Hlavní obsah

„Nenechte se odradit hlupáky.“ Podívejte se, co čtenáři píší do nemocnic

Foto: ilustrace: GoodStudio, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Ke zdravotníkům do nemocnic míří stovky vlídných vzkazů. Také díky projektu Seznam Zpráv.

Reklama

Čtenáři Seznam Zpráv poslali zdravotníkům, kteří už druhým rokem bojují s covidem, přes 1500 povzbudivých zpráv. Podívejte se v unikátní grafice vzkazů, jak Češi drží se svými zdravotníky.

Článek

„Ahoj, mami, děkuji, že jsi v první linii zdravotníků, že každý den prohlížíš desítky nemocných pacientů a sama se vystavuješ riziku nákazy. Vím, že je pro Tebe demotivující, jakým způsobem je naladěná společnost a jakým způsobem jsou vám házeny klacky pod nohy. Sama přinášíš jednu z největších obětí téhle doby. První měsíce života svých vnuček jsi je nechtěla vystavovat riziku nákazy a skoro jsme tě neviděli. Děkuji! Stojíme za Tebou.“ Takto se Jiří Mašek s rodinou v poděkování matce Ivaně přidal ke stovkám čtenářů.

Redakce Seznam Zpráv ve speciálním předvánočním projektu oslovila své čtenáře. Vyzvala je, ať za pomoci jednoduchého formuláře několika větami podpoří zdravotníky, kteří každý den bojují o naše životy.

Výsledek je překvapivý. Lidé už za několik hodin po začátku výzvy poslali přes tisíc zpráv. Podívejte se v interaktivní grafice, co napsali do nemocnic. Je to symbolický dárek všem, kteří již více než rok a půl neúnavně pečují o covidové pacienty, a samozřejmě nejen o ně.

Přibližně osm set poděkování bylo adresováno do konkrétních zařízení, přes sedm stovek míří celkově ke všem zdravotníkům. Najdete je ve speciální sekci.

Autoři vzkazů se nejčastěji vymezovali vůči agresivitě namířené proti zdravotníkům. Třeba jako Pavel Hanuš z Čachovic: „Hippokratés by na vás byl hrdý a já jsem také. Jsem ‚nikdo‘, ten, koho potkáváte každý den. Jeden z mnoha lidí kolem vás, kteří tvoří většinu a která většinou mlčí. Dnes ale nechci. Nenechte se odradit hlupáky…, těch je bohužel také dnes kolem hodně. Za všechno, co děláte, vás máme moc rádi.“

Lidé také často posílali vzkazy, v nichž popisovali vlastní boj s covidem, a jak v tom díky zdravotníkům nebyli sami. Třeba Jana S. se letos na startu roku dozvěděla, že trpí akutní leukémií. Zhroutil se jí svět: „Když mě pak během hospitalizace koncem března potkal ve stavu naprosté vyčerpanosti po dvou měsících intenzivní chemoterapie covid, byla to obrovská rána a poprvé jsem měla opravdu strach, že umřu. Byla jsem převezena na plicní JIP a posléze na normální pokoj tamtéž. Všem na plicním oddělení patří mé obrovské DĚKUJI. Byli na mě moc hodní, starali se s maximálním nasazením a dostali mě z toho. Nyní zase mohu bojovat s nepřítelem, který si mě vybral jako první, tedy s leukémií. Chtěla bych připomenout, že covid má obrovský dopad i na zdravotníky, kteří se přímo o covidové pacienty nestarají.“

Sama jsem v lednu tohoto roku vaši pomoc potřebovala a nikdy nezapomenu, jací andělé jste pro mě byli, když si se mnou covid pohrával. Nikdo, kdo tohle nezažil, nepochopí, jakou oběť pro nás všechny přinášíte. A dokonce s úsměvem v očích.
Petra Ledererová

I celé její poděkování mířící do chomutovské nemocnice najdete mezi vzkazy výše.

V podobném duchu psala třeba Petra Ledererová, která vyhrála boj s koronavirem: „Moc si vaší práce vážím a chci poděkovat za vaši ochotu a pomoc. Sama jsem ji v lednu tohoto roku potřebovala a nikdy nezapomenu, jací andělé jste pro mě byli, když si se mnou covid pohrával. Nikdo, kdo tohle nezažil, nepochopí, jakou oběť pro nás všechny přinášíte. A dokonce s úsměvem v očích. Jsme s vámi a držme si palce, aby tahle doba už konečně nabrala kladných otáček.“

Autoři vzkazů často vyjadřují vděk za péči o příbuzné: „Moooc děkuji za veškerou péči, kterou věnujete pacientům s covidem. Zrovna pečujete o mého dvouměsíčního vnoučka, který má covid,“ napsala například Jitka Ondrušová.

Čtenáři také nabízejí vlastní pomocnou ruku. Třeba jako Jaroslav Galvas z Prahy. „Zdravím vás všechny. Rád bych pomohl jako dobrovolník a administrativě v covid centrech a podobně. Můžu chodit celý pracovní týden na osm až deset hodin denně.“

Zdravotníci jako piloti RAF

Vzkazy poslali lidé v různém věku i z různých koutů světa. Za boj proti koronaviru poděkoval osmiletý Jáchym Trnka nebo manželé Mackovi z Austrálie. Zprávy došly z Irska, Německa či Srbska.

Autoři vymýšleli básně, někteří posílali obsáhlé dopisy.

Toto poděkování poslala Hana Konrádová z Uničova: „Chtěla bych vzpomenout citát Winstona Churchilla: ‚Nikdy v historii nevděčilo tak mnoho lidí tak málu lidem za tak mnoho.‘ Tehdy Churchill děkoval letcům RAF za jejich mimořádné nasazení v boji o Velkou Británii. Dnes jsme v obdobné situaci. Chci poděkovat za všechny pacienty – i za ty agresivní a zaslepené, kteří poděkovat zapomněli. Chci poděkovat všem zdravotníkům – lidem, kteří ještě stále mají pocit, že si jejich bližní zaslouží zachránit navzdory každodennímu vyčerpávajícímu boji s lidskou hloupostí a nevděkem. Pro mne jste skuteční hrdinové.“

Vzkazů však dorazilo mnohem víc. Projděte si, co lidé napsali svým zdravotníkům.

Poznámka redakce: Vzhledem k velkému množství zpráv jsme vzkazy ponechali v původní podobě. Omluvte jazykové překlepy.

Reklama

Doporučované