Hlavní obsah
Online

Počet nakažených na výletní lodi roste, USA odtamtud evakuovaly 340 lidí

Foto: Profimedia.cz

20. ledna na lodi cestoval jeden pasažér, u kterého se později v hongkongské nemocnici potvrdil koronavirus. Při další plavbě Diamond Princess se přímo na lodi potvrdilo 10 nakažených a následně byla vyhlášena karanténa.

Reklama

aktualizováno •

Nebezpečný koronavirus expanduje také třetí únorový týden. Z pevninské Číny hlásí dalších 105 obětí, v zemi navíc počet infikovaných lidí přesáhl hranici 70 tisíc. Ze statistik nicméně vyplývá také jedna pozitivní zpráva – přibližně jedna sedmina lidí se už z nemoci vyléčila. Japonsko v pondělí potvrdilo nákazu novým typem koronaviru u dalších 99 lidí na výletní lodi Diamond Princess, kterou drží v karanténě v jokohamském přístavu. Počet nakažených cestujících a členů posádky tak podle agentury AFP vzrostl na 454.

Článek

Diamond Princess je v současné době místem, kde je vůbec největší koncentrace případů nemoci COVID-19. Spojené státy v neděli z lodi evakuovaly asi 340 svých občanů a evakuaci plánují i další země včetně Kanady, Itálie, Jižní Koreje, Hongkongu a nově Austrálie.

Celkový počet infikovaných v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, dosáhl na 70 548. Z více než 70 tisíc nakažených se už 10 844 lidí uzdravilo.

Přes 94 procent nových případů z neděle pochází z centrální čínské provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy. Za jeden víkendový den tam zemřelo 100 lidí a 1933 jich bylo nově nakaženo. Další tři lidé nemoci podlehli v provincii Che-nan, která s Chu-pejí sousedí, zbylí dva zemřeli v provincii Kuang-tung na jihu země.

Téměř 90 procent všech nových případů pochází z Wu-chanu, metropole provincie Chu-pej s 11 miliony obyvateli. Právě na tamním trhu, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř, se virus nejspíš přenesl na lidi.

Provincie Chu-pej oznámila zpřísnění dosavadních opatření s cílem zabránit šíření viru. Místní úřady musí mimo jiné „co nejpřísněji“ zabránit tomu, aby lidé cestovali do provincie nebo z ní.

Nejvíce případů onemocnění a úmrtí je právě v Číně, mimo pevninskou Čínu bylo zatím hlášeno pět úmrtí, v Japonsku, Hongkongu, na Filipínách, ve Francii a v neděli přibyl první mrtvý na Tchaj-wanu. Podle tchajwanské tiskové agentury, která citovala tamního ministra zdravotnictví, na nákazu zemřel asi 60letý muž, který poslední dobou nikam necestoval a nebylo ani známo, že by byl v kontaktu s nakaženými.

  • Čína zadržela aktivistu, který obvinil prezidenta ze snahy ututlat epidemii koronaviru

    Čínský bojovník za lidská práva Sü Č’-jung se o prezidentovi Si Ťin-pchingovi vyjadřoval jako o někom, kdo „touží po moci“. Obvinil ho ze snahy zatajit informace o šířícím se koronaviru, v jednom ze svých nejodvážnějších textů ho dokonce označil za „nedostatečně chytrého“. Přes víkend ale jeho kritický hlas utichl – podle výroků jeho přátel ho úřady zadržely po dvou měsících skrývání. Podle deníku The New York Times se od neděle pohřešuje i Č'-jungova přítelkyně a aktivistka Li Čchiao-čchuová.

  • USA odmítly vstup do země 140 občanům

    Spojené státy znemožnily 140 Američanům, aby se vrátili zpět do rodné země. USA se tak rozhodly kvůli zabránění dalšímu šíření nákazy koronaviru.

  • Čtrnáct evakuovaných Američanů je pozitivních na koronavirus

    Spojené státy v neděli evakuovaly z lodi Diamond Princess zakotvené v přístavu v japonské Jokohamě celkem 340 amerických pasažérů. U čtrnácti z nich testy prokázaly nákazu virem SARS-CoV-2.

