Hlavní obsah
Online

Dnes zatím 1657 případů. Omezíme volnočasové aktivity, avizuje Prymula

Tisková konference Ministerstva zdravotnictví.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Nárůst počtu nových případů, který byl minulý týden exponenciální, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nyní zpomalil. Čtvrtečních 2913 nakažených považuje za maximum tohoto týdne. Příští týden ale podle ministra budou vydána další opatření omezující shromažďování. Dotknou se podle něj hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky.

- Do pátečních 18 hodin zatím přibylo 1657 potvrzených případů. S nemocí covid-19 se v Česku aktuálně potýká 31 427 lidí. V nemocnicích je 670 osob a nemoci dosud podlehlo 578 lidí.

- Většina okresů (28) na mapě hodnotící regiony podle rizika nákazy je oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí. Praha zůstala červená, tedy nejrizikovější, 18 okresů je zelených v prvním stupni.

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula má nový twitterový účet: „Chci požádat všechny naše spoluobčany, aby využili deštivého prodlouženého víkendu k tomu, aby zůstali doma. Četli si knížky, dívali se na filmy a užívali si rodinu,“ píše na něm.

- Laboratoře v ČR ve čtvrtek odhalily 2913 nových případů koronaviru. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 670 pacientů s koronavirem, z toho 131 v těžkém stavu. Oba údaje jsou nejvyšší od začátku epidemie v Česku.

- Sražení současné vlny nákazy na „přijatelné hodnoty“ bude podle ministra Prymuly trvat přibližně dva měsíce. Následně očekává režim střídajícího nárůstu a poklesu počtů nově nakažených. To by podle něj mohlo trvat až do poloviny příštího roku.

  • Brněnská primátorka má covid

    Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) má covid-19, pozitivně testovaný na nový koronavirus je také tajemník magistrátu Oliver Pospíšil. Oba to potvrdili ČTK. „Vím to od dnešního odpoledne. Jsem v izolaci, mám projevy běžné mírné virózy,“ napsala ČTK Vaňková. Primátorka by se při optimálním průběhu nemoci mohla vrátit do běžného života v úterý 6. října. Pospíšil se zatím podle svých slov cítí dobře. „Pokud bych si neuvědomil totální ztrátu čichu, vůbec by mě nenapadlo se jít testovat,“ uvedl Pospíšil.

  • Praha hlásí menší nárůst

    Denní nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 v Praze dnes po čtvrtečních rekordních šesti stovkách zpomalil na 485. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice k dnešním 18:00 za posledních 24 hodin. Od březnového začátku epidemie v Česku bylo v Praze zaznamenáno dohromady 11 304 nakažených. Počet aktuálně nemocných ve městě dnes vzrostl na 5555. Počet zemřelých zůstal beze změny na 118.

  • Dnes zatím 1657 potvrzených případů

    Během pátku zatím přibylo 1657 potvrzených případů nákazy covidem- 19. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví.

  • Německo považuje za rizikové celé Česko

    Německo rozhodlo o zařazení na seznam epidemicky rizikových oblastí i Ústecký a Moravskoslezský kraj, rizikové tak je na německém seznamu celé Česko.

  • Home Credit se kvůli pandemii propadl do ztráty 16,8 miliardy korun

    Skupina Home Credit, která patří českému miliardáři Petru Kellnerovi a poskytuje po světě spotřebitelské půjčky, vykázala v prvním pololetí ztrátu 619 milionů eur (16,8 miliardy Kč). Ta vznikla v důsledku vytvoření masivních rezerv 1,8 miliardy eur (48,8 miliardy Kč) na pokrytí rizik spojených s globální koronavirovou pandemií. ČTK dnes výsledky sdělil mluvčí Home Creditu Milan Tománek. Před rokem měla Home Credit zisk 250 milionů eur (6,8 miliardy Kč). Skupina vytvořením rezerv podle něj posílila odolnost vůči možným budoucím ztrátám z negativních ekonomických důsledků choroby covid -19.

    Více v následujícím článku

  • Nápor na hygieny sílí. Které kraje nestíhají?

    Na raketový růst pozitivně testovaných osob v České republice nestíhají reagovat hygienické stanice. Zhruba třetina nakažených lidí zatím není podchycena a hygieny o nich v podstatě nevědí. Kde je situace nejhorší?

