Hlavní obsah

Katastrofické scénáře omikronu se nenaplnily, řekl Baxa. Víc omezení nechce

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Martin Baxa chce zlepšit financování kultury. Neuvedl však, jak pro ni chce získat další miliardy navíc.

Reklama

Podle nového ministra kultury Martina Baxy (ODS) není na místě další zpřísňování opatření například v divadlech či na koncertech.

Článek

Ministr kultury Martin Baxa odmítl, že by vláda kvůli covidu zvažovala přísnější pravidla pro společenské události. V tuto chvíli se podle něj zdá, že varianta omikron nepřinese tak špatné prognózy, o nichž se dřív mluvilo.

Nutnost třetí dávky očkování pro návštěvu koncertu nebo divadelního představení teď podle něj není na stole. „Nyní je zjevné, že nic takového nebudeme navrhovat a jsem moc rád, že se opatření nezpřísnila,“ uvedl v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce.

Mnohé západoevropské země, v nichž se omikron rychle rozšířil, přitom kulturní či sportovní akce dál zredukovaly. Jak Seznam Zprávy informovaly, i v Česku se mezi vládními politiky diskutovalo o nutnosti třech dávek na akcích při omikronové vlně. Nevyloučil je ani ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Na přímý dotaz ke třetím dávkám nedávno Válek reagoval slovy, že jde o opatření, ke kterému přistupují ve všech zemích, kterými se omikron „žene“, a jde tak o jednu z variant, již mohou pořadatelé akcí zvážit. „Pokud by dospěli k názoru, že je to pro organizátory akcí nejlepší varianta, tak se tomu nebudu jako ministr zdravotnictví bránit,“ uvedl.

Aktuálně pro kulturní a sportovní akce platí, že je může navštívit maximálně tisíc diváků. Musejí být očkovaní, případnou další vstupenkou je prodělání covidu v posledních 180 dnech. Testem PCR se mohou prokázat pouze nezletilí, případně lidé, kteří mají výjimku z očkování.

Baxa k dalším restrikcím nevidí důvod. Podle něj jsou návštěvníci koncertů, muzeí či divadel disciplinovaní. „Nosí respirátory, na akcích jsou kontroly. Budu bojovat, aby se nezpřísňovalo,“ řekl. Zdůraznil také, že se zatím nenaplnily katastrofické scénáře ohledně varianty omikron. V nemocnicích dál klesají počty covidových pacientů, nyní jich je pod 1600. Baxa zároveň odmítl nálepku společenských akcí coby živné půdy pro šíření viru.

Za pravdu mu dal exministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Limit tisíce návštěvníků u hromadných akcí je zatím v pořádku. Ale tam, kde se sedí – divadla koncerty – nevidím důvod pro další zpřísňování. To smysl nemá,“ sdělil. Situaci by podle něj mohla změnit jen při zahlcení nemocnic, což se s omikronem v Česku zatím neděje.

Organizátoři přitom další restrikce striktně odmítli. Avizovali to také dopisem adresovaným ministerstvu. „V tuto chvíli doporučení Covid skupiny Ministerstva kultury zní: Neměnit podmínky a nechat je nastavené tak, jak jsou. Už samy o sobě jsou nastavené tak, že nám dost brání cokoliv dělat. Ještě to zpřísňovat nám nedává příliš smysl,“ zdůraznil Jakub Vedral z Asociace nezávislých divadel a z Mezinárodního divadelního ústavu, který je součástí poradní skupiny při Ministerstvu kultury.

Nový ministr kultury a jeho předchůdce se však v debatě neshodli v otázce výdajů ze státního rozpočtu. Podle Baxy Sobotkova a Babišova vláda prošvihly ekonomický růst k lepšímu financování kultury.

Avizoval, že současná vláda se chce v roce 2025 blížit k situaci, kdy do kultury poplyne až jedno procento výdajů státního rozpočtu. To by pro kulturní sektor znamenalo miliardy navíc. Baxa však nekonkretizoval, jak chce při ohlášených vládních škrtech další peníze získat.

Reklama

Doporučované