Hlavní obsah

Počet nových podezření na reinfekce covidu-19

Článek

Počet takzvaných reinfekcí covidu-19 v posledních dnech postupně roste. Jde o opakovanou potvrzenou nákazu, kdy od předchozího pozitivního testu uplynulo minimálně 60 dní.

Ministerstvo zdravotnictví tyto případy nepočítá do celkového počtu potvrzených nakažených, ale vykazuje je zvlášť jako podezření na reinfekci. Zda se jedná o opakovanou nákazu, pak zpětně potvrzuje Státní zdravotní ústav.

„Rozhodnout o tom, co je reinfekce, vyžaduje sofistikovanou metodickou analýzu, která se musí dělat i zpětně. Laboratoř vám totiž o půlnoci sice vyjede reinfekci, může se ale stát, že chybou je registrovaná druhá pozitivita u stejného rodného čísla. Řada opakovaných pozitivit jsou také neukončené případy nebo lidé, u kterých čekáme na dohlášení z nemocnic, protože může jít o překlady mezi odděleními,“ vysvětloval pro Seznam Zprávy Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Denní přírůstky se tak mohou zpětně významně měnit.

V datech ÚZIS se poprvé opakovaná nákaza objevila v červenci 2020. Až do minulého podzimu šlo o jednotky nebo nižší desítky případů za den. Loni v říjnu počet těchto případů přesáhl stovku, v listopadu poprvé šest set za den a letos v lednu evidoval ÚZIS poprvé více než tisíc nových podezření denně.

Reklama

Související témata:

Doporučované