  • Kalkulátor má předejít blokování lůžek, která čekají na covidové pacienty

    Předejít situaci z jara, kdy nemocnice držely prázdná lůžka pro koronavirové pacienty, kteří nikdy nepřišli, má nový kalkulátor, který připravuje Ministerstvo zdravotnictví. Chce tak co nejméně omezit plánované operace.

  • Češi mohou s cestovkou do Tuniska nadále bez testu

  • V třebíčském domově důchodců stoupl počet nemocných

    V třebíčském domově pro seniory se po dalším testování na covid-19 tento týden zvýšil počet potvrzených případů tohoto onemocnění o pět na 28. Nakaženo tak bylo 14 klientů a stejný počet pracovníků, řekla dnes ČTK ředitelka domova Zuzana Malásková. Domov, který je v ulici Manželů Curieových, se stará o 195 seniorů. Čtvrteční odběry podstoupila více než stovka lidí. Celkový výsledek testů na covid-19 podle ředitelky naznačuje to, že opatření zavedená v domově po prokázání prvních případů nemoci jsou správná. „Dodržujeme vše, nicméně je to hodně náročné,“ řekla.

  • Prymula zuří. V Praze zkouší trik, jak obejít jeho zavíračku

    Natáčení dokumentu, nebo způsob, jak obejít nařízení ministerstva zdravotnictví? Hudební klub v Praze na svých stránkách oznámil, že od příštího týdne bude od 22:00 pronajímat své prostory filmařům.

    Více v následujícím článku

  • Většina Čechů není ochotná očkovat se proti covidu-19

    Většina Čechů není ochotná nechat se očkovat proti nemoci covid-19, až bude k dispozici vakcína. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM/MARK. Neochotu k očkování proti koronaviru zdůvodňovali lidé nejčastěji tím, že obecně nedůvěřují jakémukoliv očkování. Chystaná vakcína proti covidu-19 také není podle dotázaných dostatečně prověřena. Vakcíny proti novému typu koronaviru nyní vyvíjí a testuje řada zemí, včetně Česka. Ruští vědci představili svou vakcínu Sputnik V jako první oficiálně dokončenou. Česko má zatím prototyp vlastní vakcíny, který teď posoudí odborníci z České vakcinologické společnosti. Skoro tři pětiny Čechů ale v aktuálním průzkumu uvedly, že se nechtějí proti koronaviru očkovat.

  • Optimistický výhled? Tuhle vlnu budeme srážet dva měsíce, řekl Prymula

    Příští týden budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly vydána další opatření omezující shromažďování. Dotknou se podle něj hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky. „Premiér nechává odpovědnost zcela na mně. Opatřeními jsme schopni srazit reprodukční číslo na 1,2, ale potřebujeme ho dostat pod 1. Měla by proto přijít opatření, která by neměla postihovat ekonomiku, ale shromažďování. Ty volnočasové aktivity budeme muset omezit,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na páteční tiskové konferenci. O konkrétní podobě opatření se teprve jedná.

    Zopakoval přitom výzvu ze svého dopoledního tweetu, aby Češi strávili víkendové dny doma. „Tři dny jsou v tom současném dění důležité,“ apeloval ministr.

    Klíčem k řešení epidemie může být podle jeho slov stále vakcína. Optimismus ale musí být podle ministra racionální. „Teď musíme srazit tuto vlnu. Bude nás to stát tak dva měsíce, než se dostaneme na hodnoty, které budou přijatelné. Pak musíme v nějakém kombinovaném režimu nárůstu a poklesu vydržet zhruba do poloviny příštího roku. Tam si myslím, že bychom se toho světla na konci tunelu mohli skutečně dočkat,“ dodal Prymula.

  • Pošta zveřejní, jak zkontrolovat roušky

    Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly Česká pošta vypracuje návod, podle něhož senioři zjistí, jestli mohou používat roušky, které jim poštou přišly.

    „Na webu České pošty budou zveřejněny informace, jak určit, jestli došlo k mechanickému poškození roušek nebo kvůli vlhkosti. Pokud k takovému poškození nedošlo, je možno tento materiál samozřejmě využít,“ uvedl ministr. Roušky, které měly být distribuovány lidem se zdravotním postižením, budou přebaleny.

