Hlavní obsah

Fiala: Zvažujeme, že kvůli omikronu zkrátíme dobu izolace a karantény

Foto: vlada.cz

Premiér Petr Fiala.

Reklama

V současnosti o zkrácení lhůt diskutují vládní experti, podle stávajících pravidel trvá izolace i karanténa 14 dní. Ve světě se již ke zkracování vlády uchylují.

Článek

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se chystá v řádu dní rozhodnout, zda zkrátí dobu izolace a karantény v případě nemoci covid-19. V nedělním diskuzním pořadu televize Prima to uvedl sám předseda vlády.

Důvodem je zejména násobně vyšší nakažlivost varianty omikron a obava z toho, že by karantény a izolace vyřadily z práce větší část populace, než tomu bylo dosud, a tedy že by mohlo dojít k paralyzování průmyslu.

„Bavíme se o zkrácení izolace a karantény, ale ta debata probíhá v odborných skupinách a na základě jejich doporučení uděláme politická rozhodnutí. Nechci teď předjímat, jak to dopadne,“ uvedl Fiala.

V současnosti se vede podobná debata napříč státy Evropské unie nebo ve Spojených státech. Například ve Francii se od pondělí zkrátí doba izolace z deseti dní jen na týden pro lidi s pozitivním testem na koronavirus, a to bez ohledu na to, jakou variantou viru se nakazili. Podmínkou ale je dokončené očkování.

Vláda již před koncem roku rozhodla, že během ledna proběhne hned několik vln plošných testování, a to v prvních dvou týdnech ve školách a od 17. ledna i ve firmách.

„Celá populace projde nějakou formou testování, což je důležité, abychom věděli, jak se omikron šíří, co to znamená, a dělali konkrétní preventivní opatření,“ uvedl premiér Fiala.

Vláda rovněž dle jeho slov v nejbližších dnech rozhodne, jak stát testy bude platit. „Budou hrazeny v rozsahu, jak je předepisujeme, to znamená, pokud řekneme, že se mají lidé testovat dvakrát týdně, tak to samozřejmě bude hrazeno. Je důležité, že pokud vláda něco nařizuje, tak se to musí lidem kompenzovat,“ uvedl.

Reklama

Doporučované