Hlavní obsah

Není očkovaný, nebude operace. Nemocnice v USA odepřela muži transplantaci

Foto: Profimedia.cz

Orgánů k transplantaci je nedostatek. Většina lidí na čekacích listinách v USA nový orgán neobdrží ještě dalších pět let. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nemocnice v Bostonu odmítla transplantovat srdce pacientovi, který není očkovaný proti covidu-19. Muž zároveň podle rodiny nemá dost sil na převoz do jiného zařízení. „Je to jeho tělo. Je to jeho volba,“ prohlásil jeho otec.

Článek

V bostonské nemocnici Brigham and Women’s Hospital bojuje o život jednatřicetiletý DJ Ferguson, otec dvou dětí, který nutně potřebuje nové srdce. Podle vyjádření jeho rodiny byl jedním z prvních na seznamu pacientů, kteří mají operaci podstoupit. Neabsolvoval však očkování proti covidu-19 a podle politiky nemocnice proto na transplantaci nemá nárok. V rozhodnutí lékařů ale možná sehrály roli i další faktory.

„Je to tak trochu proti jeho základním principům; nevěří v to,“ vysvětlil synův postoj k očkování jeho otec David Ferguson v reportáži stanice CBS Boston. Rodina prý oceňuje péči, které se DJ dostává, nesouhlasí však s pravidly ohledně vakcinace. Zvažovali prý převoz do jiného zařízení, pacient je ale na takový přesun příliš slabý.

„Je to jeho tělo. Je to jeho volba,“ nechal se slyšet pacientův otec. Nemocnice však uvedla, že postupuje podle nastavených zásad.

„Vzhledem k nedostatku dostupných orgánů děláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že pacient, který dostane transplantovaný orgán, má co největší šanci na přežití,“ stojí ve vyjádření, jež od zdravotnického zařízení obdržela britská BBC.

Podle nemocnice je nedostatek orgánů v takové fázi, že většina ze 100 000 lidí na čekacích listinách nový orgán neobdrží ještě dalších pět let.

Podle mluvčího nemocnice je tak od kandidátů na transplantaci vyžadována nejen vakcína proti covidu-19, ale i odpovídající životní styl. Vše dohromady má přispět k tomu, aby šance na úspěch operace byla co nejvyšší a pacient mohl dál žít. Jde o náročný úkol vzhledem k tomu, že imunitní systém je po transplantaci velmi vytížen.

BBC upozorňuje, že takto pečlivě formulované prohlášení možná naznačuje, že kromě vakcinace mohou ve Fergusonově případě hrát roli i další faktory. Nemocnice ale odmítá diskutovat o podrobnostech s odkazem na soukromí pacienta.

Jak důležité je očkování pro takový zákrok, v reportáži CBS vysvětlil i lékař Arthur Caplan z newyorské NYU Grossman School of Medicine. „Po jakékoliv transplantaci je imunitní systém vypnutý. Mohla by vás zabít chřipka, nachlazení i covid. Orgány jsou vzácné, nebudeme je dávat někomu, kdo má nízkou šanci na přežití, zatímco ostatní, kteří jsou očkovaní, mají tuhle šanci po operaci větší.“

Podle sbírky, která vznikla na platformě GoFundMe, je DJ Ferguson v nemocnici již od listopadového Dne díkůvzdání a jeho blízcí nyní stojí před rozhodnutím, zda muže nechat naočkovat. Stejně jako dříve Ferguson se ale obávají možných vzácných vedlejších účinků vakcíny spjatých se záněty srdce.

Reklama

Doporučované