Hlavní obsah

Koronavirus decimuje svět byznysu. Prestižní MWC se letos nekoná

Foto: GSMA

Ilustrační foto.

Reklama

Mobile World Congress, jedna z největších každoročních událostí technologického průmyslu, byl odvolán. Oznámení přichází poté, co více než desítka technologických společností svou účast na akci zrušila. Odvolávají se na strach ze šířící se epidemie koronaviru.

Článek

„S ohledem na bezpečné a zdravé prostředí v Barceloně a v hostitelské zemi společnost GSMA zrušila MWC Barcelona 2020. Důvodem jsou globální obavy týkající se šíření koronaviru,“ uvedli organizátoři každoročního kongresu v prohlášení.

Letošní ročník technologického veletrhu v Barceloně se měl konat 24. až 27. února. Vzhledem k aktuální situaci ve světě však někteří významní účastníci svou účast zrušili. Například Facebook a Intel se včera přidaly ke společnostem Amazon, Sony, LG Electronics, Deutsche Telekom, Vodafone či Nokia, které svou účast zrušily už dříve.

Významná technologická akce každoročně přitahuje přes 100 000 návštěvníků a více než dva tisíce společností včetně významných hráčů na mobilním trhu, kteří veletrh často využívají k uvádění nových produktů a předvádění svých nejnovějších inovací.

„Je to vrchol v kalendáři mobilního průmyslu,“ řekl Ben Wood, vedoucí výzkumu ve společnosti CCS Insight. „Zrušení bude mít dopad zejména na malé společnosti, které investovaly velké množství peněz a času do přípravy této akce. MWC je pro mnohé klíčovou událostí roku a nyní budou muset přijít na to, jak z této obtížné situace co nejlépe vyváznout,“ dodal.

Organizátoři ze společnosti GSMA původně plánovali každoroční veletrh uskutečnit. Jak uvedli organizátoři, letos mělo původně dorazit více než 2 400 vystavovatelů.

Firmy, které už svou účast zrušily, argumentují zejména obavami z nákazy. „Bezpečnost a pohoda všech našich zaměstnanců a partnerů je naší nejvyšší prioritou. Z letošního Světového mobilního kongresu jsme se z důvodu opatrnosti stáhli,“ zdůvodnili svůj krok zástupci společnosti Intel.

Barcelona přijde o půl miliardy dolarů

Zrušení akce je velkou ranou pro hlavní město Katalánska. Barcelona je z velké části závislá na cestovním ruchu – město má největší přístav ve Středomoří a region každý rok přivítá miliony turistů z celého světa.

Každoročních sto tisíc účastníků MWC je pro město významnou finanční injekcí. Podle informací BBC město za třídenní kongres ročně vydělá zhruba půl miliardy dolarů. Zrušením kongresu nejvíce utrpí tamní hotely a pokles zisku dopadne i na restaurace a bary.

Koronavirus decimuje svět byznysu

Zrušení MWC je dalším příkladem toho, jak koronavirus ovlivňuje obchodní svět. Epidemie již vedla ke zrušení nebo přemístění řady událostí v Asii. Odložen na neurčito byl například závod Formule 1, který se měl uskutečnit 19. dubna v Šanghaji, zrušen byl významný veletrh s moderním uměním Art Basel Hongkong, který byl naplánován na polovinu března.

Na narušení chodu výroby v Číně, jelikož jeho dodávky jsou pro fungování dalších firem stěžejní, je obzvláště citlivý právě technologický průmysl. „Společnost GSMA musí být nyní velmi opatrná, aby zrušení letošního ročníku nemělo větší následky,“ říká Ben Wood pro CNN. „Velké společnosti a mnoho návštěvníků se bude zamýšlet nad důležitostí této akce. GSMA proto musí tvrdě pracovat, aby v příštím roce potvrdila svou prestiž,“ dodal.

Reklama

Doporučované