Hlavní obsah

Další moravské kraje kvůli covidu plánují „omezení života“

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínský kraj minimálně na 14 dní omezí společenský život, aby pomohl nemocnicím, které jsou kvůli covidové situaci na hraně svých kapacit. Podobné kroky plánují i další moravské regiony. Zvažují třeba omezení nákupů.

Článek

Poté, co vláda zavrhla nouzový stav, chtějí moravské kraje řešit špatnou epidemickou situaci vlastními kroky. Zvažují omezení hromadných akcí, opatření se mohou týkat také nákupů. Omezení musí schválit krajští hygienici, zpřísnění je v jejich kompetenci.

Zlínský kraj minimálně na 14 dní od příštího týdne omezí společenský život. Epidemiologové tam nejspíš zakáží kulturní či sportovní akce nad sto lidí. „Chceme, aby se omezily společenské akce. Je to ta nejmenší, nejméně bolestná věc, o kterou musíme lidi požádat, aby nám pomohli snížit dopad epidemie ve Zlínském kraji,“ řekl dnes hejtman Radim Holiš (ANO).

Podobná opatření posoudí také v sousedním Jihomoravském kraji. V tamních nemocnicích leží okolo 900 pacientů s covidem, podle predikcí číslo na startu prosince překročí tisícovku. I dvě velké brněnské fakultní nemocnice výrazně omezují plánované operace. Situace je vážná.

„Po jednání s vládou jsem se na zítra domluvil s ředitelem krajské hygieny a budeme řešit, jaká opatření mohou vyhlásit. Uvidíme, jaký na to bude mít názor. Pokud ale nedělá nic vláda, budu se snažit přesvědčit hygieniky, aby k nějakým opatřením sáhli oni. Neříkám, že budou stejná jako v sousedním kraji,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) na dotaz Seznam Zpráv.

Pokud nebudou lidé dodržovat základní opatření, jako nošení respirátorů, pak jsou hromadné akce velmi rizikové. Budu pro zpřísnění, pokud se shodneme s krajskou hygienickou stanicí, která to má ve své kompetenci. Situace se vyhrocuje. Nerozumím tomu. Nechápu, proč se společnost nenechá proočkovat.
Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje

V úvahu připadá omezení velkých akcí, včetně vánočních trhů. „Je třeba to zvážit. Opatření musí snížit šíření viru. Mohou to být aktivity, které směřují k velkému sociálnímu kontaktu. Je to na debatu s hygienou,“ doplnil Grolich. Řekl, že pokud není vyhlášený celostátní nouzový stav, musí kraj také řešit právní otázky. Třeba kdo by nesl následky za ušlý zisk z akcí.

Hejtmani zdůrazňují, že hygieny mohou sáhnout k výrazným protiepidemickým opatřením. Omezení budou posuzovat také v Moravskoslezském kraji. „Pokud nebudou lidé dodržovat základní opatření, jako nošení respirátorů, pak jsou hromadné akce velmi rizikové. Budu pro zpřísnění, pokud se shodneme s krajskou hygienickou stanicí, která to má ve své kompetenci,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO).

Zmínil případ z divadla, kdy byl návštěvník požádán, aby se prokázal certifikátem v aplikaci Tečka. Namísto toho obsluhu inzultoval. „Situace se vyhrocuje. Nerozumím tomu. Nechápu, proč se společnost nenechá proočkovat. Třeba v Irsku je naočkovaných přes 90 procent lidí a válku s delta mutací vyhrávají,“ popsal hejtman. Jméno divadla, kde k incidentu došlo, uvést nechtěl.

Dodal, že se musí dodržování protiepidemických opatření hlídat a vynucovat. V opačném případě nebude jiná možnost než akce omezit. „Kapacity by se mohly snížit třeba na polovinu, aby vždy alespoň jedno sedadlo zůstalo volné,“ řekl Vondrák. Podle něj je možné také přijmout opatření v obchodech, týkající se omezení počtu zákazníků na plochu.

Třeba loni v listopadu platilo v tehdejším Protiepidemickém systému (PES) pravidlo jeden zákazník na patnácti metrech plochy. „Bylo to v minulosti definováno. Jde o to se k tomu vrátit a říci si, jaká hranice je bezpečná,“ dodal hejtman.

Hygienici mají zítra jednání s vedením Ministerstva zdravotnictví. „Je to plně v jejich kompetenci,“ uvedl Vondrák.

Ve Zlínském kraji v nejbližších dnech opatření konkretizují. Opatření má být po dohodě s hygieniky připravené v pátek. Platit má od pondělí. Zlínští hygienici zpřísnění podporují. „Připravíme opatření, jehož cílem je snížit počty pozitivních nárůstů ve Zlínském kraji,“ sdělila ředitelka krajské hygieny Eva Sedláčková.

Hejtman Holiš považuje za nejdůležitější, aby nemocnice nezkolabovaly. „Jsou z větší části zaplněné covidovými pacienty. Predikce vývoje na budoucích 14 dnů nás nutí udělat nějaké opatření. Po dohodě s hejtmany bohužel nepřijde žádný nouzový stav, nepřijde žádné vládní nařízení, které by omezilo chod a kontakty v krajích. Proto jsme se dohodli, že využijeme zákonných možností hygieny a omezíme společenský život v kraji,“ vysvětlil Holiš.

Reklama

Doporučované