Hlavní obsah
Online

Je to v kýblu, zhodnotil Dušek aktuální covidovou situaci v Česku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fioto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V Česku začal platit nouzový stav. V průběhu dne začnou platit přísnější opatření, mezi které patří například omezení restaurací. Jejich přehled najdete ZDE.

- Všichni Češi vracející se z JAR a dalších zemí v regionu budou muset po návratu minimálně na deset dnů do izolace, schválila dnes vláda v demisi. Detaily o nové mutacI ZDE.

- Šéf ÚZIS Ladislav Dušek řekl na konferenci věnované patologii a personalizované medicíně v Olomouci: „Kapacity nemocnic v Jihomoravském kraji budou nevyhnutelně vyčerpány. Možná už o víkendu.“ Na dotaz, jak by zhodnotil aktuální covidovou situaci v Česku, odpověděl, že „je to v kýblu“.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zavedl nová opatření, která mají zabránit šíření jihoafrické mutace. Od soboty nebudou moci do České republiky vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních 14 dnech více než 12 hodin v osmi afrických zemích - Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Mosambiku, Zambii.

- Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 27 717 nově nakažených covidem, což je nejvyšší denní přírůstek od počátku pandemie. Na dosavadním maximu je i týdenní incidence.

  • Grolich: Přibývat může na JIP 25 lidí denně

    Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha by v příštím týdnu mohlo v tamních nemocnicích končit na jipkových lůžkách přes 25 lidí denně. „Je velká pravděpodobnost, že dosáhneme nejvyššího počtu hospitalizovaných na JIP, co jsme kdy měli,“ uvedl po jednání krizového štábu.

    Maximální obsazenost jipkových lůžek na jižní Moravě byla zatím dvě stě pacientů, aktuálně se pohybuje kolem sto padesáti. Nemocnice by měly situaci podle Grolicha v následujících dnech zvládnout. Už nyní vyčleňují volná lůžka, včera bylo například několik pacientů převezeno do pražských nemocníc. Další zatím v plánu nejsou.

  • Snížení podílu podrobněji vyšetřených vzorků covidu má zvýšit kapacity testování

    Laboratoře musí od středy 1. prosince vyšetřovat podrobněji metodou diskriminačního PCR jen deset procent vzorků pozitivních na covid-19, dosud to bylo 30 procent. Má to uvolnit kapacity pro více testů denně. Dnes o tom. informovalo ministerstvo zdravotnictví. Diskriminační PCR může pomoci odhalit podezření na šíření nových mutací, včetně potenciálně rizikové z Jihoafrické republiky, která už byla zachycena v Evropě.

    „Důsledně jsme zohlednili potřebu monitoringu výskytu nové mutace viru na našem území, ale zároveň je potřeba reagovat na aktuální laboratorní kapacity, které jsou potřeba zvýšit,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Snížení podílu diskriminačních PCR doporučovali i někteří odborníci, protože vzorek se tak vyšetřuje prakticky dvakrát, což snižuje kapacitu.

  • Mynář: Jmenování Fialy i nadále připravujeme, podoba se zkonzultuje se Zemanem

    Pražský hrad i nadále připravuje nedělní jmenování předsedy ODS Petra Fialy premiérem. Podobu ceremoniálu chce ředitel prezidentské kanceláře Vratislav Mynář zkonzultovat s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvit s ním bude v sobotu po jeho odpoledním propuštění z Ústřední vojenské nemocnice. Do ní byl prezident převezen ve čtvrtek poté, co se u něj prokázala nákaza koronavirem. Zeman nemá žádné příznaky onemocnění. Pracovníci prezidentské kanceláře v Lánech byli podle Mynáře po zjištění nákazy otestováni s negativním výsledkem, dnes absolvovali PCR testy.

