Hlavní obsah

Koronavirus: Jak účinně dezinfikovat roušky? Jako knedlíky nebo plenky!

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: praditkhorn somboonsa, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Roušky jsou nezbytnou součástí našeho života v posledních týdnech a většina z nás vlastní ty textilní, které lze opakovaně použít, pokud je správně udržujete. Jste si ale jistí, že víte, jak je to správně?

Článek

Rouška je jedním ze způsobů, jak významně snížit riziko přenosu koronaviru, původce onemocnění COVID-19. Veřejnost se nejčastěji dostane k rouškám jednorázovým, chirurgickým nebo k těm textilním, většinou doma šitým. Aby vás opravdu chránily, měli byste s nimi nejen správně zacházet, ale současně je i správně udržovat. Víte ale jak?

Jednorázové ústní roušky

Jednorázové ústní roušky jsou, jak název napovídá, vhodné pouze na jedno použití. I když je jich málo, nesnažte se je „zachránit“ a prodloužit jim životnost. Už by vás pak nemusely chránit. Jednorázovou roušku si nasaďte v případě, že jedete veřejnou dopravou, potřebujete si rychle něco zařídit na poště nebo vyzvednout léky v lékárně. Její životnost bývá kolem dvou hodin – ale může být i kratší, záleží na tom, zda více mluvíte nebo jste ji zadýchali – prostě je bezpečná jen do chvíle, než zvlhne.

Použitou jednorázovou roušku z obličeje sundejte opatrně za gumičky nebo provázky a hoďte ji do odpadu, případně spalte v kamnech. Poté byste si měli vydezinfikovat nebo dobře umýt ruce.

Textilní roušky na vícero použití

Většina lidí nosí roušky textilní, většinou z bavlny. Ty jsou vhodné i na opakované použití, protože je lze vydezinfikovat. Je to zapotřebí, protože na látce mohou ulpívat kapénky s virem a mohli byste si je přenést rukama na obličej nebo do očí. I proto opatrně při sundávání roušky – opět se jí dotýkejte jen v oblasti gumiček nebo provázků na zavazování a hned ji pečlivě dezinfikujte. Pokud čekáte, až se roušek „nasbírá“ na vyprání víc, uzavřete ji opatrně do sáčku.

Jak správně vyprat roušky?

Je jasné, že jednu nebo dvě roušky nebudete dávat do pračky. Kdyby se vám jich ale „sešlo“ víc (je třeba prát je odděleně od běžného prádla), můžete je dát do pračky spolu s běžným prostředkem – dezinfekční účinek zesílí přidáním komerčních bělicích prostředků bez chloru, které typicky obsahují perkarbonáty nebo perboráty (soli uvolňující během praní do roztoku peroxid vodíku) – nehodí se ale na barevné materiály.

Na roušky zvolte nejlépe program s vyvářkou – minimální teplota, která by je měla zbavit virů, je 60 °C a program s touto teplotou by měl trvat alespoň 30 minut. Odborníci v těchto doporučeních vycházejí ze zkušeností s předchozími epidemiemi.

Po vyndání z pračky můžete roušky usušit a následně ještě vyžehlit s použitím páry. Jestliže nemáte napařovací žehličku, pak alespoň na co nejvyšší teplotu. Jestliže máte sušičku, použijte ji. Péče o textilní roušky připomene mnohým postup, kterým se praly a dezinfikovaly látkové pleny v šestinedělí.

Jak roušky správně vyvařit?

Roušky lze vyvařit i v hrnci na sporáku – je nutné, aby byly ponořené ve vodě a voda se vařila minimálně pět minut. Když to bude víc, samozřejmě nevadí. Po vyvaření byste měli nechat roušky ve vodě vychladnout. Po vyvaření je už nemusíte žehlit, ale nic tím nezkazíte – zvlášť ty skládané dostanou alespoň správný tvar.

Stačí roušku jen vyžehlit?

Abyste měli opravdu jistotu, že jste z látky roušky odstranili případně nebezpečné mikroorganismy, měli byste ji nejprve řádně vyprat či vyvařit a ještě vyžehlit. Zatím lze jen spekulovat, zda by postačilo opravdu řádné „propaření“ látky třeba parním generátorem disponujícím vysokým tlakem páry. Odborníci v tomto směru žádný návod nedávají a žehlení – i to s párou – uvádějí jako součást procesu po vyprání nebo po vyvaření. Na druhou stranu je ale pravda, že jedním z doporučovaných návodů je dezinfekce roušky na pařáku na knedlíky, a to alespoň po dobu 10 minut.

Lze roušky dezinfikovat pomocí UV záření?

Respirátory, ale i roušky můžete dezinfikovat i pomocí UV záření – využít k tomu lze tzv. horské sluníčko. Musíte přitom roušku osvítit z každé strany nejméně tři minuty. Manipulujte s ní přitom v rukavicích nebo s umytýma rukama a držte ji jen za okraje, nesahejte na střed.

Pomáhá dát roušku přes noc do mrazáku?

Dezinfekce roušky mrazem je zcela neúčinná – takže ji rozhodně nedávejte do mrazáku. Tím spíš, že byste si nevhodnou manipulací se znečištěnou rouškou mohli kontaminovat potraviny v něm uložené! Podle WHO jsou koronaviry vůči mrazu velmi odolné a některé mohou vydržet aktivní při teplotě –20 °C až dva roky.

Dezinfekce v troubě nebo mikrovlnce

Textilní roušky rozhodně nevkládejte do trouby ani mikrovlnky, protože hrozí, že se materiál zahřeje a vznítí. V tomto směru nejsou žádné experimenty vhodné, a raději je proto vynechejte!

Jak uchovávat vyprané roušky?

Čisté roušky byste neměli nechávat ležet volně na vzduchu, ale dejte je do uzavíratelné plastové krabice, kterou jste předtím vydezinfikovali. Samozřejmostí je, že s nimi budete manipulovat buď v čistých jednorázových rukavicích, nebo poté, co jste si řádně umyli nebo vydezinfikovali ruce. Můžete je vložit i do igelitového uzavíratelného sáčku, a to nejlépe po jedné, abyste ostatní při vyndávání nekontaminovali rukama.