Hlavní obsah

Covid už netáhne. Z dezinformátorů se stali „přátelé Ruska a míru“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Covidové skupiny, které nedávno demonstrovaly v centru Prahy, se s ústupem pandemie mění na proruské.

Reklama

Lidé a iniciativy, kteří v uplynulých dvou letech bojovali proti covidovým opatřením a očkování, se s pomalým ústupem pandemie začínají přeorientovávat na jiné téma. Najíždějí na proruskou rétoriku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počty nakažených covidem-19 se snižují, vláda postupně ruší protiepidemická opatření. Lidé a skupiny, kteří bojovali proti omezením či pandemickému zákonu, se nyní přesouvají na novou frontu – k rusko-ukrajinskému konfliktu.

Poprask na sociálních sítích vyvolal příspěvek na facebooku iniciativy Chcípl PES, podle nějž Putinovi nezbyde nic jiného, než zasáhnout v separatistických republikách, kde dochází ke genocidě. Za viníka označil USA. Příspěvek podepsaný představitelem iniciativy Jiřím Janečkem později ze stránky zmizel. Skupina Neočkovaní CZ, SK, která je facebookem už částečně skrytá, si nyní do názvu přidala ještě heslo „pro mír, ne válce!“ a příspěvky proti vakcínám a pandemickému zákonu postupně nahrazují proruské příspěvky kritizující NATO, Evropskou unii a představitele české vlády, kteří vyjádřili podporu Ukrajině.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Foto: Facebook.com

Iniciativa Chcípl PES nejdřív bojovala za podnikatele v gastru. Nyní hájí Vladimira Putina.

„Tyto iniciativy budou poté, co zmizí covid, nutně hledat nová témata, protože nechtějí vyklidit pozice. Někteří si na tom zařídili živobytí,“ říká mluvčí Českých elfů Bohumil Kartouz. Právě elfové na tematickou změnu na české dezinformační scéně upozornili.

Podle analytika Romana Mácy z Institutu pro politiku a společnost byl tento názorový obrat předpokládaný. Na demonstracích proti protiepidemickým opatřením nebo později pandemickému zákony byli podle něj mezi účastníky i vystupujícími lidé, kteří dlouhodobě k Rusku a ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vzhlížejí.

Foto: Čeští elfové

Epidemie brzdí, dezinformátoři se obracejí k Rusku.

„Byl předpoklad, že se k tomu dříve nebo později vrátí, protože oni potřebují proti něčemu bojovat,“ vysvětluje. Antivaxerské aktivity pro ně tedy byly spíš jakousi bokovkou. Mezi bojovníky proti očkování se podle něj objevili i lidé, jejichž proruské aktivity se před čtyřmi lety ocitly ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby.

Kartouz upozorňuje i na fakt, že čím víc se bude blížit české předsednictví Evropské unii, tím víc bude přibývat dezinformací a útoků na EU a českou pozici v ní.

Máca i Kartouz upozorňují ale i na to, že se za uplynulé dva pandemické roky objevily i nové „hvězdy“ dezinformační scény, které vyrostly právě na aktivitách proti očkování či epidemii. Jde o lidi, kteří pravidelně v živém vysílání na facebooku šíří své myšlenky (obvykle zpoza volantu), nebo ty, kteří chodili provokovat do očkovacích center či před domy lékařů nebo dalších odborníků, kteří se vyjadřovali k pandemii. I tyto návštěvy přenášejí živě na sociální sítě. A svými příznivci si za to nechávají platit. „Stali se z nich influenceři, kteří si na tom zařídili živobytí,“ podotýká Kartouz.

Podle Mácy je lidí, kteří na těchto aktivitách vydělávají, v Česku kolem padesáti. „To se bavíme o lidech, kterým to vynáší od 30 tisíc měsíčně výš. Řada z nich je v exekucích nebo finančních problémech, takže je to pro ně významný příjem,“ vysvětluje. Dodává, že na proruské téma začínají už pomalu najíždět, protože cítí, že u svého publika s ním uspějí.

Mechanismus je prý jednoduchý – říkat, že je vše jinak, než jaký je výklad vlády či mainstreamových médií. „Tím už zaujmete tak čtvrtinu lidí, kteří věří, že je vše jinak. A těm můžete nabízet vlastní výklad,“ vysvětluje analytik. Publikum protiočkovacích skupin či demonstrací má podle analytika sklony spíš obdivovat Rusko a kritizovat Západ než naopak.

Proruskou rétoriku postupně začínají přijímat či oživovat i mimoparlamentní politické subjekty, které v posledních dvou letech bojovaly proti očkování či protiepidemickým opatřením. Jako třeba v úvodu článku zmíněný Chcípl PES, který zpočátku svolával demonstrace, aby bojoval za podnikatele z gastronomie. Iniciativa se však vrhla i na politickou scénu. Loni na podzim postavila kandidátky ve sněmovních volbách a její lídr, podnikatel Jakub Olbert, ohlásil kandidaturu na prezidenta.

Jak upozornil server forum24, Olbert se netají obdivem k Rusku, kde i podniká. „Lidi jsou tam ještě ochotní pracovat rukama a jsou obětaví, to už na Západě i u nás hodně vymizelo. Navíc nás pořád považují za bratry a jsou nám naklonění, náš despekt k Rusům proto považuji za zbytečný,“ citovali z pět let starého rozhovoru, který poskytl serveru Podnikatel.

Proruskou rétoriku a označování Západu za „válečné štváče“ nově přejala i aktivistka Eva Hrindová, která se v posledních letech vymezovala proti očkování. Na své dřívější stránce Naštvané matky v minulosti šířila i kontroverzní zprávy týkající se imigrace či sexuálních menšin a facebook jí stránku smazal kvůli šíření nenávisti vůči různým skupinám. Před čtyřmi lety o tom informoval server Aktuálně.cz.

Na stranu Ruska se v posledních týdnech staví třeba i bývalý poslanec Lubomír Volný, který se před sněmovními volbami, v nichž u voličů propadl, stal jednou z hlavních politických tváří protiočkovací iniciativy.

Kromě dezinformací a konspiračních teorií o očkování se nově vyjadřuje i k rusko-ukrajinskému konfliktu. Narativ je stejný jako u všech výše zmíněných: Severoatlantická aliance a Ukrajina jsou agresoři a provokatéři, Rusko je na té správné straně.

„NATO připravuje válku na bývalé Ukrajině stejnými metodami i stejnými herci jako připravovali nelegální válku v Iráku i Jugoslávii. Mění se pouze kulisy, tváře herců,“ napsal před několika dny na jeden ze svých komunikačních kanálů.

Stejnou rétoriku používá i Trikolóra, která se rovněž nedostala do Poslanecké sněmovny. A to i přesto, že se její předsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková účastnila demonstrací proti povinnému očkování či pandemickému zákonu. Postoj k rusko-ukrajinské problematice za Trikolóru shrnul její stínový ministr práce a sociálních věcí a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

„Opravdu si někdo vážně myslí, že Rusko láká politicky a ekonomicky rozvrácená Ukrajina? Vždyť by ji muselo živit. Rusko by možná zasáhlo, pokud by došlo k útoku na obě povstalecké republiky v Donbasu, jinak určitě ne,“ dumá Krása v dlouhém zamyšlení, kde nezapomněl zmínit ani to, že pro Rusko byl důležitý jen Krym, „kde má životně důležitou černomořskou flotilu a který si vybojovalo ve válce s Tureckem“.

Reklama

Doporučované