Hlavní obsah

Za vyhrůžky Kubkovi stíhá policie antivaxery

Antivaxeři se sešli i před domem lékaře Kubka a vyhrožovali mu. Akci živě vysílali na sociální sítě. Jednoho z nich teď obvinila policie.Video: Patrik Tušl, Youtube.com

 

Reklama

Kriminalisté obvinili dva lidi ze šíření poplašných zpráv o covidu a nebezpečného pronásledování. Jeden z nich dlouhodobě pronásledoval prezidenta České lékařské komory Milana Kubka.

Článek

Pronásledovali známé lékaře a odborníky nebo šířili lži o covidu, a díky videím na sociálních sítích si vydělávali. Dva antivaxery kvůli tomu ode dneška stíhá policie.

„V prvním případě se jedná o devětadvacetiletého muže, který je podezřelý ze spáchání pokračujícího přečinu nebezpečného pronásledování. Muž měl dlouhodobě pronásledovat poškozeného, čímž ho mimo jiné omezoval v běžném způsobu života. Motivem byl finanční zisk,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Muži hrozí až roční vězení.

Podle informací Seznam Zpráv se případ týká pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. „Je pravda, že spolupracuji s policií a opravdu se může týkat mé osoby, ale nejsem sám. Může se to týkat i jiných lidí, kteří byli pronásledovaní. Dezinformátoři a militantní aktivisté jsou zlo a zlu se ustupovat nesmí,“ řekl lékař.

O pronásledování lékařů a odborníků, kteří se vyjadřují ke covidu, už média informovala. Kubek nebo molekulární imunolog Václav Hořejší museli čelit rozvášněným skupinám přímo doma. „Když vám huláká tlupa nácků pod okny, vyzývá vás, abyste vyšel ven, že vás pohoupají na lucerně a nadávají i vaší rodině, samozřejmě to příjemné není,“ popsal Kubek.

Podle serveru Aktuálně.cz pronásledující muž, který je v invalidním důchodu, pak videa zveřejňoval na internetu. Díky tomu také vybíral od diváků finanční dary. Server uvedl, že podle exekučního rejstříku je na muže uvaleno patnáct exekucí, dlužil mimo jiné výživné na své dítě.

Policisté také stíhají pětačtyřicetiletou ženu za šíření poplašné zprávy. Kvůli tomu, že jednala protizákonně v době nouzového stavu, jí hrozí až osm let vězení. „Podezřelá skrze sociální sítě dlouhodobě šířila různé poplašné zprávy například o tom, že došlo k úmrtí seniorů po podání vakcín v domově důchodců, kdy cílem bylo vyvolat v posluchačích a sledujících osobách pocit strachu z vakcinace. Jindy zase tvrdila, že Česká republika bude obsazená vojsky NATO, kdy cílem tohoto kroku je naprosté vyhlazení Čechů,“ uvedl Daněk.

Podle Aktuálně.cz je v tomto ze šíření poplašné zprávy obviněná Jana Peterková, někdejší televizní redaktorka. Ta se v době covidové epidemie několikrát dostala za hranu zákona.

Za lži o úmrtích po očkování na nemoc covid-19 v domově pro seniory uložil Městský soud v Praze Peterkové v polovině ledna pokutu čtvrt milionu korun. Domu, který na ni žalobu podal, se musí také omluvit. Peterková na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova v Měšicích u Prahy tvrdila na Facebooku, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav.

Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době přitom kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni. Peterková avizovala, že se proti rozhodnutí odvolá.

A následně oznámila, že hodlá kandidovat na prezidentku České republiky.

Reklama

Doporučované