Hlavní obsah

Do restaurace s posilující dávkou. Německo zavádí nová omezení

Foto: Profimedia.cz

Berlínské bary a restaurace se nedávno staly také místem, kde se lidé můžou nechat očkovat proti covidu-19.

Reklama

Do německých restaurací a barů se bez komplikací dostanou už jenom lidé s posilující dávkou očkování proti covidu-19. Ostatní budou potřebovat negativní test.

Článek

Německo kvůli koronavirové variantě omikron zkrátí dobu karantény, zdravotníci a další důležité profese ji budou moci s PCR testem opustit již po pěti dnech, ostatní s testem po sedmi. V pátek se na tom dohodl kancléř Olaf Scholz s premiéry spolkových zemí.

Doposud se kvůli omikronu vyžadovala dvoutýdenní karanténa, podle expertů by ale očekávané rychlé šíření omikronu mohlo ohrozit chod země. Nově se navíc očkovaní v Německu dostanou do restaurací a hospod jen s posilující dávkou, v opačném případě budou potřebovat dodatečný test stejně jako ti, co nemoc covid-19 překonali. Neočkovaní se žádných zmírnění restrikcí podle očekávání nedočkali.

Scholz na odpolední tiskové konferenci po jednání s premiéry zdůraznil, že očkování poskytuje nejlepší ochranu, proto by se lidé měli nechat vakcinovat. A ti, co už základní očkování mají, vyzval Scholz k posilující dávce. „Kdo má posilující očkování, nebude už muset do karantény,“ řekl kancléř.

Nyní v Německu obecně platí, že po kontaktu s nakaženým je karanténa pro neočkované desetidenní, k jejímu ukončení test není potřeba. Karanténu je ale možné zkrátit na sedm dní antigenním testem, případně na pět dní PCR testem.

Pokud ale lidé přijdou do styku s variantou omikron, která je považována za rizikovou, musí zpravidla do dvoutýdenní karantény i očkovaní. Experti i politici se obávali, že kvůli nakažlivější variantě omikron by brzy mohla řada zdravotníků a dalších důležitých profesí pro chod země skončit v karanténě, což by vedlo ke kolapsu.

Německo bude nově přistupovat k variantám koronaviru shodně. Izolace nakažených a karanténa po kontaktu s infikovanými bude desetidenní, uvolnit se z nich bude možné PCR testem po sedmi dnech. Zdravotníci a další důležité profese budou moci z ústraní po pěti dnech, pokud jejich PCR test bude negativní. Lidí s posilujících dávkou se ale karanténa týkat nebude. Podle expertů je omikron výrazně nakažlivější, ale průběh nemoci je mírnější a také rychlejší.

Scholz se dále dohodl se zemskými premiéry, že přístup do restaurací, barů, hospod nebo kaváren se v celém Německu podmíní u základně očkovaných a uzdravených ještě dodatečným testem. Ten ale nebudou potřebovat lidé s posilující dávkou. „Je to přísné opatření, je ale nezbytné,“ řekl kancléř.

Scholz rovněž prohlásil, že nadále podporuje zavedení všeobecné očkovací povinnosti proti covidu. Dodal, že stejný názor mají i zemští premiéři. V Německu s 83 miliony obyvatel má základní očkování 71,6 procenta populace, 41,6 procenta lidí dostalo i posilující dávku. Německý parlament prozatím schválil povinné očkování pro zdravotníky a záchranáře, připravuje se ale rozšíření na všeobecnou povinnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované