Hlavní obsah

„Frankensteinova směs.“ Varianta s enormním počtem mutací se šíří v Africe

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vědci rozpoznali novou variantu SARS-CoV-2, která vyniká velkým počtem mutací na spike proteinu. Vlastnosti mutací zatím nejsou známé, už jen kvůli jejich počtu se vědci obávají, že varianta bude odolnější proti imunitní odpovědi.

Článek

Nová varianta viru SARS-CoV-2 s označením B.1.1.529 má 32 různých mutací na takzvaném spike proteinu. Ten hraje klíčovou roli při vstupu viru do buňky a jsou proti němu zacílené i vakcíny. Počet mutací je zcela výjimečný, vědci mluví o „hrůzném profilu“ nebo „Frankensteinově směsi“.

Detaily o nové variantě tento týden nahrál do veřejné databáze britský virolog z Imperial College London Tom Peacock. Článek o ní později napsal i deník Guardian, který shrnul vyjádření několika dalších odborníků, nezávisle se k nové variantě vědci vyjadřují i na sociálních sítích. Pro Seznam Zprávy se k věci ve čtvrtek vyjádřil Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Co víme o případech nové varianty

  • Ještě ve čtvrtek ráno byly známy jen tři případy varianty B.1.1.529 z Botswany, šest z Jihoafrické republiky a jeden z Hongkongu, kde ji odhalili u cestujícího z JAR.
  • Úplně první případ byl detekován v Botswaně 11. listopadu, v JAR ale B.1.1.529 odhalili už tři dny poté.
  • Ve čtvrtek odpoledne JAR nahlásila, že už vysledovala celkem 77 případů.
  • Světová zdravotnická organizace (WHO) proto u varianty v kolonce první zjištěný stát výskytu uvádí „více zemí“.

Pačes nejprve uvedl, že není důvod k panice a zdůraznil, že je zatím známo jen několik málo případů. „Ano, je to hodně mutací, ale celosvětově jen pár zachycených případů. Zatím se o tom nedá nic říci. Takových ‚časných varování‘ máme plno,“ řekl Seznam Zprávám ve čtvrtek kolem poledne.

Situace se ale rychle vyvíjí. Ve čtvrtek odpoledne totiž z JAR přišla zpráva o dalších desítkách případů. „Možná to ještě bude k detailnějšímu sledování,“ dodal k tomu Pačes a řekl, že varianta pravděpodobně brzy dostane jméno z řecké abecedy od Světové zdravotnické organizace (WHO).

Kromě toho ale Pačes uvedl, že problematické mutace už jsou poměrně dobře známé a u varianty B.1.1.529 převažují mutace spíš neznámé nebo vzácné, což nenaznačuje, že by varianta měla velký potenciál šíření.

Za hororový označil už na začátku profil mutací Peacock, který v článku doplňujícím seznam mutací také napsal, že by „neuvěřitelně vysoký počet mutací na spike proteinu“ mohl být reálným důvodem k znepokojení. Stejně jako Pačes nejprve zdůrazňoval, že varianta byla odhalena ve velmi malém počtu, a to dokonce i tam, kde se vzorky virů ve snaze najít nové varianty poměrně dobře testují. Ve čtvrtek odpoledne, kdy přišla z JAR informace o dalších případech, ale otočil a řekl, že B.1.1.529 může být v zemi „značně rozšířená“.

Že epidemiologické vlastnosti a „zdatnost“ varianty se teprve bude vyhodnocovat, vypíchl na Twitteru i německý vědec Moritz Gerstung, který vede výzkumnou skupinu Evropského bioinformatického institutu (EMBL-EBI). Stejně jako Peacocka ho ale zaskočila kombinace mnoha různých mutací, kterou označil za „Frankensteinovu směs“. Aktualizaci počtu případů okomentoval slovy o „velmi znepokojivých epidemiologických datech z JAR“.

Rozhovor s Moritzem Gerstungem o variantě delta:

Guardian ve středu citoval vyjádření profesora klinické mikrobiologie z Cambridge University Raviho Gupty, který už dřív v laboratoři zkoumal dvě z mutací, které varianta B.1.1.529 obsahuje. Gupta řekl, že se na variantu dívá se značným znepokojením, nicméně rovněž zdůraznil, že zatím není známá jeho klíčová vlastnost, kterou je infekčnost, potažmo rychlost šíření. „To je to, co se zdá být hlavním hnacím motorem varianty delta“.

„Slabou odpověď“ neutralizujících protilátek v porovnání s reakcí na variantu Alfa nebo Delta očekává u B.1.1.529 i ředitel genetického institutu londýnské univerzity UCL Francois Balloux. Její rychlost šíření je podle něj v tuto chvíli těžké odhadnout. Vysoké množství mutací se podle něj mohlo nastřádat při chronické infekci jedné osoby s oslabeným imunitním systémem, možná neléčeného člověka nakaženého virem HIV.

Do kategorie „variant pod dohledem“ zařadila B.1.1.529 24. listopadu WHO. Patří tam veškeré objevené varianty, u kterých je podezření, že mutace ovlivní vlastnosti viru a mohou v budoucnu znamenat riziko. Jde o nejnižší ze tří kategorií rozlišujících nebezpečnost variant. Pačes nicméně odhaduje, že brzy může být varianta zařazena do druhé kategorie.

Reklama

Související témata:

Doporučované