Hlavní obsah

Čínské déjà vu: 13 milionů lidí nesmí z domu. Nemáme jídlo, stěžují si

Foto: Profimedia.cz

Lidé čekají ve frontě na povinné hromadné testování během dezinfekce města Si-an.

Reklama

Město na severozápadě Číny známé jako domov terakotových válečníků zažívá osmý den přísného lockdownu. Obyvatelům v Si-anu dle místních zpráv začíná docházet jídlo i nervy.

Článek

Čína dál pokračuje v přísné covidové politice nulové tolerance. Podle Národní zdravotní komise (NHC) bylo ve středu celostátně hlášeno 156 nových místně přenášených případů, předchozí den šlo o 151 nakažených. Jeden případ se objevil na jihu oblasti Kuang-si, zbylých 155 připadá na Si-an. Kromě lokálních případů Číňané ve středu odhalili 51 importovaných případů. Ve městě zatím nezaznamenali variantu omikron.

Si-an, domov 13 milionů obyvatel, od 9. prosince eviduje celkem 1 117 případů. Ve čtvrtek v deset dopoledne tak začalo další, už šesté kolo hromadného testování. V turistickém městě jsou zakázány výlety. To však místní příliš netrápí.

Podle dříve platných pravidel směl chodit na nákupy základních potravin jednou za dva dny vždy jen jeden člen domácnosti. Od pondělí ale vláda povolení opouštět domov kvůli nákupům neuděluje a neoznámila, kdy tak opět učiní.

Město uvedlo, že by na nákupy mohli začít chodit lidé v méně rizikových oblastech ve chvíli, kdy hromadné testování přinese negativní výsledky. Tím spíš není jasné, kdy dojde k úplnému zrušení zákazu vycházení. Ven mohou lidé jen na pravidelná hromadná testování.

Spoustě obyvatel už došla zelenina a další jídlo. Tisíce lidí dávají prostor frustraci na sociální síti Weibo, čínské obdobě Twitteru.

„Může mě někdo zachránit?“ zeptal se jeden z uživatelů. „Zemřu doma hlady. Nikdo nepřijímá moje objednávky online… Prosím, pomozte mi. Nevadí mi, jestli to bude drahé, chci si jen koupit nějaké potraviny. Jsem zoufalý.“

„Je to čím dál směšnější, nikdy jsem si v životě nemyslel, že nebudu moci spát, protože nebudu mít co jíst,“ napsal uživatel pod příznačným jménem Skinny, tedy hubený. Další poukazují na fakt, že byl nedostatek jídla pochopitelný v dobách prvního lockdownu ve Wu-chanu. Čínská vláda však během dvou let obdobnými zkouškami procházela opakovaně a situace v Si-anu se proto některým zdá absurdní.

Jiní jsou smířlivější. Okresní vlády Si-anu pro lidi zařídily dodávky potravin do domovů a dočasné stánky s jídlem ve velkých obytných komplexech, uvedla ve středu městská vláda.

23letý student, který pro agenturu Reuters promluvil pod podmínkou anonymity, řekl, že jeho rodina od začátku lockdownu dostala jeden balíček zdarma doručený k němu domů. Zatím neví, kdy dorazí další várka. „I kdybych rád určité jídlo, nejde o narušení každodenního života,“ řekl s tím, že balíček obsahoval základní potraviny.

Ve středu odpoledne zástupce vedoucího městského úřadu pro obchod v Si-anu Čchen Ťien-feng na tiskové konferenci řekl, že hlavním důvodem „potíží s nákupem potravin“ je nedostatek pracovníků, kteří dodávky obstarávají. Dříve místní vláda slíbila, že vynaloží veškeré úsilí na to, aby dodávky základních věcí zajistila.

Inspektor NHC Che Čching-chua dodal, že je ohnisko v Si-anu stále ve fázi rychlého vývoje a případy se šíří i za hranice provincie. Dle něj je nutné dál přísně prověřovat lidi i zavádět další opatření.

Číňané mají za to, že za rozšířením nákazy v Si-anu stojí cestující na lince z Pákistánu, kteří roznesli variantu delta do dalších šesti měst v pěti provinciích.

Š‘ Ping-jin, bývalý děkan First Affiliated Hospital of Xian Jiaotong University, pro Shaanxi Daily uvedl, že „řetězec přenosu není zatím jasný, ale základním bodem je to, že jde o importované ohnisko, zdroj onemocnění byl ze zahraničí“.

„Většina nalezených potvrzených případů byla velmi mírně symptomatická nebo asymptomatická, byla zjištěna při hromadném screeningu. Pokud vím, bylo jen několik případů závažného onemocnění. Situace, které nyní čelí Si-an, není tak napjatá jako situace, které čelil Wu-chan v loňském roce,“ řekl Š‘ Ping-jin.

Mezi přísnými pravidly je také zákaz opuštění města bez povolení zaměstnavatele nebo místních úřadů. Na služební cestu do Si-anu se před lockdownem vydal dvaatřicetiletý mechanik. Úřady mu však odmítly vydat povolení k návratu domů. Vypadá to, že v cizím městě stráví i čínský Nový rok. „Chci se jen vrátit domů,“ postěžoval si agentuře Reuters pod podmínkou anonymity.

V neděli pozdě večer na příkaz úřadů začala dezinfekce celého města. Pracovníci v ochranných oděvech a nákladních autech rozstřikovali dezinfekční prostředek na silnice, podzemní dráhy či budovy i do vzduchu. Obyvatelé byli varováni, aby zavřeli okna a nedotýkali se žádných venkovních ploch a rostlin.

V pondělí večer do Si-anu dorazilo 150 vojenských zdravotníků z letectva Čínské lidové osvobozenecké armády, někteří se zkušenostmi s covidem-19 ve Wu-chanu, aby pomohli v místních nemocnicích, uvedla státní média.

Město je také hlavním dopravním uzlem západní Číny. Letiště je od minulého týdne prakticky zavřené, všechny vnitrostátní lety byly zrušeny.

Reklama

Doporučované