Hlavní obsah

Epidemie zrychluje. Reprodukční číslo po měsíci stouplo nad jedničku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Reprodukční číslo se po měsíci vrátilo nad hodnotu jedna, což znamená zrychlování epidemie.

Článek

Číslo ukazující, kolik jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí dalších lidí, aktuálně činí 1,2.

Reprodukční číslo se od začátku prosince drželo pod hodnotou jedna, epidemie covidu tedy zpomalovala. Na konci loňského roku bylo ještě 0,78 a na přelomu roku se drželo těsně pod hodnotou jedna. Začátkem prvního pracovního týdne roku 2022 ale tuto hraniční hodnotu překonalo. V úterý ministerstvo informovalo, že je 1,11, k dnešku znovu stouplo na 1,2.

Současně odborníci předpokládají, že během deseti dnů v Česku převládne varianta omikron. „Vzhledem k tomu, že omikron je výrazně nakažlivější než varianta delta a s ohledem na čísla pozitivních vzorků s podezřením na omikron po testech diskriminačním PCR, lze očekávat, že varianta omikron se poměrně rychle stane dominantní,“ uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. „Národní referenční laboratoř odhadla, že nad 50 % všech pozitivních případů by se omikron mohl dostat do zhruba deseti dnů až dvou týdnů. Je proto nutné dodržovat všechna aktuálně platná hygienická opatření bránící přenosu infekce a připomínám také důležitost očkování, a to včetně posilující třetí dávky,“ dodala.

Zlomové úterý

Laboratoře v úterý odhalily 10 169 případů koronaviru, poprvé za dva týdny tak přibylo více než deset tisíc nakažených. O týden dřív byl nárůst zhruba o tisíc případů nižší. Na 100 tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 368 nakažených, o deset více než v úterý. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie v březnu 2020 se v zemi potvrdilo už více než 2,5 milionu případů koronaviru. Z nákazy se dosud vyléčilo zhruba 2,4 milionu lidí a 36 397 lidí s covidem zemřelo.

V prosinci epidemie zpomalovala, v posledních dvou dnech ale počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání rostou. Odborníci očekávají, že bude nových případů dále přibývat kvůli nakažlivější variantě koronaviru omikron. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může vlna omikronu přinést až 50 tisíc nových případů denně a kolem sedmi tisíc nakažených v nemocnicích. S covidem je teď hospitalizováno 2 854 lidí, z toho přes 500 v těžkém stavu.

O zrychlování epidemie svědčí i reprodukční číslo ukazující, kolik jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí dalších lidí. Zatímco během prosince se drželo pod hodnotou jedna, což znamená pomalejší šíření viru, a na konci loňského roku bylo ještě 0,78, na začátku prvního pracovního týdne roku 2022 tuto klíčovou hodnotu překonalo. Aktuálně činí 1,2, předchozí den bylo 1,11. Ministerstvo zdravotnictví to uvedlo na webu.

Vzhledem k tomu, že omikron je výrazně nakažlivější než varianta delta a s ohledem na čísla pozitivních vzorků s podezřením na omikron po testech diskriminačním PCR, lze očekávat, že varianta omikron se poměrně rychle stane dominantní.
Barbora Macková, ředitelka Státního zdravotního ústavu

První pracovní den tohoto týdne počet pacientů s covidem stoupl nad tři tisíce, v úterý sice klesl na 2 854, ale tento údaj se může při dalších aktualizacích změnit. Nemocnice totiž nahlašují mnoho hospitalizovaných zpětně.

Laboratoře v úterý provedly přibližně 88 tisíc testů, asi o 11 tisíc více než před týdnem. Pozitivita vzrostla v případě preventivních testů. Koronavirus se prokázal u 6,54 procenta odebraných vzorků, před týdnem to bylo 6,03 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, naopak klesla pozitivita z 13,85 na 12,62 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se snížil z 26,15 na 24,5 procenta.

Incidenční číslo vzrostlo v devíti krajích, ve čtyřech se snížilo a v Královéhradeckém kraji stagnovalo. Nejvyšší incidence je v hlavním městě, kde na 100 tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 514 nakažených. Naopak relativně nejlepší situace je nadále v Karlovarském kraji, který má incidenci 221.

Zdravotníci v úterý aplikovali 85 134 dávek vakcíny proti covidu. Zájem byl tak nejvyšší za dva týdny. Většina lidí si přišla pro třetí posilující dávku. Naopak první vakcinaci podstoupilo zhruba 4 600 lidí. Ukončené očkování má v Česku 6,67 milionu lidí.

V úterý se ve věkové kategorii 18 až 29 let otevřela registrace na posilující dávku po pěti měsících od druhé vakcíny. Odborníci i politici vyzývají lidi, aby si pro třetí dávku přišli, zvláště v době, kdy začíná převládat nakažlivější varianta omikron. Přeočkování podle expertů výrazně snižuje riziko vážného průběhu nemoci, který vyžaduje hospitalizaci.

Reklama

Doporučované