  • UNICEF: Potřebujeme více než 42 milionů dolarů

    Výkonná ředitelka UNICEF Henrietta Foreová uvedla, že společnost pro okamžitou reakci na šíření koronaviru bude potřebovat nejméně 42 milionů dolarů. Podle ní jde o „závod s časem“. UNICEF dodal do Číny a dalších zasažených států v oblasti jihovýchodní Asie od konce ledna už více než 13 tun zdravotnických potřeb, jako jsou roušky, ochranné oděvy, rukavice nebo brýle.

  • Šanghajští doktoři léčí pacienty za pomoci krevní plazmy vyléčených

    Lékaři z čínského města Šanghaj začali k léčbě nakažených používat krevní plazmu těch pacientů, kteří se již z nemoci Covid-19 uzdravili. U některých z nich léčba touto metodou zabírá.

    Podle experta ze Světové zdravotnické organizace Lu Chung-čoua bylo pro maximální zlepšení imunity prostřednictvím plazmy důležité správné načasování. Vědcům se zatím nepodařilo vyvinout účinný lék na nový koronavirus SARS-CoV-2, v minulých týdnech už ale s několika pozitivními výsledky zkoušeli například léky na HIV.

  • V USA už na koronavirus testovali přes 450 lidí

    Ve Spojených státech se testům na nový koronavirus podrobilo od počátku epidemie už 467 lidí. U 15 z nich se nákaza prokázala, u 392 byly testy negativní. Zbylých 60 osob na výsledky stále čeká.

  • Nakažených v jihovýchodní Asii přibývá

    Tchaj-wan a Singapur hlásí dva nové případy nakažených. V Japonsku se nákaza prokázala u dalších pěti osob. V Singapuru tak jde celkově o 77 lidí, na Tchaj-wanu o 22 a v Japonsku o 62 pozitivních případů.

  • Čínská vláda nabízí firmám zasaženým epidemií podporu

    Čínská vláda nabízí podporu firmám podnikajícím v zemi, aby zmírnila dopady epidemie koronaviru. Společnosti, které byly epidemií zasaženy a mají úvěry, mohou žádat o snížení úrokové sazby nebo odložení splátek, úlevy mohou mít také na nájmu a odvodech sociálního pojištění. Pro obnovení provozu po čínském Novém roce musejí ale žádat o povolení a splňovat přísná protivirová opatření. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel regionálního centra v Šanghaji státní agentury CzechTrade Aleš Červinka.

  • Firmy z USA v Číně trápí nedostatek zaměstnanců

    Téměř polovina amerických firem působících v Číně uvádí, že jejich globální aktivity pociťují dopady opatření, k nimž sáhly čínské úřady kvůli epidemii onemocnění způsobeného koronavirem. Zhruba 75 procent firem nemá dostatek zaměstnanců pro továrny v Číně, aby mohly plně obnovit výrobu. Omezení zavedená kvůli ochraně veřejného zdraví podle nich znemožňují části zaměstnanců vrátit se po prodloužených svátcích do práce. Uvádí to průzkum Americké obchodní komory (AmCham) v Šanghaji.

    Průzkumu se zúčastnilo 109 společností s výrobními základnami v Šanghaji, Su-čou, Nan-ťingu a v regionu kolem delty řeky Jang-c’-ťiang.

    Zhruba 48 procent respondentů uvedlo, že uzavření továren již mělo dopad na jejich globální dodavatelské řetězce. Téměř všichni ostatní očekávají nějaký dopad v příštím měsíci.

  • Ruský soud poslal zpět do karantény ženu, která z ní utekla

    Petrohradský soud dnes nařídil umístit pod dohled lékařů Allu Iljinovou, která po návratu z Číny uprchla z nemocniční karantény. Soud rozhodl, že v karanténě setrvá minimálně do 19. února, informovala agentura Interfax.

    Iljinová utekla z nemocnice spolu s třemi dalšími lidmi, kteří se do karantény dostali za podobných okolností. Dva uprchlíci se podle Interfaxu vrátili na kliniku sami. Mezitím dostal soud žádost, aby nařídil nucený lékařský dohled nad Annou Rybakovovou, která je čtvrtou uprchlicí.

