Hlavní obsah

Cermat připraví scénáře přijímaček a maturit pro případ zhoršení epidemie

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nový ministr školství Petr Gazdík.

Reklama

Nový ministr školství se sešel s vedením Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání.

Článek

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) připraví různé scénáře jednotné přijímací zkoušky a maturit pro případ zhoršení epidemické situace. Po své první schůzce s vedením centra to dnes uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Cermat zajišťuje jednotné přijímací i maturitní zkoušky.

„První schůzka a hned první úkoly – připravit variantní scénáře obou zkoušek nejen pro případ zhoršení covidové situace, ale také strategii zajištění podzimních termínů maturit,“ uvedl na twitteru bez dalších podrobností Gazdík. Ministerstvo školství bližší informace ke schůzce nezveřejnilo.

Gazdík nyní navštěvuje jednotlivá pracoviště, která spadají pod jeho resort. Podle ministra dnešní jednání bylo „další ze série úvodních setkání“.

Gazdík při svém nástupu do ministerské funkce minulý týden zmínil možné změny v maturitách. Uvedl, že jeho cílem bude ale na úpravě maturitních zkoušek najít shodu, aby se jejich podoba v příštích letech neměnila.

Podle školského zákona může ministerstvo v některých případech při uzavření škol takzvaným opatřením obecné povahy změnit termíny, lhůty, způsob a podmínky přijímání ke vzdělávání a jeho ukončování. Důvodem může být uzávěra v důsledku krizového opatření podle krizového zákona, mimořádného opatření podle zvláštního zákona nebo nařízení karantény podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

V minulém a předminulém školním roce ministerstvo maturitní zkoušky kvůli předcházející výuce na dálku mimořádně upravilo. Kromě toho, že prodloužilo čas na vypracování testů, také loni zrušilo povinnost ústních zkoušek z češtiny a z cizího jazyka. Testy nemuseli skládat žáci, kteří kvůli pracovní povinnosti pomáhali v nemocnicích či sociálních domovech. Termíny zkoušek se navíc posunuly o několik týdnů dál a těm, kteří napoprvé neuspěli, se navýšil počet opravných termínů ze dvou na tři.

Reklama

Doporučované