Hlavní obsah

Druhý odchod za rok. U Válka končí ředitelka, která předbíhala při očkování

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Seznam Zprávy

Alena Šteflová skončila na Ministerstvu zdravotnictví.

Reklama

Alena Šteflová skončila na ředitelské pozici ve zkušební době. Uvedla, že o jejím konci na ministerstvu rozhodl nový ministr Vlastimil Válek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek udělal jednu z prvních personálních změn. Po jeho rozhodnutí skončila na ředitelské pozici Alena Šteflová. Ta přitom odešla z Ministerstva zdravotnictví již podruhé během jednoho roku.

Nejprve musela loni na začátku roku nedobrovolně opustit místo náměstkyně ministra poté, co se nechala přednostně očkovat proti covidu-19. Tehdy byla z tého funkce odvolána tehdejším ministrem Janem Blatným (za hnutí ANO).

Během loňského roku se Šteflová na ministerstvo vrátila. Za ministra Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) vyhrála výběrové řízení a stala se poté ředitelkou odboru zdravotní péče, který spadá pod náměstkyni Martinu Koziar Vašákovou.

Jenže i o toto ředitelské místo nyní po nástupu ministra Válka přišla.

„V pozici ředitelky odboru zdravotní péče končím z rozhodnutí pana ministra, jeho důvody mi nebyly sděleny,“ uvedla Šteflová pro Seznam Zprávy.

Její odchod potvrdilo i ministerstvo. „S ředitelkou odboru zdravotní péče Alenou Šteflovou byl ukončen služební poměr v souladu s paragrafem 74 zákona o státní službě,“ napsal mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Šteflová tak skončila ve zkušební době. „Takto mi to bylo oznámeno,“ podotkla Šteflová. Jakob doplnil, že to bylo bez udání důvodu.

Odvolána byla loni v lednu kvůli přednostnímu očkování. Než k tomu došlo, vysvětlovala, že jí bylo toto očkování nabídnuto, když se pár dní předtím nechala ve Státním zdravotním ústavu otestovat na covid-19.

Doplnila, že kvůli svým častým rizikovým pracovním kontaktům využila této nabídky a i s manželem se nechali naočkovat zbytkovou vakcínou.

Tehdejší ministr Blatný toto vysvětlení nepřijal a odvolal ji.

Reklama

Doporučované