Hlavní obsah

Home office, nebo pokuta. Francie se brání omikronu

Foto: Profimedia.cz

Francouzské úřady budou pokuty udělovat ve výši 1000 euro (téměř 25 000 Kč) za každého zaměstnance, který nebude na home office, maximálně však 50 tisíc euro.

Reklama

Varianta omikron donutila americké firmy k přehodnocení plánů ohledně návratu zaměstnanců do kanceláří. Ve Francii by lidé měli pracovat na dálku tři dny v týdnu. Firmám, které zaměstnance domů nepošlou, hrozí pokuta.

Článek

Zdá se, že varianta omikron onemocnění covid-19 je méně smrtelná a má obecně méně závažné příznaky než varianta delta. Ukazuje se však, že je mnohem nakažlivější. I kvůli tomu, že se velký počet lidí dostává do izolace, má potíže například britský zdravotnický systém.

Rychle se šířící varianta omikron hatí plány mnoha amerických firem, které doufaly, že začátkem roku 2022 znovu otevřou své kanceláře. Mnohé z těchto plánů byly nejisté už v září, kdy nárůst případů nákazy variantou delta společnosti přiměl přehodnotit optimistické plány. Nyní se situace do jisté míry opakuje.

Pracujte z domova, vyzývají americké firmy

Americká společnost Goldman Sachs vyzývá zaměstnance v USA, aby pracovali z domova nejméně do 18. ledna. Firma tak následovala řadu svých konkurentů. Krokem, který učinila právě i kvůli šířící se variantě omikron, změnila původní plán na návrat zaměstnanců do kanceláří. Společnost Goldman Sachs uvedla, že její kanceláře zůstanou otevřené a budou v nich uplatňovány bezpečnostní protokoly.

Goldman Sachs přitom patřila mezi ty americké banky, které na návrat zaměstnanců do kanceláří poměrně intenzivně naléhaly. Banka byla poslední, kdo se snažil udržet většinu zaměstnanců v práci.

Společnost JPMorgan Chase, jež také patřila mezi ty, co preferovaly lidi přítomné na pracovišti, minulý týden oznámila zaměstnancům, že první dva týdny v lednu mají pracovat z domova. JPMorgan však ve sdělení uvedla, že se všichni zaměstnanci mají do kanceláří vrátit nejpozději 1. února.

Také banka Citigroup požádala své zaměstnance, aby v prvních týdnech roku 2022 pracovali z domova. „Budeme nadále sledovat údaje a v lednu poskytneme aktuální informace o tom, kdy očekáváme návrat do kanceláře v podobném režimu, jako jsme byli zvyklí,“ uvedla Citigroup ve zprávě, o které již dříve informovala agentura Bloomberg.

Uber: Chcete do práce? Můžete, nemusíte

Společnost Uber plánovala otevřít všechny své kanceláře 10. ledna s tím, že se mnozí zaměstnanci vrátí do práce naplno. Plán však firma na dobu neurčitou odložila. Kanceláře pro zaměstnance, kteří se rozhodnou jít do práce, zůstanou otevřené, uvedl mluvčí Zahid Arab.

„Pokud vám vyhovuje jít do práce, doporučujeme vám, abyste tak učinili. Přítomnost v kanceláři až do odvolání vyžadovat nebudeme,“ uvedla společnost Uber.

Konkurenční společnost Lyft, oznámila, že plánuje odložit své všeobecné otevření kanceláří dokonce na rok 2023. Stejně jako v případě společnosti Uber budou zaměstnanci smět do práce přijít, nebudou tam ovšem muset být povinně.

I společnosti Apple a Meta, dříve Facebook, se kvůli variantě omikron potýkají s problémy. Apple odložil plány na otevření již čtyřikrát. Ve společnosti Meta se zaměstnanci mají do kanceláří vrátit 31. ledna. Ti, kteří mohou pracovat na dálku, ale dostali nabídku, že tak mohou pracovat i nadále, pokud o to požádají.

Francie: Pokuta 50 000 euro pro firmy, které lidi domů nepošlou

Francie navrhla, aby všichni občané, kteří mohou, pracovali z domova alespoň tři dny v týdnu. Nové opatření oznámil minulé pondělí francouzský premiér Jean Castex. Je to již podruhé během pandemie, kdy Francie stanovila toto pravidlo, poprvé tak učinila v březnu až květnu 2020.

Podniky, které nebudou dodržovat tři dny povinné práce z domova, dostanou podle návrhu ministryně práce Elisabeth Borneové pokutu ve výši 1000 euro (téměř 25 000 Kč) za zaměstnance. Pokuty francouzské úřady budou udělovat do výše 50 tisíc euro. Pokud parlament návrh schválí, vejde v platnost již ve čtvrtek. Opatření by poté mělo být v platnosti tři týdny.

Francie za pátek oznámila 219 126 nových případů nákazy a stala se šestou zemí na světě, která překročila hranici 10 milionů zaznamenaných případů nemoci covid-19. Na Nový rok, kdy se méně testovalo, přibylo 58 432 nově nakažených. V předchozích čtyřech dnech jejich počty překračovaly hranici 200 000.

Agentura Reuters uvádí, že na dosud nejvyšší hodnotu 157 651 se ve Francii dostal sedmidenní klouzavý průměr, který vyrovnává možné nepravidelnosti v každodenních statistikách nově nakažených. Během jednoho měsíce se skoro zpětinásobil.

Reklama

Související témata:
Práce na dálku

Doporučované