Hlavní obsah

Čína dál počítá nakažené. Olympioniků v karanténě přibývá

Foto: Profimedia.cz

Druhé olympijské hry ve stínu covidu. Tentokrát jsou pravidla pro olympioniky ještě přísnější, než tomu bylo v Tokiu.

Reklama

Počet nově nakažených covidem-19 v Číně se zvýšil o devatenáct. Podle organizátorů počet pozitivních testů bude nadále růst. Olympionici mezitím čekají na začátek her v přísných bublinách, které mají zamezit dalšímu šíření.

Článek

Čína hlásí další nárůst počtu případů nákazy covidem-19 mezi sportovci a funkcionáři reprezentačních výběrů na zimních olympijských hrách v Pekingu. Počet nově nakažených za posledních 24 hodin se v pátek zvýšil ze dvou na devatenáct. Organizátoři her uvedli, že v nadcházejících dnech lze očekávat další případy nákazy, píše deník The Guardian.

Pořadatelé her zatím zaznamenali celkem 36 nakažených osob v souvislosti s olympijskými hrami, a to včetně samotných sportovců nebo sportovních funkcionářů. Celkem 29 případů nákazy bylo odhaleno přímo na letišti v Pekingu, dalších sedm pak u osob umístěných do karantény, uvedl pořadatelský výbor.

„Nyní právě procházíme obdobím vrcholu, kdy lidé přijíždějí do Číny, a proto očekáváme, že v této fázi uvidíme nejvyšší počty nakažených,“ řekl na tiskové konferenci lékařský šéf her Brian McCloskey.

Organizátoři nicméně nastavený systém izolace a prevence považují za účinný a je podle nich nepravděpodobné, že by se nákaza dostala na veřejnost, uvedl McCloskey.

Podle statistik agentury Reuters případy nákazy mezi sportovci a funkcionáři týmů poprvé od 23. ledna, kdy Čína začala zveřejňovat denní počty případů koronaviru souvisejících s olympijskými hrami, převyšují počty nakažených „jiných zúčastněných stran“, jako jsou média, sponzoři nebo pořadatelský tým.

„Je nepříjemné, že každé ráno musíte vstávat o něco dříve speciálně kvůli PCR testu. Myslím si ale, že za pár dní to bude jako čištění zubů,“ řekl agentuře RIA ruský hokejista Anton Slepyšev. „Každý se obává, že výsledek testu bude náhle pozitivní, ale realita je taková, že žijeme s covidem. Přijímáme všechna rizika a obavy,“ dodal hokejista.

V rámci olympijských her budou fungovat celkem tři uzavřené „bubliny“, které zaručí, aby účastníci a zaměstnanci mohli pracovat, soutěžit, jíst a spát, aniž by přišli do kontaktu s běžnou populací, uvádí The Guardian.

První se týká centra Pekingu, kde se konají disciplíny na ledě, jako lední hokej, curling nebo krasobruslení. V druhé bublině budou sportovci soutěžící na pekingském předměstí Jen-čching, tedy například lyžaři nebo sáňkaři. Třetí bublina se pak týká sportovců v Čang-ťia-kchou, kde své závody absolvují biatlonisté nebo freestyle lyžaři.

Účastníci her jsou nuceni dva týdny před odjezdem každý den sledovat svůj zdravotní stav a zaznamenávat svou teplotu a další informace do oficiální aplikace. Po obdržení negativních výsledků dvou testů na covid během 24 hodin pak mohou nastoupit do vyhrazeného letadla. Po přicestování do Pekingu je čeká ještě třetí test, než je jedno z asi čtyř tisíc speciálních vozidel doveze do jejich bubliny.

Narozdíl od her v Tokiu nebude možné pro sportovce zůstat po skončení her v dějišti, ale budou muset okamžitě letecky opustit zemi.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Reklama

Doporučované