    Prymula hovořil podle svých slov se zástupci pošty i Státního ústavu pro kontrolu léčiv a ten bude na nových opatřeních spolupracovat.

  • Nový semafor: Česká republika se barví do oranžova

    Většina okresů na mapě hodnotící regiony podle rizika nákazy je oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí. Praha zůstala červená, tedy nejrizikovější, zhruba 20 okresů je zelených, což značí první stupeň. Nové údaje zachycující stav k 22. září dnes na tiskové konferenci představil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

    Zopakoval také, že pokud by se takzvaný semafor brzy zbarvil do jedné barvy, bude nesmyslné jej dále publikovat. „Je logické, že se můžeme dostat do situace, kdy se semafor zbarví jednou barvou. V tu chvíli nebude smysluplné ho publikovat,“ řekl Prymula.

  • Změní se pravidla pro izolaci i karanténu, slíbil Prymula

    Podle ministra zdravotnictví se promění pravidla pro izolaci osob v souvislosti s nákazou koronavirem. „Bylo tady nastavení, které vyžadovalo testování na závěr izolace i karantény. To se mění. Izolace budou končit i bez testu. Pokud má pozitivně testovaný po deseti dnech v izolaci klinický stav takový, že nemá žádné příznaky, tak izolace končí. Pokud tam byly příznaky a v posledních třech dnech nejsou, končí rovněž. Pokud by příznaky byly i v posledních třech dnech, je vyžadován test,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na páteční tiskové konferenci.

    U karantény by podle Prymuly měl být nově test proveden do desátého dne karantény. Pokud k provedení testu nedojde, karanténa skončí až čtrnáctý den.

  • Prymula: Testovat se bude až třicet tisíc lidí denně

    „Jsme na kapacitě asi 23 tisíc testů denně, kapacitu chceme dále zvyšovat. Byť v ní hrají důležitou roli páteřní nemocnice, tato síť by měla dále narůstat. V tuto chvíli probíhá také zapojení akademického sektoru,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na páteční tiskové konferenci.

    Kapacita podle něj bude narůstat až do hodnoty přibližně 30 tisíc testů denně. Své ovoce podle ministra zdravotnictví začíná přinášet i aplikace eRouška, která má už okolo 460 tisíc uživatelů.

    Podle Prymuly byl optimalizován i počet odběrových míst. Největší odběrová centra zůstávají u největších nemocnic. Měla by odebírat sedm dní v týdnu, nejméně osm hodin denně a provést okolo tisíce odběrů. U regionálních nemocnic by měla být otevřena aspoň pět dní v týdnu s podobnou kapacitou. Ostatní centra by měla fungovat aspoň tři dny v týdnu a čtyři hodiny denně.

  • Pozitivní, nebo negativní? Do 48 hodin byste měli mít jasno, řekl Prymula

    „Už bychom měli mít informační systém nastavený tak, že do 48 hodin by měl být vyrozuměn ten, kdo je jak pozitivní, tak negativní,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na páteční tiskové konferenci. Pozitivně testovaná osoba může následně využít sebetrasovacího systému, i díky tomu se podle ministra systém trasování urychlí.

    Takzvané sebereportování začalo podle Prymuly fungovat v pátek v pilotním režimu. Plně v provozu by mělo být od pondělí. Lidé budou moci pro krajskou hygienu předem vyplnit své základní kontaktní údaje a informace o možných rizikových kontaktech.

  • Situace se lepší. Vyhráno ale nemáme, řekl Prymula

    „Nárůst, který tady byl minulý týden, se v tomto týdnu zpomalil. Dnešní aktuální číslo 2 913 je nejvyšším číslem v tomto týdnu. Je to pozitivní zpráva, ale není to vítězství. Je to ale blýskání na lepší časy,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci.

    „To, že někteří zpochybňují, že se tu něco děje, už není úplně korektní. Narůstají počty hospitalizací, osob, které potřebují plicní ventilaci, i úmrtí. Tato data zkreslit nejde. Opatření jsou namístě,“ dodal Prymula.

  • Volby tak, jak je neznáme. Na co se připravit?

    Ministerstvo vnitra popsalo, jak je připravené na krajské a senátní volby, které se uskuteční příští týden. Vyčíslilo také náklady na dezinfekci a zvýšené odměny komisím. Ty musí dodržet přísné hygienické podmínky. Více v článku:

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy