Hlavní obsah

Zdravotníci a školáci se na jihu Moravy nakazili omikronem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ve Fakultní nemocnici Brno se u dvou zaměstnanců potvrdila varianta koronaviru omikron. Oba jsou v domácí izolaci a nepotřebují lékařskou péči. V Brně se nákaza potvrdila také u jednoho školáka.

Článek

Ve Fakultní nemocnici Brno se u dvou zaměstnanců potvrdila africká varianta koronaviru omikron. Dnes to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Oba zaměstnanci jsou v domácí izolaci a nepotřebují lékařskou péči, dodala.

Oba zaměstnanci jsou z plicního oddělení a podle Plaché nebyli nikde v zahraničí. „Očekáváme podle našich informací, že těchto případů omikronu bude přibývat,“ uvedla bez podrobností Plachá.

Nemocniční náměstek Ondřej Ludka uvedl, že nemocnice poslala vzorky ještě na ověření. „Varianta se tu objevila, je bohužel velmi nakažlivá. Uvidíme, co to udělá. Populace se promoří a objeví se další, je to přirozený vývoj nemoci,“ řekl Ludka.

Dodal, že všichni nakažení omikronem mají velmi lehký průběh a jsou v domácím ošetřování. Očekává šíření varianty omikron i nadále.

Nakažení jsou i školáci

Varianta covidu omikron se potvrdila u jednoho dítěte ze Základní školy Arménská v Brně. Řekl to ředitel školy Petr Holánek. Podle něj musela jít celá třída do karantény.

Na nákazu v ZŠ Arménská upozornil Český rozhlas Brno. „Varianta byla potvrzena u jednoho žáka ve druhé třídě, celá třída je proto v karanténě. Žádné bližší informace nemám,“ řekl Holánek.

Ředitel krajské hygienické stanice David Křivánek řekl, že hygienici u případů čekají na potvrzení vzorků.

Varianta covidu omikron se objevila mezi žáky základní školy v Adamově na Blanensku. Její ředitel Stanislav Tůma řekl, že počet žáků nechce přibližovat, v karanténě je ale jedna třída. Dalších se to zatím netýká.

„Krajská hygienická stanice nám oznámila, že při sekvenaci vzorků byla u žáků naší školy zachycena varianta omikron. Třída, která byla v kontaktu s těmito žáky, byla poslána do karantény,“ řekl Tůma.

Případy nákazy z nemocnice a brněnské školy spolu souvisí s ohledem na rodinné vztahy, na Adamov ale vazbu nemají. Ludka uvedl, že kromě dvou zaměstnanců se nakazili i rodinní příslušníci. Potvrdil i dva adamovské případy. „Podle posledních informací z našeho oddělení klinické mikrobiologie jsou i další dva pozitivní z oblasti Adamova, kteří se přijeli k nám otestovat v rámci PCR testu, takže není to jen naše nemocnice, ale na jižní Moravě už se to objevilo a dalo se to zcela jasně očekávat. Omikron tady je a my díky tomu, že používáme metody, které dokážou odhalit varianty, tak jsme na to přišli. A všichni, kdo ho mají, mají velmi lehký průběh. Jsou v domácím ošetřování,“ uvedl Ludka.

Podezření na nákazu omikronem se prověřuje také v Praze a ve Středočeském kraji. Uvedl to na on-line tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Středočeský případ souvisí podle Svrčinové s letem Dubaj-Praha, kterým cestovala z Namibie žena z Liberce, u které se varianta omikron potvrdila. V Praze jde o cestujícího, který přijel z Afriky. Prověřuje se také mezinárodní turnaj ve vodním pólu, který byl v Brně před několika týdny, kde byli i hráči z Jihoafrické republiky a jeden belgický hráč po návratu onemocněl.

„Zdá se, že skutečně je tato varianta velmi infekční, ale není nebezpečnější než varianta delta,“ řekl ministr Vojtěch. Informací je ale podle něj zatím málo. „Je nutné, aby lidé měli posilující dávku vakcíny. Zdá se, že pouze ty dvě nejsou dostatečné,“ dodal.

Prvním potvrzeným případem omikronu v Česku byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhý potvrzený případ koronavirové varianty omikron pak se ženou z Liberce souvisel. Jde o její úzký kontakt. Podle krajské mluvčí libereckých hygieniků Zuzany Balašové ale není nutné přijímat žádná další opatření.

„Jde o úzký kontakt prvního případu, to znamená, že byl celou dobu v karanténě a žádné další kontakty z toho nebudou,“ řekla Balašová.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Reklama

Doporučované