Hlavní obsah

Glosa: Na Moravě naplno udeřila pátá vlna, pobřežní hlídka přihlíží

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Snímek z covidového oddělení nemocnice v Kyjově.

Reklama

Na české „pláži“ covidovou vlnu pořád ignorují tisíce lidí. Na Moravě jsou přitom před kolapsem některé nemocnice. Velitelský můstek se nepoučil, už jen vyhlíží konec šichty.

Článek

Řítí se na nás pátá vlna. Tahle je suverénně nejvyšší. Nikdo přesně neví, kolik lidí spláchne.

Pohled na českou pláž je mimořádně absurdní a tragikomický. Kdesi na východě jménem Morava už voda opět řádí. Je tam sice dost lidí, o mnoho víc než v Chebu, ale pro velitelský můstek pobřežní stráže to vždycky bylo nějak dál.

Řadoví plavčíci z nemocnic, záchranek a hygien už zase padají na hubu. S plivanci ve tváři vytahují lidi, kteří často uvěří vlně, až když pod hladinou bezmocně lapají po vzduchu.

A co na břehu? Slabá většina se schovala pod hráz. Bariéra s drobnými výhradami funguje. Čím víc lidí se o ni přičiní, o to spolehlivěji zabírá. Stačí se podívat do Portugalska nebo Irska. Ale my máme přece zdravý selský rozum. Vlastní školu života. A svoje zaručené zprávy.

Velká část lidí se dál sluní na písku. Ti největší chytráci tvrdí, že vlna neexistuje. Přes třicet tisíc lidí sice vzala voda, ale co když byli moc staří, těžcí nebo je na pláži praštil trám do hlavy?

Další skupina mává českou vlajkou: Hájíme písek, máme přece absolutní právo se slunit! S lehátkem nepohnou ani o píď. Dan Landa ještě řadovým plavčíkům podkopává nohy, protože: „Systém přece nefunguje.“

Jsou tam taky experti. Vlnám sice okrajově rozumí, ale už dva roky zarytě tvrdí, že nám voda jen zmáchá plavky. Nemluvě o těch, co mají velké vodě skutečně rozumět, ale předpovědi mění podle ročního období. A největší část lidí vylepených na pláži? Dál popíjí šampáňo na svém písečku pod slunečníkem. Všechno okolo je jim fuk.

Vůbec nejbizarnější je pohled na můstek pobřežní hlídky. Její členové sice mají nejlepší dalekohled i zkušenosti s velkou vodou, jenže směna už skoro padla. Na věži se tváří, jak makají, a nedělají vůbec nic. Momentálně řeší, jak zodpovědnost za záchranné práce hodit na řadové plavčíky z hygien.

Upřímně překvapí pohled na novou přicházející směnu. Jejich šéfové se bili do prsou. Měli čas na přípravu. Tvrdili, že mají plán, jak tsunami zastavit. Až do středy tlachali o pláštěnkách, prověřování lidí na lehátkách a přidávali reaganovské citáty. Dnes řekli, že vlnu už zastavit nejde. Zdevastovanou pláž přitom mají už za měsíc uklízet.

Škoda, že tu alespoň nemáme sympatickou plavčici od sousedů. Blonďatá šéfka pobřežní hlídky se nebojí zařvat od plic: Vytáhněte evakuační plány, okamžitě, dělejte.

Není nic horšího než zbytečná a zoufalá smrt. Umírání z bezohlednosti a nevědomosti. Tak už sakra koukejte mazat z té pláže. Nejlíp pod hráz nebo alespoň domů na gauč!

Na Moravě je to zlé, do Čech voda za pár dní doteče. Jak už někteří tuší, až bude skoro po všem, nejvyšší manažer zavelí. Ze dne na den. K uzávěře pláže.

Reklama

Související témata:

Doporučované