Hlavní obsah

Chystejte kraslice, radí Válek. Velikonoce budou dle něj takřka bez omezení

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek doufá, že Velikonoce se letos budou v Česku slavit bez větších omezení.

Článek

„Rozhodně si nemyslím, že potkáme mladé muže, kteří jdou na pomlázku a mají respirátory. To určitě nenastane. Doufám, že pomlázka letos bude dobrá, všem doporučuji, chystejte kraslice, malujte vajíčka, ať si všichni užijeme hezké Velikonoce,“ prohlásil Válek v pátek ve Sněmovně. Svátky nastanou v polovině dubna.

Poslanci v pátek schválili po obstrukcích opozice pandemický zákon. Válek uvedl, že je rád, že zvítězil rozum a objektivní fakta. „My plánujeme uvolňování dalších opatření, situace se v mladých kategoriích zlepšuje, klesají čísla pozitivně testovaných,“ uvedl ministr.

Chce, aby nejpozději 1. dubna byla uvolněna téměř všechna protikoronavirová opatření. Respirátory by mohly být povinné v menší míře.

Minimálně v prvních dvou březnových týdnech je ale podle ministra ještě nutné být obezřetní. Do konce února podle něj bude narůstat počet hospitalizovaných, nehrozí ale zahlcení jednotek intenzivní péče. Stále je ale nutné chránit rizikové skupiny obyvatel, dodal Válek.

K zásadnímu rozvolnění došlo už v posledních dnech. Nejsou už potřeba certifikáty a tímto týdnem také skončilo testování ve firmách a školách. Od soboty bude izolace nakažených covidem trvat sedm dní a lidé, kteří budou v kontaktu s nakaženým, nemusí nastoupit do karantény.

Připomněl, že denně umírá několik pacientů s covidem. „Zbytečně, protože nebyli očkováni, nemají plné očkováni, nešli buď na posilovací dávku, nebo nemají dvě dávky,“ řekl.

Ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že proplácení preventivních testů skončí 1. března. Válek také uvedl, že chce se zdravotními pojišťovnami jednat o hrazení jednoho preventivního PCR testu měsíčně. Sociolog Daniel Prokop doplnil, že úplné neproplácení preventivních testů měla vláda ještě zvážit. Část lidí používá podle něj testy proto, že chce před nákazou ochránit své blízké.

Reklama

Doporučované