Hlavní obsah

Co s neočkovanými policisty? Zákony mluví jasně, že ve službě skončí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Odboráři odhadují, že kvůli očkování odejde několik set policistů.

Reklama

Přes devět tisíc policistů a civilních zaměstnanců si možná bude muset od března vybrat: Buď vakcínu, nebo odchod.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Vakcínám nevěří, protože si o nich našel informace, které ho nepřesvědčily.

„Došel jsem k tomu svým selským rozumem. Navíc jsem covid prodělal a mám protilátky,“ vysvětluje a hned dodá: „Takže úplná klasika – tohle přeci říká většina z těch, kteří odmítají vakcínu, ne?“

Šestačtyřicetiletý Marian je policista. Má dobré postavení, několik podřízených, vysokou školu. Ale jestli od 1. března, jak plánuje vláda, začne platit povinné očkování policistů, hasičů a vojáků, je rozhodnutý tohle vše hodit za hlavu.

„Nenechám se očkovat a radši odejdu,“ tvrdí odhodlaně.

Marianovi (jeho jméno Seznam Zprávy změnily, aby neměl problémy s nadřízenými) ulehčuje rozhodnutí fakt, že má odslouženo přes 15 let. Takže i po odchodu od policie bude dostávat výsluhovou rentu, která přesáhne 10 tisíc měsíčně.

Ale pak jsou tady tisíce neočkovaných policistů, hasičů a také vojáků, pro které končící vláda Andreje Babiše (ANO) chystá povinnou vakcinaci proti koronaviru. A chce ji zachovat i nastupující koalice premiéra Petra Fialy (ODS).

Tihle policisté, hasiči a vojáci zatím stále nevědí, co s nimi po zavedení povinného očkování bude – pokud tedy zůstanou dál vůči vakcínám zatvrzelí.

„Ptáme se na to, kde se dá. Ale nikdo nám nedokáže odpovědět,“ stěžuje si Tomáš Machovič, předseda Nezávislého odborového svazu PČR, sdružujícího právě i hasiče nebo členy Vězeňské služby.

Podle všeho to ovšem zatím pro neočkované příslušníky vypadá dost špatně. „Budou muset odejít. Bohužel jinou možnost nevidím,“ říká Vít Rakušan (STAN), budoucí ministr vnitra.

Neprojdou zdravotní prohlídkou

Pakliže Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou nařídí očkování policistů a dalších uniformovaných složek (a to se má stát tento týden), promítne se tahle povinnost i do podmínek, za nichž je policista nebo voják považovaný za „služby schopného“.

Takže policista bez očkování by neměl následně projít pravidelnou zdravotní prohlídkou, která nesleduje jen, jestli se příslušníkovi výrazně nezhoršil třeba zrak, ale kontroluje právě i očkování. Už dnes mají někteří policisté nařízenou vakcínu proti žloutence.

„Výsledek takové zdravotní prohlídky by pak musel znít: Nejste způsobilý ke službě, končíte,“ potvrzuje předseda odborů Machovič.

To znamená, že není možné, aby nadřízení „uklidili“ neočkované policisty nebo vojáky na nějaká jiná místa – do skladů či kanceláří, zkrátka tam, kde nepřijdou do styku s velkým množstvím lidí.

Podle budoucího ministra vnitra Rakušana je ještě možné uvažovat o nějaké přechodné lhůtě. Tedy že očkování by sice platilo od 1. března příštího roku, ale policisté by dostali ještě nějaký čas, aby tuhle novou povinnost splnili. „Ale pak už tam nějaký prostor pro výjimky nevidím,“ dodává Rakušan.

Také hasiči potvrzují, že zákon o služebním poměru jasně říká: Kdo nesplní podmínky, nemůže sloužit.

Na druhou stranu ale ještě politici neřekli, jaké budou podmínky povinného očkování. „Nelze tedy předjímat z pohledu zaměstnavatele, jaké důsledky by případné odmítnutí očkování mělo,“ říká Rudolf Kramář, mluvčí hasičského záchranného sboru.

Povinné očkování v Evropě

Povinné očkování uniformovaných složek není český nápad, zavede ho od 1. března také Polsko, dokonce pro všechny obyvatele bez ohledu na profesi se o něm mluví v Německu. V Rakousku chtějí povinné očkování obyvatel zavést od února. A od 15. prosince mají mít vakcíny vojáci, policisté a učitelé v Itálii.

Policejní renta – velká motivace

Na problém, co s neočkovanými policisty, upozorňoval v posledních týdnech i policejní prezident Jan Švejdar. Naznačoval, že by od policie mohlo odejít až 10 tisíc policistů a civilních zaměstnanců. Jak tento týden zjistily Seznam Zprávy, tak dramatické to nebude – a uznává to i vedení policie.

Příslušníků bez vakcíny je 7293. Plus je potřeba přičíst 1030 neočkovaných civilních zaměstnanců. Dohromady tedy u policie momentálně pracuje 8323 policistů či občanských zaměstnanců bez očkování.

A byť policie nemá žádný hloubkový průzkum, podle policejní mluvčí Kateřiny Rendlové se zřejmě nejedná o zaryté antivaxery. Ale jsou to lidé, kteří očkování odkládali, procházeli covidem nebo nemoc prodělali už dříve a ještě byli v ochranné lhůtě.

U policie je tak očkovaných 82 procent příslušníků a zaměstnanců (těch aspoň s první dávkou), v armádě je plně naočkováno 87 procent vojáků, u hasičů má po druhé dávce 75 procent příslušníků. „Vidíte – jsme na tom ještě líp než zbytek Česka,“ připomíná šéf policejních odborů Machovič, že v Česku má nyní dvě dávky necelých 63 procent lidí.

Odboráři odhadují, že nakonec od policie může odejít zhruba několik set příslušníků. Někteří by stejně ve službě končili, například kvůli výhodné rentě. A povinné očkování pro ně bude jen dalším důvodem. Tvrdí ale, že při současném podstavu, kdy policie postrádá až čtyři tisíce lidí, by byl i úbytek několika set policistů výrazně znát.

Už citovaný policista Marian říká, že tlak od nadřízených na očkování je značný. Žádný z policejních šéfů nevyhrožuje, ale vzkaz je prý jasný. „Je to takové to nenápadné: Jak chcete, neočkujte se. Ale nejdřív si domyslete důsledky,“ líčí Marian.

Je přesvědčený, že řada kolegů se nakonec dá naočkovat: „Nebudou chtít riskovat, že přijdou o práci. Zvlášť když některým do získání výsluhy ještě pár let chybí.“

Reklama

Doporučované