    Prezidentův kancléř řekl, že jmenování Fialy Pražský hrad i nadále připravuje. Mynář má představu, jakým způsobem by se mohlo uskutečnit, záležitost chce ale ještě zkonzultovat se Zemanem. Potvrdil, že hlava státu bude propuštěna z ÚVN v sobotu odpoledne.

    Dodal, že ihned po zjištění možné nákazy u jednoho pracovníka v Lánech bylo otestováno 24 zaměstnanců Kanceláře prezidenta republiky, všichni s negativním výsledkem. Dnes byli na PCR testech, jejich výsledky ještě nejsou k dispozici.

  • V Mostě udělali ze zakázaných vánočních trhů povolené zimní farmářské trhy

    Most upustil od pořádání vánočních trhů, vedení města je nahradilo zimními farmářskými trhy. Od dnešních 18:00 vláda nařídila kvůli šíření koronaviru uzavření adventních trhů, farmářské trhy jsou však povoleny, není tam ale možné konzumovat alkohol ani jídlo. Primátor Jan Paparega (PRO! Most) na stránkách města uvedl, že jde o hloupé rozhodnutí omezující pohyb osob na čerstvém vzduchu. Ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková dnes řekla, že farmářské trhy bez konzumace nejsou zakázané. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jde o obcházení nařízení a vedení Mostu samo musí posoudit, jestli je vhodné tak bojovat s epidemií covidu-19.

  • Vojtěch: Fiala nemůže být při jmenování se Zemanem v osobním kontaktu

    Kandidát na předsedu vlády Petr Fiala (ODS) nemůže být podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) při jmenování premiérem v osobním kontaktu s prezidentem Milošem Zemanem, který byl pozitivně testovaný na koronavirus.

    „Všeobecné pravidlo, které platí pro každého, je takové, že pokud je daný jedinec pozitivně otestován PCR testem na covid-19, tak musí nastoupit na 14denní izolaci. Izolace znamená, že se nesmí potkávat s ostatními lidmi tak, aby je nenakazil,“ řekl Vojtěch. Setkávat se podle něj může jen s rodinou nebo zdravotníky. „Stanovisko ministerstva ani nemůže být jiné. Metodika platí a my nemůžeme říct, že jen pro někoho a pro někoho ne,“ dodal. Doplnil, že za úmyslné porušení izolace obecně hrozí i trestněprávní odpovědnost.

  • Monoklonální protilátky mohou dostat i očkovaní, limitem je nedostatek personálu

    Léky proti těžkému průběhu covidu, takzvané monoklonální protilátky, předepisují praktičtí lékaři nejčastěji seniorům, lidem s cukrovkou, nadváhou, vysokým krevním tlakem či těm, kteří užívají imunosupresivní léky. Protilátky mohou dostat i lidé, kteří jsou proti covidu očkováni. Záleží na zvážení lékaře. Limitem pro větší podávání těchto léků jsou především kapacity personálu v nemocnicích. Problémem může být také doprava pacienta do nemocnice, pokud nemá příbuzné, kteří by ho na infuzi monoklonálních protilátek odvezli.

    Prezident Miloš Zeman, který se ve čtvrtek několik hodin po propuštění vrátil do Ústřední vojenské nemocnice kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, dostal z preventivních důvodů infuzi monoklonální protilátky.

    Praktický lékař Cyril Mucha z Prahy do nemocnice na protilátkové léky odesílá týdně asi do pěti pacientů. Jednoho objednával i dnes. „Sehnal jsem první termín na úterý, ode dneška za pět dnů. A to je dobrý termín,“ řekl. Podle nařízení ministerstva by se měly tyto léky podat co nejdříve od pozitivního testu či objevení příznaků. Monoklonální protilátky fungují podle Muchy tak, že kolují v krvi, a když potkají virus, „zalepí ho“. Ten pak nedokáže proniknout do buněk. Problémem není ani tak nedostatek léků, ale nedostatek personálu, který by mohl léky podávat.

