Hlavní obsah

„Chlebíčky jsou prostě top.“ Nejen nadávky, do nemocnic míří i vděk

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Dárci poslali ve čtvrtek na infekční oddělení do FN Brno stovku chlebíčků a 440 litrů nápojů. Jako dík zdravotníkům.

Reklama

Za přetíženými zdravotníky nemíří do nemocnic jen agresivní pacienti a nadávky. Tisíce lidí pomáhají, do nemocnic posílají různé dárky.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„Nesnídejte, budou chlebíčky,“ hlásí se smíchem na ranní poradě vrchní sestra Drahoslava Švábenská. Je to příjemná změna. Poslední pracovní týdny splývají ve změti smutku, přepisování služeb i umírání.

Na Klinice infekčních chorob ve Fakultní nemocnici Brno vzdorují covidu s pauzami už téměř dva roky. Služby provází neustálé oblékání do celotělových obleků, péče o pacienty v těžkých stavech a někdy i smutné hovory s rodinnými příslušníky.

Epidemie se nekonečně vleče. Nemocní na lůžku bývají netrpěliví, personálu při dodržování hygienických opatření vše trvá déle. „Na oddělení občas logicky zavládne ponorka. Když člověk přijde s dobrou náladou, hned to přenese i na ostatní. Hlavně hudbou z osmdesátek nebo devadesátek. To si s děvčaty békáme,“ přitakává zdravotní sestra Vendula Pánková.

Ve čtvrtek mají o důvod navíc.

Krátce po osmé ráno míří na oddělení krabice se stovkou chlebíčků. Hnědé boxy s pochoutkami rozveselí celé oddělení. „Každému říkám: Ne čokoládu, ale chlebíčky. Jsou prostě top. Moc děkujeme,“ culí se i přes roušku Pánková. Později dopoledne míří na oddělení další velká zásilka. Desítky minerálních vod, Kofoly či káva. Asi 440 litrů nápojů.

Za nápadem stojí Brňanka Kateřina Rozsnyó. „Už jsem se nemohla dívat na to, že zdravotníci nasazují své zdraví, dva roky obětují čas s rodinou a ještě jim někdo nadává. Drásá mi to srdce,“ popisuje.

Přiznává, že splnění plánu nebylo nijak složité. Poslala přátelům výzvu na facebooku a překvapil ji okamžitý ohlas. Téměř tři desítky lidí daly za pár dní dohromady necelých sedmnáct tisíc korun.

Dárkyně nejdřív u vrchní sestry poptala, co by její kolegové uvítali. Potraviny objednala a ve čtvrtek je nechala poslat na místo určení. „Všichni máme skvělý pocit, že na nás někdo myslí. Do mailu chodí poděkování. Ale co se týče dárků, tohle je nyní poprvé v poslední vlně. A ještě s tak krásným vzkazem,“ ukazuje Švábenská na dopis.

„DĚKUJEME za to, co pro nás jako společnost teď děláte. Myslíme na Vás, držte se!“

Podobná iniciativa přitom není ojedinělá.

Nabízí pomoc psychoterapeutů

V ten samý den míří na jiné oddělení v brněnské nemocnici velký balík. Obsahuje směs tyčinek, kaší, sušeného ovoce. „Zkrátka potraviny, které jsou zdravotníci schopní rychle sníst a načerpat energii. Často kvůli hygienickým podmínkám ani nemohou zajít do kantýny na jídlo,“ vypráví Jan Lukačevič.

Zakladatel iniciativy Energii lékařům se věnuje kosmickému výzkumu a učí Fyziku designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. S partou dobrovolníků už od loňského března zpříjemňují práci zdravotníkům i pečovatelům v domovech pro seniory.

Od začátku epidemie rozeslali 350 tisíc balíčků. Spolupracují se skauty, menšími i většími firmami. Postupně se zapojilo přes 20 tisíc dárců, nově asi tisícovka. „Postupně jsme si nastavili proces, který je pro všechny transparentní a užitečný pro zdravotníky. Sdělí nám požadavky na objem věcí, které by na oddělení uvítali. Jsme v kontaktu s 87 nemocnicemi,“ upřesňuje Lukačevič.

Dárky do nemocnic obměňují. Třeba před loňskými Vánocemi posílali figurky od lega. „Uvědomili jsme si, že zdravotníci mají děti a kvůli pracovnímu vypětí na ně nemají tolik času. Chtěli jsme ukázat, že myslíme i na jejich rodiny,“ vypráví Lukačevič.

V nejnovější snaze vyhledávají odborníky a chtějí zdravotníkům, kteří mají zájem, zprostředkovat psychoterapeutickou péči.

Šéf iniciativy je s lékaři či sestrami v dennodenním kontaktu. Občas od nich vyslechne těžko uvěřitelné zážitky. „Třeba o tom, jak si někteří pacienti vytrhávají hadičky s infuzí a rodinní příslušníci obstruují péči. Jeden pán chodí pravidelně do nemocnice i mimo návštěvní hodiny. Snaží se kontrolovat svou manželku na umělé plicní ventilaci. Snaží se tak prý zabránit zdravotníkům, aby jí natajno nepíchli vakcínu,“ popisuje Lukačevič.

Očkování přitom může zabrat jen s několikatýdenním předstihem. Pro pacienty v těžkých stavech už nemá žádný význam. To si však někteří nenechají vymluvit.

Dobrovolníci z iniciativy pomáhají bez nároku na honorář. Vše ve svém volnu, mimo práci. Zdůvodňují to překvapivou motivací. „Je to pro nás důležitý aspekt, jak se s pandemií popasovat. Pro hromadu lidí je nejvíc frustrující, že s vývojem nemohou nic dělat. Tímto způsobem se alespoň mohou přidat,“ vysvětluje Lukačevič.

Na infekčním oddělení ve FN Brno nyní pečují o 24 pacientů. Několik lůžek zůstává volných, ale může se to změnit v několika hodinách. Obrovský nápor se v posledních dnech trochu rozmělnil do několika dalších nově otevřených covidárií. V největší moravské nemocnici leží téměř dvě stovky covidových pacientů.

Personál je vyčerpaný. Na infekčním oddělení v plánu pracovníků chybí 12 lidí. Jsou v karanténě nebo se starají o nemocné děti. Někteří zdravotníci tak za měsíc odslouží i dvě stě hodin. „Na chlebíčky si ale určitě čas uděláme. Střídáme se, takže to zvládneme. Musíme si dát pozor, koho na ně pustíme jako prvního,“ směje se vrchní sestra.

Návštěvy jsou kvůli epidemické situaci zakázané. „Když nám rodina ve dveřích řekne: Pozdravujte tatínka a moc děkujeme za péči. Už jen tohle zahřeje,“ říká dojatě zdravotní sestra Pánková.

Při další těžké šichtě se teď může alespoň zakousnout do dobrého jídla. S pocitem, že tam venku na zdravotníky někdo myslí. „Je to spíš gesto, kterým vyjadřujeme velký dík. A také že se svět ještě úplně nezbláznil,“ odvětí dárkyně.

Příští týden nechá poslat další várku.

Reklama

Doporučované