Hlavní obsah

Jak postupovat, když mám příznaky nemoci covid-19

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Suchý kašel, dlouhotrvající horečka, kontakt s nakaženým. Jak postupovat v případě, když má člověk podezření na covid-19?

Článek

Příznaky

Mezi hlavní příznaky onemocnění covid-19 patří dušnost a pocit ztíženého dýchání bez souvislosti s kašlem, horečka trvající déle než dva dny a suchý kašel.

Mezi další časté příznaky patří ztráta čichu a chuti, únava a bolesti v krku.

Kontakt s nakaženou osobou

Důležité je, jestli člověk přišel s nakaženou osobou do rizikového kontaktu. Za rizikový kontakt se považuje kontakt ve vzdálenosti méně než 2 metry, při kterém jedna ze stran nemá chirurgickou roušku nebo respirátor. Látková rouška, šála nebo šátek se jako dostatečná ochrana nepočítají.

Pokud rizikový kontakt proběhl, měl by jedinec okamžitě dodržovat domácí karanténu a informovat svého praktického lékaře, který může v případě příznaků nařídit test na koronavirus.

Podezření na nákazu

Lidé, kteří u sebe sledují příznaky onemocnění, by měli telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře. Ten rozhodne o dalším postupu. Právě praktický lékař poté může vystavit žádanku na PCR test a potenciální nakažený vyhledá vhodné odběrové místo. V takovém případě je test zdarma.

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje cestovat na odběrové místo vlastním autem a v doprovodu maximálně jedné osoby.

Do karantény po rizikovém kontaktu nemusí lidé, kteří mají dokončené očkování nebo v uplynulých 180 dnech prodělali onemocnění covid-19.

Placené odběry

Otestovat se lidé mohou také bez žádanky od lékaře. Vybrat si je možné jedno z odběrových míst, kde lze podstoupit buď antigenní, nebo PCR test.

Výsledky testů

Po odběru vzorku PCR testu se ozve sám lékař nebo krajská hygienická stanice. Na výsledky může člověk čekat až několik dní. Pokud je testovaný v nařízené domácí karanténě, zůstane v ní až do té doby, než se dozví výsledek testu.

Reklama

Související témata:

Doporučované