Hlavní obsah

Koronavirus děsí Itálii, lyžařská střediska jsou ale zatím v klidu

Foto: Profimedia.cz

Proti šířícímu se koronaviru se lidé chrání rouškami. Snímek zachycuje turisty před milánským Dómem.

Reklama

Itálie zažívá paniku kvůli koronaviru. Tamní úřady už ohlásily sedmou oběť nemoci, zdravotníci však stále nenašli zdroj, odkud se smrtící virus šíří. Pravicoví politici žádají uzavření hranic a dočasné přerušení svobodného pohybu osob v rámci Schengenského systému.

Článek

Patnáctitisícová Codogna se proměnila v město duchů. V ulicích nejsou vidět lidé, obchody jsou zavřené a vlaky stojí na nádraží. „Lidé zůstávají zavření doma, v ulicích není nikdo,“ popsala agentuře AFP tíživou atmosféru severoitalského města mladá žena Paola, která zde žije. Právě Codognu považují italští zdravotníci za epicentrum epidemie, která si až dosud vyžádala sedm lidských životů a více než 160 nemocných.

O závažnosti italského problému s koronavirem svědčí už letmý pohled na statistiky. Ještě v pátek 21. února bylo v zemi hlášených pouhých šest případů koronaviru. Během víkendu se ale počet nemocných vyšplhal na 150. Jedenáct měst a obcí v Lombardii (všechny ležící na jih od Milána v provincii Lodi) je nyní v režimu karantény – úřady kontrolují všechny lidi, kteří tam přijíždějí nebo odjíždějí, úřady a školy jsou uzavřené a přerušená je i veškerá doprava.

České Ministerstvo zahraničí občanům doporučilo, aby se těmto místům na svých cestách vyhnuli.

Vynucené prázdniny mají školáci a studenti i na celém severu země, zároveň se ruší veškeré bohoslužby a kulturní i sportovní události, tedy všechny akce, na nichž se schází větší množství lidí.

Italský zdroj viru zůstává záhadou

Stále však není jasné, kdo byl prvním zdrojem viru na italské půdě. Všichni lidé, kteří až dosud onemocněli, se museli nakazit ve své rodné zemi, nikdo z nich Čínu v poslední době nenavštívil. V centru pozornosti vědců je zvláště 38letý pacient hospitalizovaný ve vážném stavu v nemocnici v Codogni. Aniž by to tušil, nakazil tento muž celou řadu lidí – od své těhotné partnerky přes ošetřovatele až po klienty kavárny, kam chodívá, a kamarády, s nimiž sportuje.

Nemocných ale může být mnohem více – muž zaměstnaný jako manažer jedné z nadnárodních firem se zúčastnil celé řady akcí, kde mohl nakazit větší množství lidí – například při půlmaratonu v Portofinu v regionu Ligurie.

Italská vláda si prudký nárůst počtu nakažených vysvětluje důkladnými testy, ke kterým přikročila. Premiér Giuseppe Conte zdůraznil, že takové opatření žádná jiná země v Evropě nepřijala. Vyzval přitom Italy k důvěře v tamní politické a vědecké instituce, které dělají vše pro zastavení epidemie. Na internetu se však v neděli šířily snímky vykoupených regálů v supermarketu svědčící o začínající panice.

Lyžařská střediska zůstávají v klidu

Severní Itálie je také častým cílem českých lyžařů, kterých sem v sezoně jezdí desítky tisíc. „Lidé zatím zájezdy neodhlašují, volají ale a ptají se na aktuální situaci. Co se týče lyžařských středisek, ta zatím fungují bez omezení a ani italské úřady nepřistoupily k žádným mimořádným opatřením,“ řekl Seznam Zprávám Jan Bezděk, mluvčí cestovní skupiny Fischer.

Bezděkova slova potvrzuje i Jana Prouzová, která se v neděli vrátila z lyžařského zájezdu v severní Itálii: „V Bormiu a Livignu se to nijak neprojevilo, ani cestou nás nikde nekontrolovali.“ Lyžařka navíc upozorňuje na teploty sahající v noci až k minus 15 stupňům Celsia, které by mohly zabránit přežití viru ve vyšší nadmořské výšce.

„Tady v regionu Jižní Tyrolsko a v oblasti Dolomiti Superski zatím žádný případ koronaviru nebyl. Všechno funguje normálně. Dnes se sejde naše vláda, aby se rozhodla o další akci,“ napsala Seznam Zprávám Christina Demetzová, jež pracuje pro lyžařské středisko Val Gardena. Prakticky totožná reakce přišla i ze ski resortu Cervino, kde prý mají spoustu návštěvníků a žádná preventivní opatření až dosud nepřijali.

Francie hranici zavírat nebude

Epidemie viru v Itálii už vyvolala tlaky na uzavření hranic či obnovení hraničních kontrol. S tímto požadavkem přišli krajně pravicoví politici. Jak ti italští – konkrétně bývalý ministr vnitra Matteo Salvini – tak i francouzští zastoupení Marine Le Penovou. Francouzský ministr dopravy Jean-Baptiste Djebbari to ale odmítl: „Uzavření hranic nedává smysl, protože šíření viru není omezeno hranicemi,“ citovala ho agentura Reuters.

Itálie nicméně na několik hodin zastavila v neděli večer vlak mířící do sousedního Rakouska a čtyři hodiny byl uzavřen pro osobní železniční dopravu i Brennerský průsmyk. Italské státní železnice Ferrovie dello Stato rakouským drahám oznámily, že ve vlaku se nacházejí dvě osoby s podezřením na nákazu koronavirem. Podezření se ale po testech nepotvrdilo a vlak mohl pokračovat.

Reklama

Doporučované