Hlavní obsah

Itálie schválila povinné očkování proti covidu-19 pro starší 50 let

Foto: MikeDotta, Shutterstock.com

První den očkování v Itálii. Bylo 27. prosince 2020 a takhle byli na zájemce připravení v Amedeo di Savoia Hospital v italském Turínu.

Reklama

aktualizováno •

V Itálii se druhý den v řadě potvrdilo nejvíce nákaz koronavirem od počátku pandemie covidu-19. Kvůli zhoršující se epidemické situaci schválila italská vláda další opatření, a to povinné očkování pro lidi ve věku od 50 let.

Článek

Italské ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo, že v zemi přibylo 189 109 nově nakažených covidem-19. O den dříve to bylo 170 844 nákaz.

Kabinet na čísla letící strmě vzhůru zareagoval dekretem, který zavádí povinné očkování pro všechny starší 50 let. Nikoli jen Italy, ale i rezidenty, kteří v Itálii žijí.

Podle agentury AFP je z 59 milionů obyvatel Itálie 28 milionů starších 50 let.

Už od 15. února bude pro lidi v tomto věku platit povinnost prokázat se v práci takzvaným superzeleným pasem, který potvrzuje buď očkování, nebo nedávné prodělání covidu-19.

Za poslední den vzrostl i podíl pozitivních testů, a to na 17,3 procenta. O den dříve to bylo 13,9 procenta. Informovala o tom televize SkyTg24.

Úmrtí spojených s covidem-19 přibylo v Itálii za posledních 24 hodin 231, o den dříve to bylo 259, což byl nejvyšší počet od loňského 30. dubna, kdy to bylo 263 takových úmrtí.

Počty zaznamenaných nákaz koronavirem začaly v Itálii výrazně růst od Vánoc, na silvestra tamní vláda oznámila 144 243 potvrzených nákaz, což bylo tehdy nejvíc od prvního případu v Itálii před téměř dvěma lety.

Už minulý týden schválila italská vláda zpřísnění, jež začne platit od 10. ledna a jímž rozšířila na další aktivity povinnost takzvaného superzeleného pasu. Ten potvrzuje očkovaní či nedávné prodělání covidu-19 a nyní je potřeba například pro vstup do vnitřních prostor restaurací, kin či divadel. Ve veřejné dopravě či na pracovišti stačí negativní test na koronavirus.

Nově bude superzelený pas nutný pro cesty veřejnou dopravou, ubytování v hotelech, vstupy do bazénů, používání lyžařských vleků i pro posezení na zahrádkách restaurací.

Další zpřísnění čeká Italy od února. Bez covidového certifikátu budou smět lidé chodit jen do lékáren a obchodů s potravinami a se zbožím pokrývajícím základní potřeby. Informoval o tom deník Corriere della Sera s odkazem na nová opatření, která schválila italská vláda ve středu večer.

Od 1. února bude covidový certifikát nutný i pro vstup na úřady, pošty, do bank či obchodů, které nepokrývají základní potřeby.

„Cílem opatření, která jsme schválili, je co nejvíce snížit počet nenaočkovaných lidí, protože ti vytváří tlak na náš nemocniční systém,“ uvedl ministr zdravotnictví Speranza. Podle premiéra Draghiho vláda chce udržet dobré fungování nemocnic a ponechat v provozu školy a firmy. Oba politici přitom prosazovali razantnější podobu opatření. Proti nim však byla pravicová Liga a pochybnosti vyjádřilo i populistické Hnutí pěti hvězd, napsala agentura ANSA.

Reklama

Doporučované