Hlavní obsah
Online

Česko má tři případy koronaviru: Podezření je i na Hradecku

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Po Rakousku a Německu se dostal koronavirus i do Česka.

Reklama

aktualizováno •

V Česku jsou tři lidé nakažení novým koronavirem. Dva leží v pražské Nemocnici Na Bulovce, jeden byl přijat v Ústí nad Labem, i ten byl převezen do Prahy na Bulovku. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na mimořádné tiskové konferenci v neděli odpoledne.

Článek

První z Čechů podle ministra onemocněl poté, co se vrátil z italské univerzity. Druhým případem je mladá Američanka, které studuje v Miláně a poté, co přijela do Prahy, se jí zhoršil zdravotní stav. Poslední muž, kterého přijala nemocnice v Ústí nad Labem, se vrátil z lyžařské dovolené rovněž z Itálie.

Ministr potvrdil, že průběh není u žádného z pacientů závažný. Česko se tak přidalo na seznam více než 50 zemí, kde se onemocnění způsobené novým koronavirem objevilo. O víkendu své první pacienty eviduje například Irsko či Ekvádor.

Onemocnění COVID-19 už se objevilo i v sousedních zemích – v Rakousku a v Německu. Rakousko má nyní 14 případů, u nichž má přehled, kde se lidé nakazili. V Německu je dohromady 129 případů, jejich počet o víkendu (mezi sobotou a nedělí) skokově vzrostl.

Přitom 19 případů pacientů s novým koronavirem je ve spolkové zemi Bavorsko, které s Českou republikou sousedí. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn před několika dny prohlásil, že vzhledem k rostoucímu počtu nemocných nelze vysledovat všechny části řetězce při šíření nákazy.

  • Příznaky koronaviru se překrývají s chřipkou. Roli v diagnostice hrají navštívená místa

    Odborníci se zaměřují kromě příznaků nemoci i na to, kde lidé cestovali. Průběh nákazy koronavirem je totiž ve většině případů podobný jako chřipka, řekl Seznam Zprávám epidemiolog Josef Trmal.

  • Lékaři chtějí potvrzení, že mohou vystavovat neschopenky na dálku

    Lékaři v současné době kvůli nákaze novým koronavirem vydávají neschopenky lidem, které osobně neprohlédli. Sdružení praktických lékařů se proto obrátilo na Ministerstvo zdravotnictví, aby vyjednalo oficiální schválení tohoto postupu ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí, informuje ČTK s odvoláním na předsedu sdružení Petra Šonku. Zdravotníci i hygienici radí lidem, kteří se vracejí z rizikových oblastí, aby je kontaktovali telefonicky. Rozhodně nedoporučují osobní návštěvu v ordinaci.

  • Babiš požaduje prověřování hostů hotelů a Airbnb

    Premiér Andrej Babiš vyzval všechny hotely, ubytovny nebo provozovatele Airbnb, aby prověřovali, kdo u nich bydlí, píše ČTK. Jedna z nakažených v Česku je Američanka, která využívala právě Airbnb. „Také se vydala sama do nemocnice a to nechceme,“ podotkl Babiš. Podle něj je potřeba přejít na systém domácích odběrů. V pondělí o tom před polednem budou jednat i zástupci krajských hygienických stanic a záchranných služeb. Premiér se rovněž domnívá, že by bylo dobré, aby se v pondělí ve školách učitelé zeptali, kdo z dětí byl na prázdninách v Itálii.

  • Babiš navrhne zákaz letů z Milána a Benátek

    Premiér Andrej Babiš (ANO) chce v pondělí na Bezpečnostní radě státu kvůli šíření nového koronaviru navrhnout zákaz letů z Milána a Benátek. Itálie podle něj nákazu nezvládla. Řekl to České televizi. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli oznámil, že v ČR jsou první tři případy nákazy novým koronavirem. Všichni tři lidé do ČR v poslední době přicestovali právě z Itálie.

    Kvůli koronaviru byly již dříve zastaveny také přímé lety mezi Českou republikou a Čínou, České aerolinie přerušily rovněž linku do Jižní Koreje.

  • V hradecké nemocnici leží pacient s podezřením na nákazu koronavirem

    Lékařský náměstek ředitele fakultní nemocnice v Hradci Králové potvrdil informaci redaktora České televize, že na tamním infekčním oddělení leží v karanténě studentka, která se minulý týden vrátila z Íránu. Medička na sobě pozorovala lehčí příznaky chřipky. Krevní testy by měly její nákazu vyvrátit či potvrdit v pondělí kolem poledne. Pokud testy nákazu nepotvrdí, lékaři ji pošlou do týdenní domácí karantény.

    V hradecké fakultní nemocnici podle informací Seznam Zpráv tento týden hospitalizovali tři další lidi s podezřením na nákazu, ta se však nepotvrdila a trojici ve čtvrtek propustili.

  • Hygienici mapují okolí pacientů. Osoby, které s nimi přišly do kontaktu, čeká karanténa

    Všichni pacienti s pozitivními testy na COVID-19 jsou izolováni. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mají mírný průběh onemocnění. Přístup k nim má povolen pouze ošetřující personál vybavený ochrannými pomůckami – rukavicemi, čepicí, dlouhým voděodolným pláštěm, respirátorem třídy FFP3 a případně brýlemi.

  • Jeden z nakažených působí na ČZU

    Informaci Seznam Zprávám potvrdila mluvčí České zemědělské univerzity v Praze Jana Kašparová. „Jsme v úzkém kontaktu s hygienickou stanicí,“ uvedla Kašparová. „Více budeme vědět nejspíš zítra ráno,“ řekla o případných opatřeních mluvčí univerzity.

  • Pacient z ústecké nemocnice se vrátil ze střediska Auronzo di Cadore

    Středisko Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko, kde muž pobýval, je menší, níže položené rodinné lyžařské centrum v Dolomitech. Čeští lyžaři jej příliš nenavštěvují, informuje ČTK. Podle italských médií je v tamní provincii Belluno 55 osob v karanténě. V souvislosti s Auronzo di Cadore se tento týden objevila v italských médiích zpráva, že zde zemřel na koronavirus starší člověk, později však byla označena za falešnou.

  • Podle Vojtěcha se v Česku zatím koronavirus komunitně nešíří

    Česká republika nebude přistupovat k žádným karanténním opatřením kvůli prvním třem lidem, kteří se nakazili novým koronavirem. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jde o individuální případy, které se nakazily v zahraničí. V Česku se virus zatím „komunitně nešíří“, uvedl. Všichni tři nakažení přicestovali ze severní Itálie. „Tyto tři případy jsou cestovatelské anamnézy,“ prohlásil ministr.

  • Jak se vyhnout koronaviru? Stačí dodržet těchto deset rad

    Seznam Zprávy sestavily přehled nejdůležitějších zásad, na které by lidé při obraně před nákazou měli pamatovat.

  • Ministr Vojtěch: Hranice se zavírat nebudou

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci upozornil, že není namístě zavádět opatření na hranicích. „Nic bychom zde nezjistili. Když se podíváme na případy, příznaky se projevily až na našem území,“ řekl. Opatření by podle něj nebyla efektivní. „Nedokážu si to představit ani technicky, hrozil by kolaps dopravy,“ dodal ministr.

Reklama

Hlavní zprávy