Hlavní obsah

Glosa: Prázdná slova, zbytečné věty. Nerozumím ministru zdravotnictví

Foto: ČTK

Co s lidmi, kteří se nenechají v zaměstnání testovat? Podle Vlastimila Válka mohou pracovat na vrátnici ministerstva u zadního vchodu.

Reklama

Docela bych uvítal, kdyby na tiskových konferencích ministra zdravotnictví byl přítomen nejen tlumočník do znakového jazyka, ale rovněž překladatel do lidštiny.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Nevím, možná jsem natvrdlý, ale ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi nerozumím. Nemyslím to obrazně, metaforicky. Zkrátka doslova nerozumím tomu, co říká.

Dnes například před schvalováním programového prohlášení nové vlády uvedl pro ČTK, že covidu je v něm věnováno zhruba deset řádků. Má jít o plán, „jak chce vláda v souvislosti s covidem fungovat“. Ministr zdravotnictví řekl: „Definovali jsme si, že covid považujeme za něco, co se nepodaří zlikvidovat během jedné dávky očkování. Je třeba nastavit systém tak, aby nedocházelo k vlnám a změnám.“

Cože? Nechci tady zabrušovat do výpočtů, zda je deset řádků moc, nebo málo. Každopádně nedávno naší redakci sociolog Martin Buchtík řekl, že jednou budeme na pandemii vzpomínat jako na velkou historickou událost, srovnatelnou třeba se sametovou revolucí.

Ale to je vedlejší. Problém je, že nechápu smysl ministrem vyřčených slov, výše citovaných. Třeba se mýlím a daná souvětí v sobě skrývají jakési mně nepřístupné hlubiny. Leč spíše bych tipoval, že čteme takzvané floskule. Vyprázdněná slova. Zbytečné věty bez obsahu. Pan Válek si možná dal novoroční předsevzetí, že nebude konkrétní. A je v tom opravdu dobrý.

Protože jsem pravidelným divákem ministrových veřejných vystoupení, zažívám pocit zmaru prakticky při každé jeho tiskovce. Například o zkracování karantén a změnách v testování hovořil včera natolik chaoticky, že se pak redakce musely na ministerstvu složitě doptávat, jak to vlastně ve skutečnosti celé je. Přitom by možná stačilo, kdyby si Válek odpustil emotivní a do úmoru opakované apely „očkujte se, nebo zemřete“ a úplně polopatě vše vysvětlil.

Fantastická byla pak ministrova odpověď na dotaz, co se bude dít s lidmi, kteří se v práci nenechají otestovat. Publikum patrně čekalo ucelený „step by step“ návod pro každou myslitelnou situaci. Dozvědělo se ovšem toto: „Zaměstnanec, který se odmítne testovat, může například pracovat na vrátnici ministerstva u zadního vchodu, kde se pouštějí auta, kde se nemusí testovat a v podobných typech provozu.“

Chachá. A je to. Problém vyřešen. Všichni neotestovaní, nechť se shromáždí u zadní vrátnice!

Když byla ještě nynější vláda v opozici, slibovala, že zásadně zlepší informování o covidu. Nevím. Možná by pomohlo, kdyby na tiskovkách byl přítomen nejen tlumočník do znakového jazyka, ale rovněž, speciálně pro ministra zdravotnictví, překladatel do lidštiny.

Reklama

Doporučované