Hlavní obsah

Šíření varianty omikron mění postoj k očkování a čtvrté dávce

Foto: Profimedia.cz

Kvůli šíření varianty omikron bude zapotřebí i čtvrtá dávka vakcíny, domnívá se šéf společnosti Pfizer Albert Bourla.

Reklama

Přeočkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19 bude zřejmě kvůli nové variantě koronaviru omikron zapotřebí dříve, než se předpokládalo. V USA se zase začalo diskutovat o tom, koho lze považovat za plně očkovaného.

Článek

Zatímco svět stále čeká na tvrdá data, která by doložila, jak velkou hrozbou se pro svět může stát varianta omikron, v odborných kruzích se řeší, koho lze považovat za plně očkovaného. A kdy přistoupit k dalšímu očkování.

Nemluví se jen o třetí dávce, ale i o čtvrté.

Hned dva vzkazy vyslali nejvyšší činitelé společností BioNTech a Pfizer, které společně poslaly na trh úspěšnou vakcínu Comirnaty.

Zakladatel BioNTechu Ugur Sahin poskytl rozhovor německému Spiegelu, ve kterém se s ohledem na omikron jasně vyslovil pro dřívější očkování třetí dávkou. „Pokud jde o omikron, dvě dávky ještě nejsou dokončeným očkováním s dostatečnou ochranou. Pokud se omikron bude dál šířit tak, jak to vypadá, dávalo by vědecký smysl nabídnout booster po třech měsících,“ řekl Sahin.

K této praxi, tedy posilující třetí dávce po třech měsících, doposud přistoupila pouze Velká Británie.

BioNTech mezitím podle Sahina pracuje na vakcíně přizpůsobené nové variantě, aby ji bylo možné použít pro čtvrté očkování. Předpokládá totiž, že by booster efekt třetí dávky mohl v určitém okamžiku vyprchat.

Jak řekl Spiegelu, pokud omikron převáží, čtvrté očkování předpokládá v létě 2022. „Čtvrté očkování by už mohlo být vakcínou přizpůsobenou variantě omikronu.“

V souladu s ním promluvil o čtvrté dávce také šéf farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla, který poskytl rozhovor americké televizi CNBC.

„Myslím, že budeme potřebovat čtvrtou dávku. Řekl jsem to několikrát. U předchozí (varianty) jsem odhadoval, že to bude 12 měsíců po třetí dávce. S omikronem musíme počkat, protože máme velmi málo informací. Možná ji budeme potřebovat dříve,“ domnívá se Bourla. I tak je přesvědčen, že tři dávky očkování poskytují „velmi dobrou ochranu“.

Společnosti Pfizer a BioNTech oznámily slibné výsledky prvních testů své vakcíny při nasazení proti nové koronavirové variantě omikron.

Tři dávky vakcíny podle prvních závěrů účinně chrání před omikronem, zatímco ochrana, kterou poskytují dvě dávky vakcíny, u omikronu oproti předchozím variantám znatelně klesla.

Dvě dávky nicméně podle těchto závěrů i v případě omikronu pravděpodobně stále poskytují ochranu před velmi vážným průběhem nemoci.

Bourla připustil, že předběžná studie Pfizeru byla založena na syntetické, v laboratoři vytvořené kopii varianty a že je zapotřebí více dat z testů proti skutečnému viru.

Reálná data podle Bourly budou přesnější a očekávají se v příštích dvou týdnech.

Ve Spojených státech se mezitím rozhořela debata o změně definice, koho lze považovat za plně očkovaného.

Vrchní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci v rozhovoru pro CNN uvedl, že „není otázkou jestli, ale kdy“ se budou za plně očkované považovat pouze ty osoby, kterým zdravotníci aplikovali posilující třetí dávkou vakcíny.

Podle Fauciho změna nenastane „zítra nebo příští týden“, situaci budou podle něj úřady analyzovat na denní bázi. Definice toho, co znamená být plně očkovaný, je pak podle něj záležitostí sémantiky.

Důležité jsou pro Fauciho stále přibývající důkazy o tom, že booster nabízí větší ochranu než jen dvě dávky. „Když chceme mluvit o optimální ochraně, nemyslím si, že by někdo nesouhlasil s tím, že tou ochranou je právě třetí dávka,“ uvedl Fauci.

Podle serveru The Hill už o prosazení změny definice „plně očkované osoby“ uvažují některé americké státní úřady. Proti kroku už se ale staví někteří odborníci, kteří tvrdí, že už dvě dávky vakcíny značně snižují riziko vážného průběhu onemocnění a tím i potřebu hospitalizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované