Hlavní obsah

Koronavirus rozdělil Brazílii. Je to chřipčička, nenechávejte kvůli ní za sebou spálenou zemi

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro.

Reklama

Starostové a guvernéři ničí Brazílii, když za sebou nechávají kvůli koronaviru spálenou zemi. Myslí si to krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro, podle něhož jiné viry zabily mnohem více lidí než COVID-19.

Článek

Brazilský prezident Jair Bolsonaro čelí široké kritice – i od svých dosavadních příznivců – za to, jak zlehčuje nynější pandemii nemoci COVID-19, kterou ve středu opět označil za „chřipčičku“. Kritizoval i místní guvernéry za zavírání škol a obchodů, jímž se státy této federace s 210 miliony obyvatel snaží bránit šíření nákazy. Bolsonaro rovněž obvinil místní média, že vyvolávají paniku a hysterii.

Středeční údaje v této největší latinskoamerické zemi mluví o 2 433 potvrzených případech nákazy koronavirem a 57 obětech. Podle expertů, citovaných už dříve deníkem El País či serverem BBC Mundo, ale může být nákaza v Brazílii časovanou bombou. Také brazilský ministr zdravotnictví Luiz Henrique Mandetta už minulý týden varoval, že pokud nebudou přijata opatření proti šíření nákazy, zdravotnictví země koncem dubna zkolabuje.

Opatření jsou nepřiměřená, tvrdí Bolsonaro

Opatření některých států brazilské federace, které uzavřely školy, obchody i pláže a omezily volný pohyb lidí v ulicích, jsou podle Bolsonara nepřiměřená. „Úřady některých (brazilských) států a měst by měly opustit koncept spálené země,“ řekl prezident v proslovu, který v týdnu vysílala všechna média v Brazílii.

Podle Bolsonara stačí, když se budou chránit staří lidé a ti, kteří mají zdravotní problémy. „Jiné viry zabily mnohem více lidí a nebyl kolem toho takový blázinec,“ řekl prezident novinářům podle agentury Reuters.

„To, co někteří starostové a guvernéři dělají, je zločin. Ničí Brazílii,“ dodal Bolsonaro, který se tento měsíc také podrobil testu na koronavirus poté, co se nákaza potvrdila u jeho tajemníka. Stalo se tak po návštěvě USA, kde se oba setkali s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Test měli oba prezidenti negativní.

Kvůli své nezodpovědnosti se Bolsonaro dostal do sporu i s ministrem zdravotnictví. Mimo jiné poté, co se prezident 15. března účastnil mítinku a se svými příznivci si na něm podával ruce.

Protesty v Chile byly horší

Bolsonaro tvrdí, že je třeba zachovat chod brazilské ekonomiky a že karanténní opatření zvýší sociální nerovnost v zemi. „To, co se stalo loni v Chile, bude nesrovnatelně menší, než co se může stát v Brazílii,“ připomněl sociální nepokoje z loňského podzimu, při nichž v Chile zemřely více než tři desítky lidí a tisíce dalších osob byly zraněny.

Bolsonarův postoj kritizuje řada místních politiků, včetně několika guvernérů, kteří Bolsonara předloni podporovali v prezidentských volbách. „V této těžké době potřebuje země zodpovědné vedení,“ kritizoval Bolsonara například šéf parlamentu Davi Alcolumbre.

Bolsonarovi se postavil i jeho dřívější spojenec, guvernér státu Rio de Janeiro Wilson Witzel, který rovněž uzavřel školy i pláže. Witzel také vyhlásil uzavření leteckého i pozemního spojení s těmi brazilskými státy, v nichž se potvrdily případy nákazy. Toto opatření Bolsonaro napadl u nejvyššího soudu, který dal za pravdu guvernérovi.

„Jako prezident byste měl jít příkladem, vést zemi, a ne ji rozdělovat,“ připojil se ke kritice Bolsonara jeho dřívější příznivec Joao Doria, guvernér státu Sao Paulo, kde je nejvíce nakažených (860) i obětí (48).

Proti Bolsonarovi, který v minulosti proslul řadou výroků označovaných za xenofobní či krajně pravicové, demonstrovali v těchto dnech i někteří obyvatelé dvou největších měst země, Sao Paula a Ria de Janeira. Kvůli koronaviru ale nevyšli do ulic, nýbrž z oken bytů tloukli do hrnců. Tento druh protestu, nazývaný podle španělského výrazu pro hrnec/kastrol cacerolada či cacerolazo, je oblíben hlavně v Jižní Americe a Španělsku.

Reklama

Doporučované