Hlavní obsah

Do práce i s pozitivním testem? Válek: Může dojít i na pracovní karantény

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nechce jít cestou Německa, kde například do restaurací mohou nově lidé až po třetí dávce očkování. Bude podle něj ale třeba zpřísnit hromadné kulturní či sportovní akce.

Článek

Ministr na pátečním brífinku potvrdil, že nástup omikronu by měl začít po víkendu. „Nejpravděpodobnější je, že postupné zvyšování pozitivně testovaných a převažování omikronu nastane v půlce příštího týdne. Proto od 11. ledna zkracujeme karanténu a izolaci,“ uvedl. Od úterý se doba zkracuje na pět dnů.

Dále předpokládá, že každý den bude případů dvakrát více než den předchozí. „Tím pádem se domníváme, že skutečný vrchol nastane někdy na přelomu 16. a 17. ledna,“ prohlásil Válek. Proto se od pondělí 17. ledna začíná s testováním v práci, dodal.

„Ten zásadní problém omikronu je v tom, že je ohrožen chod zemí z hlediska toho, že je hodně lidí v karanténách. Pokud bychom se dostali na 200 či 300 tisíc pozitivních denně, tak při pětidenní karanténě máme na konci toho pátého dne přes milion lidí v karanténě nebo izolaci. A pokud by byli z klíčové infrastruktury, tak je to problém,“ řekl Válek.

Proto přišel s novým postupem – pracovní karanténa.

Počítá se s tím, že v případě potřeby dojde na to, že do práce půjdou i lidé s pozitivním testem.

„Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů půjde člověk do karantény do práce. Bude mít nějaká zpřísněná opatření a ta teď ladíme. Ta když budou splněna, tak bude moct pracovat. Hledáme tedy cestu, aby například řidič metra mohl dál nastupovat do metra a řídit ho,“ vysvětlil Válek s tím, že vše stačí jen správně definovat podle pandemického zákona.

O tomto dnes jednal s hejtmany či právě se zástupci kritické infrastruktury. Detaily chce však říct až po vládě příští týden. „Přinesu na vládu definici toho, jak postupovat v oblastech, jako je zdravotnictví, školství, sociální oblast a krizová infrastruktura,“ řekl Válek.

Samostatná pravidla budou pro školy, kde chce situaci zjednodušit. „Hledáme způsob, jak děti a pedagogy zatěžovat méně,“ uvedl bez dalších podrobností.

Omezení pro kulturu a sport

V Německu také zpřísňují kvůli omikronu. Například do restaurace budou nově smět pouze lidé s třetí dávkou očkování. Touto cestou ale Česko podle Válka nepůjde.

„U omikronu bohužel prodělaná nemoc, protilátky nefungují tak jako u delty, protože se jedná o jinou mutaci. Proto my plánujeme omezení pro kulturní a sportovní akce,“ oznámil Válek.

Válek ale řekl, že na to šel jiným způsobem než předchozí vláda. Požádal Národní sportovní agenturu a Ministerstvo kultury, aby vytipovaly hromadné akce v kritickém období od 17. ledna do poloviny února a jejich organizátoři mají informovat, jaké můžou přijmout opatření, aby akce mohly bezpečně proběhnout. To pak posoudí odborníci Válkova ministerstva, zda je to dostatečné.

„Nechtěl bych se dostat do situace, kdy řeknu, že na Jizerské padesátce bude 100 lidí, všichni roušku a ještě třetí dávka,“ podotkl Válek.

Jednou z mála optimistických vět z úst ministra pak byla ta, že ale předpokládá, že stejně jako bude mít vlna omikronu velmi rychlý nástup, bude mít také velmi rychlý pokles.

Reklama

Doporučované