Hlavní obsah

Koronavirus jako holokaust. Může nám pomoci, tvrdí polský poslanec

Foto: Profimedia.cz

Janusz Korwin-Mikke, poslanec krajně pravicové koalice Konfederace.

Reklama

I ve čtvrtek dominuje zpravodajství v zemích střední Evropy šíření koronaviru. Zatímco v Polsku a Izraeli vyvolaly pobouření skandální výroky poslance Janusze Korwina-Mikkeho, v Maďarsku oznámil premiér Viktor Orbán první nakažené. Středoevropský deník se ale věnuje i povolebnímu dění na Slovensku.

Článek

Koronavirus je dobrý pro přírodní selekci, tvrdí polský poslanec

Epidemie koronaviru by mohla být stejně jako holokaust cestou ke zlepšení genetického fondu lidstva. Myslí si to polský poslanec Janusz Korwin-Mikke z krajně pravicové strany Konfederace. O šokujících výrocích poslance informoval list Gazeta Wyborcza i izraelská média. Poslanec je pronesl 27. února v televizi Polsat News. Koronavirus podle něj způsobí, že zemřou ti nejslabší a nejméně opatrní, což povede ke zlepšení genetického fondu.

Pozitivní podle něj byly i evropské pogromy proti Židům, protože způsobily, že přežili pouze ti nejsilnější. Korwin-Mikke tvrdí, že podle některých teorií pogromy podporovali dokonce i samotní rabíni, aby zajistili přirozený výběr.

Jak připomněl deník The Jerusalem Post, antisemitismus tohoto poslance není novinkou – už v roce 2013 prohlásil, že Adolf Hitler o holokaustu pravděpodobně nevěděl. Loni pak protestoval, když polská vláda rozhodla, že do země nevpustí známého popírače holokaustu Davida Irvinga.

Hasiči jsou v karanténě

Městečko Miedzyrzecz, které leží na západě Polska a má přibližně 18 000 obyvatel, se náhle ocitlo bez hasičů. Všichni jsou v karanténě kvůli podezření na koronavirus u jednoho z hasičů, uvedla ve čtvrtek televize TVN 24 na svém webu. Kromě hasičské stanice je zavřena i školka, kam chodily hasičovy děti.

Dotyčný muž, jeho manželka a dvě děti ve věku dvou a čtyř let podle televize skončili na infekčním oddělení nemocnice ve městě Zelená Hora (Zielona Góra), kde je hospitalizován i první člověk s potvrzenou nákazou koronavirem v Polsku. Podobně jako on i hasičova rodina byla na návštěvě v Německu. „Měli příznaky nachlazení, a tak je sem poslali,“ řekla mluvčí nemocnice. Výsledky testů na koronavirus ještě nejsou známy. Závisí na nich i to, jak dlouho zůstanou v karanténě hasičovi kolegové.

Ještě ve středu byla zavřena školka a hasičská stanice, která byla vydezinfikována. V karanténě je 38 profesionálních hasičů. Podle televize se všichni cítí dobře a nikdo z nich netrpí příznaky koronaviru. Kdyby hořelo, zastoupí je kolegové z řad dobrovolných hasičů a z jednotek v okolí.

Další nakažení v Rakousku, ale i první uzdravení

8 nových případů nákazy novým koronavirem, celkem 37 pacientů a dohromady 3 711 provedených testů. To je čtvrteční bilance u našich jižních sousedů. Rakouská média ale s ulehčením informují také o prvních vyléčených osobách, které Covid-19 přemohly. Podle Der Standard jde o 24letý pár, který ležel na univerzitní klinice v Innsbrucku a nyní smí její brány opustit. Jde o vůbec první osoby, u nichž byla přítomnost nového koronaviru prokázána.

I v Rakousku se akutně řeší, jak dostat k co největšímu počtu lidí klíčové informace o boji proti koronaviru. Spolkové ministerstvo vnitra před pár hodinami poprvé využilo aplikaci Katwarn, která se většinou používá během přírodních katastrof, hlavně pak povodní. Jiná ministerstva, jako je třeba resort sociálních věcí, jsou pak hodně aktivní na sociálních sítích. Na nich uvádějí na pravou míru nejrůznější dezinformace, které se v Rakousku ohledně šíření nákazy objevily.

Maďaři hlásí první dva nemocné

Maďarsko se ve středu stalo další středoevropskou zemí, v níž je potvrzen případ koronaviru. „Koronavirus přišel do Maďarska,“ oznámil premiér Viktor Orbán s tím, že do nemocnice byli převezeni dva pacienti s virem označovaným zkratkou Covid-19. V obou případech jde podle serveru Hungary Today o íránské studenty, kteří nedávno navštívili rodnou zemi kvůli oslavám nového roku. Jeden z nich po návratu do Maďarska vykazoval lehčí symptomy nákazy, druhý pak sám požádal o vyšetření.

Nyní jsou podle Orbánových slov oba v izolaci v budapešťské nemocnici Sv. Lászla a jejich zdravotní stav je dobrý, horečkou ani dalšími symptomy nemoci už netrpí. Maďarské úřady nyní zjišťují, kde všude se po návratu z Íránu pohybovali. Premiér zdůraznil, že Maďarsko má dostatek lékařů i zdravotních sester s potřebným vybavením, aby se mohlo šíření koronaviru účinně bránit.

Jak se vyvíjí povolební Slovensko?

Prezidentka Zuzana Čaputová po jednání se všemi potenciálními koaličními partnery pověřila Igora Matoviče z hnutí OLaNO sestavením vlády. Ten jedná o čtyřkoalici se stranami Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi. Poslední jmenovaná, jejímž předsedou je Andrej Kiska, však se vstupem do vlády váhá. Problémem je především Boris Kollár ze strany Jsme rodina.

„Nebudeme se rozhodovat rychle a pod tlakem,“ řekl podle serveru Aktuality.sk bývalý prezident Kiska: „Probíráme to ze všech stran,“ dodal. Na sociálních sítích za své váhání sklidil spíše kritiku.

Ve čtvrtek se Kiska sešel s Matovičem ještě předtím, než se bude o další budoucnosti rozhodovat v zasedání předsednictva strany Za lidi. „Jestli se Za lidi rozhodnou zůstat v opozici spolu s Kotlebou a Ficem, my se zařídíme, 83 už jsme složili,“ řekl před schůzkou vítěz sobotních parlamentních voleb Matovič.

Boris Kollár v televizním pořadu TA3 upozornil na to, že by zvolení poslanci neměli hazardovat s rizikem předčasných voleb. Ty by hrozily v případě, že se početná koalice nedohodne na společném programu.

Kotleba u soudu

Slovenská politika podruhé. Jen pár dní po volbách do Národní rady se znovuzvolený poslanec Marian Kotleba dostal před soud. Lídrovi strany LSNS hrozí, že skončí za mřížemi za to, že před třemi lety rozdával šeky v hodnotě 1 488 eur.

Číslo se pojí s fašistickou symbolikou a Kotleba čelí obvinění, že částku nevolil náhodně. Přesto sám tvrdí, že náhodná byla. Otázkou zůstává, proč tedy napsal šek na stejnou částku i pro hokejový klub, který žádal o 1 500 eur?

Kotlebův případ začal ve čtvrtek projednávat Specializovaný trestní soud v Pezinku. Marian Kotleba na úvod prohlásil, že je nevinný.

Reklama

Doporučované