Hlavní obsah

Hejtman navrhuje vánoční prázdniny už od 17. prosince. Ve školách je prý chaos

Foto: ČTK

Martin Půta navrhuje posunout testování a ukončení školního roku 2021 na pátek 17. prosince.

Reklama

aktualizováno •

Už za 11 dní by měly podle hejtmana Martina Půty začít dětem vánoční prázdniny.

Článek

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) chce ministru školství v demisi Robertu Plagovi (za ANO) a kandidátu na ministra Petru Gazdíkovi (STAN) navrhnout, aby přehodnotili dohodu o tom, že nebudou prodlužovat vánoční prázdniny. „Výuka by měla skončit v pátek 17. prosince a na stejný den by bylo dobré posunout testování školáků,“ řekl dnes po jednání Krizového štábu Libereckého kraje novinářům Půta.

„Vzhledem k počtu dětí a zaměstnanců škol, kteří jsou pozitivně testováni na koronavirus, je ta situace v celé řadě obcí i podle informací od starostů složitá, někteří dnes ráno na pravidelné poradě použili slova, že v těch školách vládne chaos, protože část tříd je v karanténě, v části se učí kombinovaně a ředitelé jsou nejvíc zavaleni trasováním a předáváním informací od hygienických stanic rodičům. Proto se domníváme, že by bylo racionální skončit školu 17. prosince a o ty tři dny prodloužit prázdniny,“ doplnil Půta.

Jedním z argumentů pro neprodlužování prázdnin je podle hejtmana antigenní testování, které se má na školách uskutečnit ještě v pondělí 20. prosince. Vzhledem k dlouhým čekacím lhůtám na následné PCR testy není podle Půty reálné, že bude možné všechny do Vánoc otestovat, proto navrhuje posunout testování na pátek 17. prosince.

V Libereckém kraji se navzdory zvýšení kapacit čeká na termín PCR testu tři až čtyři dny, 24. až 26. prosince a také 31. prosince a na Nový rok navíc odběrová místa ani laboratoře v kraji podle Půty pracovat nebudou. „I tito lidé mají nárok si odpočinout,“ zdůraznil.

Anketa

Jste pro prázdniny už od 17. prosince?
Ano
82,7 %
Ne
17,3 %
Celkem hlasovalo 15518 čtenářů.

Podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové bylo k pátku v Libereckém kraji ve školách 183 nakažených žáků, studentů a pracovníků a dalších 2 850 lidí bylo v souvislosti s touto nákazou v karanténě nebo izolaci. „Zasaženo bylo 165 tříd, a školy jsou tak stále největšími ohnisky v kraji,“ řekla. Minulé pondělí odhalily antigenní testy 418 covid pozitivních žáků a 17 nakažených mezi pedagogy a nepedagogickými pracovníky. Kolik z nich PCR testy potvrdily, zatím nedokázala hygienička říct, testování podle ní ještě neskončilo.

Vzhledem k počtu dětí a zaměstnanců škol, kteří jsou pozitivně testováni na koronavirus, je ta situace v celé řadě obcí i podle informací od starostů složitá, někteří dnes ráno na pravidelné poradě použili slova, že v těch školách vládne chaos, protože část tříd je v karanténě, v části se učí kombinovaně a ředitelé jsou nejvíc zavaleni trasováním a předáváním informací od hygienických stanic rodičům.
Martin Půta, hejtman Libereckého kŕaje

Plaga a Gazdík se minulý týden dohodli, že se letos vánoční prázdniny prodlužovat nebudou. Stávající ministr Plaga návrh na prodloužení prázdnin odmítl, podle Gazdíka ale souhlasil s požadavkem, že by se žáci měli těsně před prázdninami otestovat. Plaga uvedl, že jeho argumenty jsou stále stejné.

„Školy nesmí jako jediné nést následky brzdění pandemie, jako tomu bylo v minulosti,“ řekl.

Gazdík to akceptoval, protože podle něj není možné nechávat rodiče i děti v nejistotě a rozhodovat o věcech na poslední chvíli.

Hrozí kolaps dopravy

Prodloužení prázdnin by pomohlo i dopravcům, kteří dnes upozornili na hrozící kolaps v autobusové obslužnosti a žádají zavedení prázdninového režimu alespoň pro období od 20. prosince do 2. ledna.

„V důsledku neobsloužení spojů narůstá mezi cestující veřejností rychlým tempem nervozita až agresivita. Cestující čekají až hodiny na další spoje. Tato situace je zapříčiněná covidovou pandemií, nevyhýbá se ani řidičům, kteří jsou v přímém kontaktu s cestujícími. V České republice chybí zhruba 20 tisíc profesionálních řidičů a v současné době je další velké množství řidičů práce neschopných z důvodu onemocnění covidem či karantény,“ uvedl předseda Společenství autodopravců Čech a Moravy Bedřich Danda.

Na problémy se zajištěním regionální autobusové dopravy upozornila v minulém týdnu už společnost BusLine, která zajišťuje pro kraj autobusovou dopravu na Semilsku a Jablonecku. „Počet řidičů v izolaci nebo v karanténách roste, na krizovém štábu dnes zaznělo, že zatím nemusíme v tomto týdnu žádné linky omezovat,“ řekl Půta. Prázdninové jízdní řády je podle něj možné zavést jen v případě, že budou školy zavřené.

V textu jsme opravili agenturou ČTK chybně publikované datum, Půta navrhuje prázdniny od 17., nikoliv od 16. prosince.

Text jsme v 16:20 aktualizovali o stanoviska dopravců.

Reklama

Doporučované