Hlavní obsah

Do Prahy míří z Brna covidoví pacienti, převozu příbuzní bránili

Foto: Tomáš Svoboda

Deset z devatenácti brněnských pacientů převáží do hlavního města speciální vůz pražské záchranky Fénix.

Reklama

aktualizováno •

Dvě velké brněnské fakultní nemocnice potřebují ulevit kapacitám. Jejich personál pečuje o více než 300 covidových pacientů. Ve čtvrtek proto uvítal pomoc kolegů z Prahy.

Článek

Velmi složitá logistika, desítky zdravotníků ve speciálních oblecích a náročná noc. Celkem devatenáct covidových pacientů míří z bohunické a svatoanenské fakultní nemocnice do pražských zařízení. Dvě největší brněnské nemocnice se starají o více než 300 covidových pacientů, potřebují ulevit přetíženému personálu a chystají se na nejvyšší nápor v dalších týdnech.

Pro deset lidí, kteří jsou na kyslíku, ale nevyžadují intenzivní péči, přijel před devátou ráno speciální vůz pražské záchranky Fénix. Je uzpůsobený pro hromadný transport pacientů. „Dalších pět nemocných převáží kolegové z Asociace samaritánů ČR. S nimi se v Brně potkáme. Tito pacienti pojedou se soukromým dopravcem,“ uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Ve Fénixu je specializovaný tým odborníků. „Včetně intenzivisty, kdyby se stav někoho z nich nečekaně zhoršil,“ uvedl zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

Tito pacienti míří do pražských nemocnic na Homolce, Bulovce a do Všeobecné fakultní nemocnice.

Do Prahy zamíří také čtyři pacienti na umělé plicní ventilaci. Dva z FN Brno transportuje helikoptéra, muže a ženu od svaté Anny převáží jihomoravská záchranná služba.

„Oba pacienti jsou pro účel převozu napojení na transportní ventilátory a převáží je speciální biohazard sanitky,“ uvedla mluvčí Nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. Sanitky společně s policejním doprovodem vyjeli z Brna po půl desáté ráno. V každé je jeden lékař a dva záchranáři.

Jihomoravský koordinátor intenzivní péče Vladimír Šrámek upozornil, že pravděpodobně půjde jen o krátkodobé řešení. „Uvidíme, jak bude pandemie pokračovat, nyní jsme si uvolnili ruce zhruba na 48 hodin - tak, abychom mohli v obou fakultních nemocnicích zachovat centrovou péči a zároveň mohli pomoci menším nemocnicím, které začínají mít obrovské problémy.“

Podle Lipovské leželo v nemocnici k dnešní jedenácté hodině 105 covid pozitivních, z toho dvacet jich bylo ve velmi vážné stavu na anesteziologicko resuscitační klinice a JIP I. ortopedické kliniky. Na dalších JIP pak leží dalších 19 pacientů.

Některé rodiny převoz nechtěly

O převozu lékaři a vedení nemocnic rozhodli včera. Přípravy zabraly celou noc. „Bylo to velmi náročné. Bohužel se do toho krom pacientů vložily i jejich rodiny, které si nepřály převoz mnoha pacientů. Vybírali jsme celou noc a změny se děly i do dnešního rána, kdy někteří převoz odřekli. Jsou zvyklí na svůj region, ale když uvolníme místo pro další, budeme schopni pečovat o víc lidí,“ vysvětlil Ludka.

Situace v největší moravské nemocnice je velmi napjatá. Je tam nyní hospitalizovaných 190 covidových pacientů. „Rezervy jsou minimální. Každý pacient, byť je na standardním oddělení, se může rychle zhoršit a vyžadovat intenzivní péči. Tam je kritický bod. My už lůžka pro intenzivní péči nemáme. V pondělí se budeme snažit na ortopedii vytvořit poslední covidovou JIP. Není to prostorová věc, ale personální,“ řekl Ludka.

V nemocnici chybí stovky zdravotníků kvůli karanténám či péči o vlastní nemocné děti. „Péče i o ostatní pacienty je velmi napjatá. Nemáme šanci to personálně pokrýt,“ řekl Ludka.

Výhled do dalších týdnů přitom není optimistický. Počty nakažených v posledních dnech rostly, což se v nemocnicích vždy projeví přibližně s dvoutýdenním odstupem. „Máme telekonference i s profesorem Duškem (šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky, pozn. red.) a ten nám ukazuje prognózy. Varují, že do poloviny prosince čísla budou narůstat. Jak nám zčervenala Morava, tak nám brzy zčervenají Čechy. I tam se kapacity naplní,“ doplnil Ludka.

V jihomoravských nemocnicích je víc než 900 pacientů s covidem, nejvíc v zemi. Zdravotníkům ve dvou fakultních nemocnicích se mírně uvolní ruce pro pomoc menším nemocnicím v kraji. Třeba v Kyjově nebo Vyškově už vyhlásili krajní stav nouze a mají plná intenzivní lůžka.

+6

Reklama

Doporučované