Hlavní obsah

Britští odborníci podle médií navrhují kvůli omikronu krátký lockdown

Foto: ČTK

Premiér Boris Johnson od odborníků obdržel návrhy opatření, které zahrnují různé možnosti od mírných doporučení po zavedení lockdownu.

Reklama

Británie kvůli prudkému nárůstu počtu případů nákazy koronavirovou variantou omikron uvažuje o zpřísnění restrikcí, včetně možnosti krátkého lockdownu.

Článek

Informují o tom dnes britská média.Premiér Boris Johnson podle listu Financial Times (FT) od odborníků obdržel návrhy opatření v rámci takzvaného plánu C, které zahrnují různé možnosti od mírných doporučení po zavedení lockdownu. Londýnský starosta Sadiq Khan mezitím informoval, že v hlavním městě začala varianta omikron převažovat.

Vláda již v Anglii zavedla takzvaný plán B, na jehož základě byla ve většině vnitřních veřejných prostor zavedena povinnost mít zakrytá ústa a nos. Zároveň začala na větších akcích a v nočních podnicích platit povinnost prokazovat se covidovým pasem.

Podle zdrojů FT, které mají k Johnsonovi blízko, chce premiér nadále jít cestou domlouvání veřejnosti, ale zároveň musí být ohledně omikronu realista.

Podle listu The Times se připravují plány k zavedení dvoutýdenní povánočního lockdownu. To by mohlo vést k zákazu setkávání veřejnosti ve vnitřních prostorech s výjimkou pracovních záležitostí; restaurace a hospody by mohly zákazníky obsluhovat pouze na zahrádkách.

Vládní mluvčí podle televize Sky News uvedl, že vláda bude pečlivě sledovat epidemická data a nadále vyhodnocovat opatření podle nových zjištění o variantě omikron.

Šíření omikronu ve Spojeném království se podle nejnovějších dat britských úřadů prudce zrychlilo. Počet prokázaných případů varianty omikron v zemi v pátek v 19:00 SEČ dosáhl 24.968, což byl v rozmezí 24 hodin nárůst o více než 10.000, uvedla britská vládní agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA).

Londýnský starosta Khan dnes vyjádřil „ohromné znepokojení“ z nárůstu počtu případů omikronu v hlavním městě. Řekl, že se omikron v Londýně stal „dominantní variantou“.

„Počty hospitalizací se zvyšují, ale také se výrazně zvyšují absence zaměstnanců, takže jsem se spolu s našimi partnery rozhodl vyhlásit stav závažného incidentu,“ uvedl starosta. Závažný incident je v Británii definován „jako událost nebo situace s řadou vážných důsledků, jež vyžaduje zvláštní opatření, která má provést jedna nebo více složek záchranného systému“. Podle nejnovějších dat je v Londýně hospitalizováno 1534 covidových pacientů, což je skoro 30procentní nárůst oproti minulému týdnu. V celém Spojeném království je s covidem-19 hospitalizováno 7611 lidí, což je o zhruba dvě procenta víc než minulý týden. V obou případech nejde pouze o pacienty, u nichž se prokázal omikron. Khan poznamenal, že to nejlepší, co mohou Londýňané udělat, je nechat se naočkovat „oběma dávkami a posilující dávkou“, jelikož to poskytne „další vrstvy ochrany“.

Reklama

Doporučované