Hlavní obsah

Napjatá schůzka Válka s hejtmany. Plány na omezení neprozradil ani jim

Foto: Seznam Zprávy

Hejtman Jihočeského kraje a šéf Asociace krajů Martin Kuba.

Reklama

Novopečený ministr zdravotnictví v úterý poprvé jednal s hejtmany. Ti se od něj chtěli dozvědět nová opatření proti šíření epidemie. Ministr ale trvá na své strategii předem nic nezveřejňovat.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Hejtmani se v úterý dopoledne poprvé oficiálně sešli s novým ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Na videokonferenci se snažili od ministra zjistit, jaká opatření v boji s covidem na nadcházející dny plánuje zavést, aby se mohli na jejich zavedení dopředu připravit. Neuspěli.

Vláda chce pravidla, která hodlá zavést po skončení nouzového stavu, představit ve středu.

„Pan ministr řekl, že bude na vládě požadovat opatření. S čím na vládu jde, jsme se ale nedozvěděli. Snažili jsme se mu vysvětlit, že jsme zásadním článkem, protože testování, očkování a péče o pacienty odnášejí zejména krajské zdravotní systémy,“ uvedl předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Podle jednoho z hejtmanů se šéfové krajů před ministrem dušovali mlčenlivostí, ani s tím ale neuspěli. „Řekl, že mají interní dohodu, že nejprve se vše dozví premiér, poté vláda a až pak to budou komunikovat ven,“ řekl jeden z účastníků schůzky.

Podle vícero zdrojů panovala na videokonferenci chvílemi napjatá atmosféra, když si hejtmani s Válkem vyměňovali politické názory až na hraně osobních útoků. „Asi si vykolíkovávali prostor. Chvílemi mi to přišlo až úsměvné,“ dodal další zdroj pod podmínkou anonymity.

Pozor na omikron, varují hejtmani

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) je přesvědčen, že vláda nemůže spolu s koncem nouzového stavu zrušit všechna opatření. „Jsme přesvědčeni, že vláda se bude muset zaobírat koncem roku z hlediska kontaktů. Bude muset najít model, aby nebylo vše rozvolněno v době, kdy se sem řítí omikron,“ uvedl Červíček.

„Bojím se, že rozvolnění může znamenat spoustu nových kontaktů, které nahrají omikronu. Nemocnice nejsou v situaci, která by byla pozitivní, pořád je na ně veliká zátěž,“ upozornil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Seznam Zprávy oslovily s žádostí o vyjádření ke schůzce s hejtmany i ministra zdravotnictví Válka. Ten však prozatím nereagoval.

Nouzový stav končí 26. prosince. Spolu s ním končí možnost omezit například otevírací dobu restaurací a barů – na Silvestra by se tak mohly konat neomezené oslavy.

Ministr zdravotnictví Válek již dříve řekl, že spoléhá na osobní odpovědnost lidí a provozovatelů. Ministr vnitra Vít Rakušan nicméně v pondělí řekl, že vláda s ohledem na omikron představí opatření, která budou reagovat na situaci.

Predikce: lednový nárůst

Nastupující varianta omikron, která se v Česku zatím naposledy potvrdila v Pardubickém kraji a podle odborníků se do budoucna stane dominantní variantou, byla hlavním tématem schůzky s hejtmany.

„Představili nám predikce k omikronu, které počítají s prudkým nárůstem v lednu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD). Podle hejtmana Červíčka je u omikronu stále spousta neznámých. „S ohledem na velmi rozdílné výsledky ve státech, které už s omikronem mají větší zkušenost, jako třeba Dánsko nebo Velká Británie,“ podotkl.

I proto hejtmani s ministrem Válkem řešili také testování, a především testovací kapacity v jednotlivých krajích. „Vzhledem k omikronu bude nutné přehodnotit celý systém testování. Třeba už nebudou kapacity na potvrzovací testy u dětí, kterým vyšel pozitivní antigenní test. Bude potřeba mít testovací kapacity pro lidi, kteří vykazují příznaky, aby se jim stihla urychleně předepsat léčba. Protože nevíme, jak na omikron budou fungovat monoklonální látky,“ upozornil Kuba.

Martin Netolický se prý s některými kolegy neshodl na tom, zda blokovat nebo neblokovat některé kapacity pro základní a střední školy, které chtějí poslat žáky na lyžařské výcviky. „My máme systém jasný, který děti pojme a nebude nic blokovat. Myslím, že po dvou letech už by děti měly na lyžáky vyjet a užít si je, protože ke studiu patří,“ míní pardubický hejtman.

Do budoucna ministr hejtmanům alespoň slíbil, že je zapojí do procesu rozhodování. Chtějí se pravidelně setkávat a plánovaná opatření s ministerstvem projednávat. „Chceme být součástí té linky, která končí až na vládě. Dohodli jsme si tedy setkání vždy v úterý před zasedáním vlády,“ potvrdil Vondrák.

Reklama

Doporučované