Hlavní obsah

Koronavirus: Jaký je rozdíl mezi respirátorem a rouškou? A proč lidé nemají používat respirátory s ventilem?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: FranciscoMarques, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. To možná platí o těch jednorázových či doma vyrobených, ale v případě respirátorů je to spíše jen „Můj respirátor chrání mě, tvůj zase tebe“.

Článek

Zatímco na samém začátku epidemie koronaviru COVID-19 v České republice se každý sháněl po respirátoru, nyní se to nedoporučuje. Ne snad z toho důvodu, že by už nebyla potřeba ochrana, ale jejich funkce není taková, jak se může zdát.

Proč respirátor nechrání?

Nejnižší řada respirátorů, FFP1 (filtering face piece – filtrační maska na tvář), vás neochrání. Ty totiž slouží zejména při práci, při které může dojít ke vdechnutí částeček prachu, které nezpůsobí zdravotní problémy, ale mohou podráždit dýchací cesty. Respirátory filtrační třídy FFP3 a FFP2 už jsou o něco výše, mají totiž zabudovaný filtr.

Uplatnění nacházejí zejména ve zdravotnickém prostředí či ve stavebnictví, kde hrozí riziko vdechnutí zdraví škodlivých prachů, aerosolů, kouře a dalších látek. Takže kdo je užívá, může být v klidu, protože filtr k němu nepropustí ze vzduchu nic, co by ho mohlo ohrozit. Ani aerosoly s koronavirem COVID-19.

Jenže opačně to nefunguje. Skrze filtr se od uživatele do okolního prostředí dostává všechen vydechovaný vzduch. A pokud je nositel respirátoru nakažen, koronavirus šíří dál. Primárně by tedy tato ochrana měla sloužit zejména pro lékaře, sestry a všechny členy bezpečnostních složek, kteří jsou zároveň i nejrizikovější skupinou z hlediska potencionálního nakažení od pacientů.

Je to vcelku logické – jak to má ventilátor pro výdech nositele zpod respirátoru ven, je jasné, že jde jen o jednosměrnou ochranu.

Rouška jako bariéra od nositele ven

Oproti tomu stojí roušky. Ať už ty chirurgické jednorázové, anebo doma vyrobené. Jenže ty zase chrání primárně nikoli nositele, ale ty druhé. Tkanina látky totiž není tak hustá, aby zabránila mikro částečkám z ovzduší proniknout. Opačně ale ochránit může, je velice vysoká pravděpodobnost, že zadrží infekční kapénky toho, kdo ji má na obličeji. Jednorázových roušek se pak nositel musí ihned a bezpečně zbavit (ideálně vyhodit do separé sáčku a ten pak zabalit ještě do jednoho pytle). Látkové po každém nošení dezinfikujte. Stačí je vyvařit ve vodě, která projde bodem varu.

Ideální ochrana?

V podstatě ideální ochrana by byla taková, pokud byste měli respirátor s filtrem a přes něj ještě nataženou roušku. Pak by totiž koronavirus neměl takřka žádnou šanci se k vám dostat, a naopak, pokud jste vy nakažení, snížila by se pravděpodobnost, že byste virus předali dál.

Taková ochrana má ale smysl pouze na frekventovaných místech. A vzhledem ke všem opatřením, která vydala vláda (poslední je zákaz sdružování se na ulici ve více než dvou lidech ze středy 25. března), stejně nemáte šanci se s více osobami potkat. Proto respirátory patří bojovníkům v první linii – lékařům, sestřičkám a záchranářům.