Hlavní obsah

Do nemocnic míří 600 pacientů s covidem denně, podobně jako v prosinci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Snímek je ilustrační.

Reklama

Do nemocnic každý pracovní den míří v průměru asi 600 nových pacientů s covidem-19, podobně jako v polovině prosince. Lidí na JIP přibývá výrazně méně než tehdy, kolem 40 až 50 každý den.

Článek

Celkově je v nemocnicích více než 3600 covid pozitivních, z nich desetina potřebuje intenzivní péči. Po dočasném poklesu počty nakažených v nemocnicích znovu rostou, jsou nejvyšší od Štědrého dne, kdy ale lidí na JIP bylo skoro dvojnásobně. Vyšší jsou také denní počty pozitivně testovaných.

„Minimálně do poloviny března tu s námi bude omikron. Hlavní vlnu jsme zvládli, nyní se nákaza více šíří mezi seniory,“ uvedl dnes na twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Obhajoval tím nutnost přijetí novely pandemického zákona, který dnes projednává Senát.

Od začátku února bylo pozitivně testováno téměř 21 000 osob starších 65 let, tvoří tak asi sedm procent případů. V době, kdy se v ČR šířily předchozí varianty koronaviru, měli lidé v tomto věku asi třicetiprocentní riziko, že budou potřebovat hospitalizaci.

V současné době je jich více než 80 procent očkováno proti covidu-19 alespoň dvěma dávkami vakcíny a tvoří i významnou část očkovaných boosterem. Posilující očkování podle dat ke středě absolvovaly více než dvě třetiny osob ve věku 65 až 69 let, více než tři čtvrtiny sedmdesátníků a 73 procent lidí nad 80 let.

Mezi 3615 osobami, které byly ve středu s covidem-19 v nemocnicích, bylo 2659 starších 65 let, tedy téměř tři čtvrtiny. Péči na JIP jich potřebovalo 251, tvořili tak necelých 70 procent lidí na těchto odděleních. Do statistik zemřelých s covidem-19 přibývá v posledních dnech většinou mezi 40 a 50 úmrtími. V lednu jich bylo více než 1000, za únor zatím 378, ale obvykle se dohlašují zpětně. Neočkovaných mezi nimi bylo v lednu 64 procent.

Kvůli velkému počtu nakažených v populaci a častějšímu mírnému průběhu nákazy variantou omikron, část lidí, které data evidují jako hospitalizované pozitivní na koronavirus, tvoří nakažení, u kterých není covid-19 hlavním důvodem k hospitalizaci.

Byli hospitalizovaní z jiných důvodů a třeba až na příjmu do nemocnice pozitivně otestovaní. Například ve Fakultní nemocnici Motol bylo podle údajů, které zveřejnila na twitteru, ve středu hospitalizovaných 85 osob, 16 z nich bez příznaků. Tvořili tak skoro pětinu těchto pacientů.

Data o hospitalizacích nadále potvrzují vysoký ochranný efekt vakcinace. Na 100.000 neočkovaných připadá od začátku února 65 hospitalizací, u očkovaných bez posilující dávky 28,5 a u přeočkovaných posilující dávkou 25,3. Ochranný efekt vakcinace dvěma dávkami je tak více než 56 procent proti neočkovaným. U varianty delta a předchozích variant koronaviru byl ale vyšší, ještě v prosinci u dvou dávek přes 71 procent.

Reklama

Doporučované