Hlavní obsah

Mynář dál chystá setkání Zemana s Fialou. Výjimky neexistují, řekla Svrčinová

Foto: vláda.cz

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

aktualizováno •

Na covid pozitivně testovaný prezident Miloš Zeman se plánuje v neděli setkat v Lánech s Petrem Fialou a jmenovat ho premiérem. Problém je ale v tom, že o tom hygiena neví.

Článek

Prezident Miloš Zeman bude v sobotu propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kam byl ve čtvrtek převezen po pozitivním testu na koronavirus. V neděli v 11 hodin pak na zámku v Lánech jmenuje předsedu ODS Petra Fialu premiérem.

Podle ÚVN nemá ani nadále Zeman příznaky onemocnění covid-19 a byly mu bez komplikací podány protilátky. Pokud nenastane neočekávaný vývoj, nemocnice očekává propuštění „v příštích dnech“. Podle platných nařízení musí nakažení lidé na 14 dní do izolace, aby nenakazili další osoby.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová pro Český rozhlas Radiožurnál uvedla, že tento plán s hygienou nikdo nekonzultoval. „Opravdu si to neumím představit. Nediskutovali se mnou o tom. Já jsem s panem kancléřem mluvila asi před čtvrt hodinou. A opakovala jsem mu, že stále platí tento metodický pokyn, kdy se musí dodržovat pravidla izolace. Izolaci ukončuje ošetřující lékař, který stanoví i podmínky, jaké musí ten člověk dodržovat při ukončování izolace,“ řekla hlavní hygienička Svrčinová.

V případě, že je pacient hospitalizován, má podle ní v propouštěcí zprávě napsáno, jaká má dodržovat pravidla.

Opravdu si to neumím představit. Nediskutovali se mnou o tom. Já jsem s panem kancléřem mluvila asi před čtvrt hodinou. A opakovala jsem mu, že stále platí tento metodický pokyn, kdy se musí dodržovat pravidla izolace.
Pavla Svrčinová, hlavní hygienička pro Radiožurnál

K osobnímu setkání Zemana s Fialou řekla: „Není to možné, protože tam rozhoduje ošetřující lékař a od nás jde metodický pokyn minimálně 14 dní. Výjimky prostě žádné nejsou.“

Obdobně striktně hovoří i Dana Šalamunová, mluvčí středočeských hygieniků, pod které Lány spadají. Seznam Zprávám řekla, že „pravidla izolace jsou jasně dána – pozitivní pacient musí být izolován a připouští se maximálně přítomnost rodiny žijící ve společné domácnosti a ošetřujícího personálu v případě hospitalizace – a žádná výjimka z nich není, byť se jedná o bezpříznakový průběh nemoci. Případné úkony spojené s výkonem prezidentské funkce tedy budou muset být řešeny distanční formou.“

Pražský hrad i nadále připravuje nedělní jmenování předsedy ODS Petra Fialy premiérem. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ČTK řekl, že má představu, jakým způsobem by se mohlo uskutečnit, záležitost chce ale ještě zkonzultovat se Zemanem.

Petr Fiala zatím s ceremoniálem na Hradě počítá. „Kancelář prezidenta pana předsedu ubezpečila, že postupuje v souladu s hygienou a jmenování proběhne v souladu s platnými nařízeními,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí ODS Václav Smolka.

Fialovo jmenování mělo proběhnout už dnes, v pátek v poledne. Překazil to však náhlý zvrat čtvrtečních událostí. Miloš Zeman ve čtvrtek po šesti týdnech opustil Ústřední vojenskou nemocnici a odjel na zámek do Lán. Po pár hodinách se ale opět musel vrátit do střešovické nemocnice, protože měl pozitivní test na covid-19.

„Jsem rád, že si pan prezident uvědomuje závažnost situace, uvědomuje si nutnost, aby v České republice byla rychle jmenována vláda, která bude mít důvěru v Poslanecké sněmovně. Od včerejšího večera jsem byl v intenzivním kontaktu s panem kancléřem. Jak bude jmenování konkrétně probíhat, to se ještě upřesní v následujících hodinách a v průběhu zítřka. Bude probíhat tak, aby byly dodrženy hygienické předpisy a pravidla,“ uvedl Fiala.

Reklama

Doporučované