    V Rusku platí nařízení hlavního hygienika o okamžité izolaci pacientů podezřelých z nákazy koronavirem.

    „Nakreslila jsem si mapu a udělala podrobný plán. Když přišel večer a zdravotníci přestali být ostražití, zkratovala jsem magnetický zámek na dveřích svého pokoje a otevřela je. Studovala jsem fyziku, což mi pomohlo,“ řekla minulý týden listu The Moscow Times dvaatřicetiletá Iljinová.

  • V Číně čistí a zneškodňují bankovky. Mohou být infekční

    Čínská centrální banka zavedla novou strategii boje s koronavirem. V zemi započalo systematické čištění bankovek, na kterých se může virus přenášet. Některé bankovky se úplně ničí. Zbytek se za velmi vysokých teplot dezinfikuje a poté na dva týdny uskladní, než jej banka emituje zpět do oběhu.

  • Pasažéři Westerdam nemohou ani do Thajska

    Informace, že na lodi Westerdam, která kotví v Kambodži, cestovala žena, jež se nakazila koronavirem, spustila vlnu restrikcí. Po Malajsii zakázalo zákaz vstupu pasažérům z lodi Westerdam také Thajsko.

  • Video: Evakuace Američanů z výletní lodi Diamond Princess

    Evakuace Američanů z výletní lodi Diamond Princess.Video: AP

  • Na lodi Diamond Princess se nakazilo dalších 99 lidí

    Poslední testování na lodi Diamond Princess výrazně rozšířilo počty nakažených. Z japonské Jokohamy hlásí dalších 99 nemocných případů, celkem se tak na lodi koronavirem nakazilo už 456 lidí.

  • Indie pošle do Číny zdravotnické vybavení

    Indie pošle do Wu-chanu letadlo se zdravotnickým vybavením. V Číně by měl stroj přistát ke konci týdne. Lékařský transport Indie spojí s evakuací občanů, kteří uvázli ve Wu-chanu.

  • Muži v Hongkongu ukradli 600 rolí toaletního papíru, bojí se nedostatku

    Tenze, kterou způsobila koronavirová nákaza, donutila tři muže v Hongkongu k zoufalému činu. Trojice ukradla před vchodem do supermarketu 600 rolí toaletního papíru, protože se obává, že tato komodita začne brzy docházet.

    Policie dva zloděje dopadla, po třetím se pátrá.

  • Čína možná odloží nejdůležitější politickou akci roku

    Čínská vláda zvažuje, že odloží každoroční sejití Všečínského shromáždění lidových zástupců (NPC), tedy čínského parlamentu. Schůze téměř tří tisícovek politiků se měla uskutečnit 5. března.

  • Tokijský maraton si nezaběhnou desítky tisíc amatérů

    Tokijského maratonu se kvůli bezpečnostním opatřením proti šíření koronaviru nebude moci zúčastnit veřejnost. Podle japonské veřejnoprávní televize NHK se jedná o více než 26 000 lidí. Tokijský maraton se díky vysokému počtu účastníků tradičně řadí mezi největší v celé Asii. Zákaz se bude týkat všech s výjimkou profesionálních závodníků.

  • Česko pošle do Číny speciál s humanitární pomocí, schválila vláda

    Česko vyšle do Číny armádní speciál s humanitární pomocí od měst, krajů, firem či Pražského hradu. Na návrh ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) to dnes schválila vláda, informoval ČTK vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Termín odletu zatím není určen, Pražský hrad minulý týden hovořil o dnešním večeru, nebo úterním ránu. Jedná se zhruba o 6,5 tuny materiálu.

    Oficiální česká státní pomoc kvůli epidemii koronaviru míří do Číny dnes z Vídně, dopravu do města Wu-chan spolufinancuje Evropská unie.

    O vyslání speciálu s humanitární pomocí, rouškami, dezinfekčními a hygienickými prostředky požádal minulý týden Petříčka prezident Miloš Zeman. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes před zasedáním kabinetu novinářům řekla, že z hlediska rozpočtu s vysláním speciálu nemá problém, hradit let do Číny bude diplomacie z prostředků určených na humanitární pomoc.

Reklama

Hlavní zprávy