Hlavní obsah

Dva roky odolával, teď Hongkong drtí covid. Oblast čeká plošné testování

Foto: Profimedia.cz

I s pomocí centrální vlády v Pekingu čeká Hongkong plošné testování kvůli kritické pandemické situaci.

Reklama

Hongkong se připravuje na hromadné testování svých 7,5 milionu obyvatel. Oblast zaznamenala nejvyšší denní počet případů nákazy a také značný nárůst počtu obětí. Odborníci ale varují před ještě černějšími scénáři.

Článek

Dva roky držel Hongkong šíření covidu-19 na uzdě, poslední dny a týdny se ale situace komplikuje. Hongkong ve čtvrtek oznámil 6 116 nových případů nákazy, o den dříve to přitom bylo jen 4 285. Ve stejný den také místní úřady informovaly o 24 úmrtích v souvislosti s covidem.

Zdroje z hongkongské vlády uvedly, že v březnu autonomní oblast přistoupí k testování každého obyvatele celkem třikrát během tří týdnů. Cílem je co nejefektivněji identifikovat a izolovat nakažené a vyhnout se případné uzávěře.

Zpravodajský kanál hk01 uvedl, že kdokoli, kdo odmítne absolvovat test na covid, bude vypátrán a policie s ním bude nakládat jako s osobou, která se dopustila nezákonného jednání, uvádí britský deník The Times.

Hongkong podle deníku také požádal Čínu, aby pomohla vysláním testovacích týmů a také se zpracováním více než milionu výsledků testů denně v laboratořích v sousedním městě Šen-čen.

K hromadnému testování, které se v pevninské Číně v uplynulých dvou letech stalo častou strategií, přitom Hongkong dosud nepřistoupil. Místní vláda se pro ně rozhodla až poté, co čínský prezident Si Ťin-pching požadoval, aby území „mobilizovalo všechny síly a zdroje a přijalo všechna nezbytná opatření k ochraně životů a zdraví obyvatel a k zajištění celkové stability“, píší The Times.

Členka hongkongské vlády Regina Ip plánu vyjádřila podporu. „Každý den se potvrzuje, že tu jsou tisíce nakažených lidí,“ citují političku The Times. „Musíme přijmout přísnější opatření, abychom to zastavili, jinak bude Hongkong ztracen,“ dodala.

Skupina devadesáti poslanců veřejně vyjádřila vděčnost čínskému prezidentovi. „Směrnice generálního tajemníka Si Ťin-pchinga jistě přinesou silnější důvěru všem obyvatelům Hongkongu. Se silnou podporou vlasti je jisté, že zvítězíme nad pandemií, ochráníme životy a zdraví všech obyvatel Hongkongu a obnovíme normální život,“ uvedli poslanci.

V Hongkongu ale mezitím vzrůstají obavy z dalšího zpřísnění kontroly Pekingu a centrální vlády nad autonomní oblastí. Účinným nástrojem je zákon o národní bezpečnosti z roku 2020, podle něhož obyvatelé Hongkongu i cizinci mohou být za své skutky vydáváni na území pevninské Číny a tam být také souzeni, informuje stanice BBC.

Na jeho sepsání, schválení a zveřejnění tehdy pekingská vláda potřebovala jen čtyřicet dní. Důvodem spěchu vlády v Pekingu byl podle zahraničních agentur strach z toho, že by se tehdejší protesty proti samosprávě i centrální vládě mohly přelít z Hongkongu i do velkých měst pevninské Číny.

Čínská ústřední vláda teď nabídla městu pomoc v boji s propuknutím epidemie. Vyslané pracovní skupiny mají místním úřadům pomoci s navýšením testovacích kapacit, zajišťováním lékařských a potravinových dodávek a budováním izolačních a léčebných zařízení, píší The Times.

Hongkong už tak přeměnil nedávno vybudované byty a asi deset tisíc hotelových pokojů na karanténní ubytování, uvádí deník The Guardian. Jenže právě z těchto zařízení se podle místních médií začala šířit nákaza, kterou má na svědomí především vysoce nakažlivá varianta omikron.

V posledních dnech padla v Hongkongu hned několikrát denní maxima případů nákazy, místní epidemiologové varují, že pokud nedojde ke zpomalení šíření nákazy, může přibývat až třicet tisíc nakažených denně.

Přitom místní nemocnice, testovací zařízení a izolační centra jsou už tak zaplněné a místní média zveřejnila snímky z přeplněných nemocnic. Hongkong je právě v izolaci nakažených velmi důsledný a v nemocnicích často podle agentury Reuters končí lidé, kteří se v jiných zemích léčí doma.

+9

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová ve čtvrtek oznámila, že úřady začnou v úterý rozdávat sto milionů rychlotestovacích souprav.

Hongkong doposud patři k pandemickým premiantům, poslední vývoj ale reputaci země výrazně poškodil. Místním navíc začíná docházet trpělivost a v úterý v oblasti proběhl ojedinělý protest proti opatřením, uvádí server Hong Kong Free Press.

Míra proočkovanosti navíc v autonomní oblasti nadále zůstává poměrně nízká, a to zejména u starších osob. Přibližně jen 55 procent lidí ve věku od 70 do 79 let je plně naočkováno. U osob ve věku nad 80 let pak dvě dávky vakcíny zdravotníci aplikovali pouze 22,6 procenta obyvatel. Pro třetí dávku vakcíny si pak podle Guardianu přišlo pouze patnáct procent dospělé populace.

Reklama

Související témata:

Doporučované