  • Neurobiolog varuje před novou mutací

  • Senior Home Group je připravena pečovat i o Zemana s covidovou nákazou

    Společnost Senior Home Group obnoví po propuštění prezidenta Miloše Zemana z nemocnice zdravotní péči o něj na zámku v Lánech. Všeobecné sestry budou vybaveny patřičnými ochrannými pomůckami včetně účinných respirátorů nebo ochranných obleků. Člen vedení firmy, lékař Boris Šťastný, dnes potvrdil, že tato firma převezme péči i o prezidenta, který je nakažen koronavirem. Sestry podle něj budou pracovat v režimu, který odpovídá dané situaci. Budou proto vybaveny ochrannými pomůckami, tedy třeba účinnými respirátory, ochranou obličeje nebo plášti a rukavicemi, budou dodržovat zvýšenou hygienu nebo likvidaci kontaminovaných odpadů. Podle Šťastného to pro společnost nebude znamenat žádný problém, protože její pracovníci jsou na podobný postup za dobu trvání pandemie zvyklí z dalších zařízení pobytových služeb, kde pracují. Poukázal na to, že s podobnými situacemi se dennodenně musí vypořádat tisíce sester a lékařů po celém Česku.

    V médiích se objevily zprávy, že zdrojem nákazy může být ošetřovatelka prezidenta, která o něj již několik měsíců pečuje. Šťastný zdůraznil, že vzhledem k inkubační době se Zeman nemohl nakazit v Lánech, ale prezident s nákazou musel přijet již z nemocnice. Odmítl určovat, od koho Zeman onemocnění dostal. „Pokládám za zničující pro společnost, aby bez jasných indicií a explicitního vytrasování nákazy byl někdo obviňován,“ řekl.

  • Vylepšená Tečka

  • Češi vracející se z JAR a okolí musí na deset dnů do izolace

    Všichni Češi vracející se do České republiky z pobytu v Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Zambii nebo Mosambiku budou muset po návratu minimálně na deset dnů do izolace. Schválila to dnes na mimořádném jednání vláda v demisi. Opatření se týká i cizinců ze zemí Evropské unie, občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do Česka zakázaný úplně.

    Izolaci budou muset podstoupit lidé, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území jmenovaných států. Vláda reaguje na šíření nové nebezpečné varianty koronaviru, která byla zachycena v JAR.

    Lidé musí před vstupem do Česka předložit negativní PCR test a doložit rezervaci na další PCR test v ČR. Ten musí podstoupit do 24 hodin od vstupu na české území. Na další test musí nejdříve 10., nejpozději 14. den po návratu. Do obdržení výsledku musejí být v samoizolaci, bydliště smějí opustit pouze kvůli obstarání základních životních potřeb, zajištění péče o děti a akutním cestám do zdravotnických zařízení. „Při všech těchto cestách navíc musí mít po celou dobu nasazený respirátor,“ uvedla vláda.

  • Pokud by nová varianta prolomila očkování, účinná vakcína by byla až za 100 dní

  • „Je to v kýblu,“ řekl Dušek

    Šéf ÚZIS Ladislav Dušek řekl na konferenci věnované patologii a personalizované medicíně v Olomouci: „Kapacity nemocnic v Jihomoravském kraji budou nevyhnutelně vyčerpány. Možná už o víkendu.“

    Na dotaz, jak by zhodnotil aktuální covidovou situaci v Česku, odpověděl, že „je to v kýblu“.

  • Schillerová: Kompenzace pro trhovce budeme řešit

    Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) dnes v České televizi uvedla, že na zrušení vánočních trhů se shodli všichni šéfové krajských hygienických stanic. „Není možné to žádnými režimovými opatřeními zvládnout,“ řekla Schillerová. Sdělila, že na vládě plánuje otevřít spolu s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (ANO) téma dalších kompenzací právě pro stánkaře na vánočních trzích. „Budeme se muset o tom bavit. Budeme moci využít platformu COVID Nepokryté náklady, možná tam nějak rozšíříme kritéria, prostě je to věc, kterou teď velmi rychle připravíme,“ dodala ministryně.

