Hlavní obsah

Čínu čeká „bolestivé období“. Projde si tím, co má zbytek světa za sebou

Foto: Profimedia.cz

Čínský zdravotník, snímek ze Šanghaje, 7. prosince.

Reklama

Příliš přísná proticovidová politika byla špatně, správné ale není ani její rychlé rozvolnění. Čína dle odborníků nepodnikla základní kroky, aby nával nakažených, který ji zřejmě čeká, zvládla.

Článek

Číňané, kteří se odvážili veřejně vystoupit proti přísným pravidlům politiky nulového covidu, mohou slavit. Peking ve středu zveřejnil rozsáhlé revize drakonických opatření, čímž prakticky uznal, že od urputných snah udržet počty nakažených na minimu upouští.

Covidová opatření řídila každodenní život Číňanů téměř tři roky. Místní si tak možná na čas oddychnou, odborníci však už bijí na poplach. Čína podle nich opatření uvolňuje příliš rychle bez toho, aniž by byla na nárůst nakažených řádně připravena, píše CNN v analýze.

Odborníci oslovení CNN se shodují, že ačkoli je stále příliš brzy na to tvrdit, jak budou následující dny a týdny v Číně vypadat, už teď je jasné, že si Peking zadělal na problém.

Před nenadálým rozvolněním totiž zanedbal základní kroky – zvýšit proočkovanost starších osob, posílit kapacity urgentního příjmu a intenzivní péče v nemocnicích a vytvořit zásoby antivirotik.

Ačkoli je varianta omikron mírnější než předchozí verze viru a celková proočkovanost Číny je vysoká, i malý počet závažných případů mezi zranitelnými a nedostatečně proočkovanými skupinami, jako jsou starší lidé, by podle odborníků mohl zahltit nemocnice.

Protesty

Protesty v Číně proti přísným proticovidovým opatřením mnozí označují za nejvýznamnější důkaz odporu od roku 1989. Nezůstaly však bez odezvy. Bezpečnostní aparát, pečlivě budovaný vůdcem komunistické strany Si Ťin-pchingem, využívá k potlačení nesouhlasu postupy prověřené časem.

„Krize je na spadnutí – načasování je opravdu špatné. Čína nyní musí během zimy překrývající se s chřipkovou sezonou uvolnit velkou část svých opatření, takže rozvolňování určitě nebylo v plánu,“ uvedl pro CNN Si Čchen, docent na Yale School of Public Health ve Spojených státech. Poukázal na to, že Čína přechod na mírnější pravidla pravděpodobně uspěchala kvůli nespokojené veřejnosti.

S výjimkou škol a zdravotnických zařízení už Čína nebude pří vstupu na veřejná místa kontrolovat zdravotní kódy s negativními testy. Pozitivně testovaní lidé s mírnými nebo žádnými příznaky, kteří splňují určité podmínky, mohou zůstat pouze v domácí karanténě, nebudou muset jako doteď do speciálních zařízení.

Zpřesní se také lockdowny „vysoce rizikových“ míst, stojí v nových pokynech.

Už minulý týden jeden z nejvyšších představitelů zdravotnictví naznačil, že by země od politiky nulového covidu mohla upustit. Jiný zástupce však o pár dnů později namítl, že jsou současná opatření „proaktivní optimalizací“, nikoli „reaktivní“.

„Pro Čínu už není žádná možnost správná. Skutečně doufala, že tato epidemie v celosvětovém měřítku proběhne a oni budou moci přežít bez následků. A to se nestalo,“ řekl William Schaffner, profesor infekčních nemocí na Vanderbilt University Medical Center v USA.

Jakmile se omezení uvolní a virus se rozšíří po celé zemi, „Čína bude muset projít bolestivým obdobím, pokud jde o nemoci, úmrtí a zátěž pro systém zdravotní péče“, jako tomu bylo v jiných částech světa na počátku pandemie, dodal.

Zaděláno na problém

Od zahájení celosvětové očkovací kampaně a výskytu varianty omikron odborníci poukazují na neudržitelnost čínské strategie, která se snažila pomocí masového testování, uzavírek a karantén vysoce nakažlivý virus zastavit. Ale ani rychlý přechod k uvolňování podle odborníků nebyl správným rozhodnutím.

„Nekontrolovaná epidemie vyvrcholí až ve chvíli, kdy začnou docházet lidé, které může virus nakazit. Bude představovat vážný problém pro systém zdravotní péče, a to nejen z hlediska zvládání malého zlomku těžkých případů, ale také z hlediska ‚vedlejších škod‘ u lidí s jinými zdravotními potížemi, péče o ně se bude v důsledku toho odkládat,“ řekl Ben Cowling, profesor epidemiologie na Hongkongské univerzitě.

Cenzura na síti Twitter

Že jsou na „naše“ sítě čínští cenzoři krátcí? Pokud si rádi vyhledáváte informace o dění v cizích zemích v původním jazyce, možná i vás čekalo po otevření Twitteru překvapení. Místo informací z čínských měst, kde se několikátý den ve velkém protestuje nejen proti přísným proticovidovým opatřením, na vás vyskočí asijská pornografie, spamy a nesmysly nejrůznějšího charakteru.

I teď je však podle Cowlinga „obtížné předpovědět“, jak rychle se infekce v Číně rozšíří. Některá opatření jsou stále v platnosti a lidé pravděpodobně přizpůsobí své chování – například budou častěji zůstávat doma. „Nevylučoval bych ani možnost, že v boji proti rostoucímu počtu případů budou přísnější opatření zavedena znovu,“ řekl.

Problém by mohl představovat i nedostatek lůžek. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj mají Spojené státy nejméně 25 lůžek intenzivní péče na 100 000 obyvatel – naproti tomu v Číně připadají na stejný počet obyvatel méně než čtyři lůžka, uvedly minulý měsíc tamní zdravotnické úřady.

Systém také poskytuje omezenou primární péči, což může podle Čchena z Yaleovy univerzity vést k tomu, že i středně nemocní lidé budou chodit do nemocnic, místo aby zavolali praktického lékaře, což nemocnice zatíží o to více.

Ke krizi může přispět i slabá zdravotnická infrastruktura ve venkovských oblastech, zejména pokud se sníží počet testů a mladí lidé žijící ve městech se budou vracet do rodných vesnic na návštěvu rodičů během lunárního nového roku, který začíná příští měsíc, dodal Čchen.

Reklama

Doporučované