  • „Lidé dodržují pravidla, ale přesto se nakazí“

    Prezident Zeman byl včera po sedmi týdnech v nemocnici propuštěn do domácí péče. V Lánech ale vydržel jen pár hodin, pak ho sanitka odvezla zpět do Ústřední vojenské nemocnice kvůli pozitivnímu testu na covid. V jakém stavu je?

    Hostem Ptám se já byl rektor Univerzity Karlovy a šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima.

  • Porušení izolace prezidenta by bylo špatným signálem pro všechny

    Hlavní hygienička je proti osobnímu setkání prezidenta Miloše Zemana, který má covid, a budoucího premiéra Petra Fialy. Izolace podle ní platí pro všechny bez výjimek.

    „Paní hlavní hygienička ve svém vyjádření jasně připomněla, že pokud má někdo pozitivní test na covid, tak musí nastoupit do izolace, která trvá 14 dní. Výjimka z tohoto pravidla neexistuje. Paní Svrčinová také připomněla, že jakékoliv výjimky z tohoto pravidla by byly špatným signálem pro občany,“ sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

  • Praha vyzvala vládu, aby kompenzovala trhovce, sama je chce podpořit

    Praha chce po státu aby co nejrychleji schválil kompenzace pro trhovce, kteří kvůli čtvrtečnímu rozhodnutí vlády nemohou prodávat na vánočních trzích. Zároveň magistrát zvažuje, že odpustí nájemné firmě Taiko, která měla pořádat trhy na Staroměstském náměstí a náměstí Republiky, a uhradí jí náklady na vánoční výzdobu včetně velkého stromu. Město by také mohlo od trhovců vykoupit zboží, například potraviny, které se rychle kazí. Potřebuje však znát podobu státních kompenzací.

    Vláda už kompenzační bonus pro podnikatele schválila. Ve středu by ho měla zrychleně schvalovat Sněmovna. Takzvaný kompenzační bonus pro podnikatele se má týkat osob samostatně výdělečně činných a společníků společností s ručením omezeným, budou moci žádat až o 1000 korun denně. Příspěvek lidem pracujícím na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti bude činit 500 korun denně. Podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 30 a více procent. Pokud bude předloha schválena, finanční správa bude bonus vyplácet zpětně od 22. listopadu

  • FN Plzeň odkládá část operací

    Fakultní nemocnice Plzeň kvůli stále rostoucímu počtu pacientů nakažených koronavirem od pondělí 29. listopadu o polovinu sníží počet plánovaných operací, aby měla dostatek zdravotníků intezivistů pro covidová oddělení. Akutní i veškerá onkologická operativa zůstane bez omezení.

    „Situace je špatná hlavně kvůli tomu, že to trvá dlouho a tato pátá vlna je nebezpečná tím, že rychle roste počet pacientů na intenzivní péči. To jsme v těch minulých vlnách nezaznamenali,“ řekl ředitel nemocnice Václav Šimánek Seznam Zprávám.

    Situaci podle něj zvládají vlastními silami zejména kvůli tomu, že masivní odchod personálu mezi vlnami nenastal. Zaměstnanci jsou taky lépe chránění, než na jaře nebo v minulém roku.

    „Již několik týdnů naše zaměstnance dvakrát týdně informuji o tom, jak rostou čísla našich pacientů, očkovaných i neočkovaných, kolik třeba našich zaměstnanců je očkovaných a snažíme se udělat veškeré kroky k tomu, abychom je ochránili. To znamená dostatek prostředků nebo očkování. Musíme se pochlubit, z téměř pěti tisíc zaměstnanců máme více než 2200 naočkovaných již třetí dávkou, přes 90 % dvě dávky,“ uvedl ředitel FN Plzeň.

Reklama