Hlavní obsah

Je to katastrofa. Neflákáme se, namítají praktici, kteří neočkují

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

V Česku nyní očkuje proti covidu okolo 2800 ordinací. Praktici apelují na ministerstvo, ať je dočasně oprostí od části administrativy.

Reklama

Do očkování proti covidu se zapojily jen dvě třetiny praktiků. Tvrdí, že je brzdí posudky důchodů či způsobilosti k řízení aut nebo zahlcení maily. Od Ministerstva zdravotnictví žádají odlehčení.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Podáním vakcíny proti covidu mohou svým pacientům zachránit život. Ač se v minulém týdnu do očkování nově zapojily další čtyři stovky ordinací, praktici zatím zůstávají za vlastními prognózami. Šéf jejich sdružení Petr Šonka opakovaně tvrdil, že mohou podat až 50 tisíc dávek za den. „V době, kdy to deklaroval, jsme nebyli tak zatížení covidovou péčí,“ vzkazují teď praktici.

Ač doktoři zrychlují, za celý uplynulý týden podali 82 tisíc vakcín. Tedy asi čtvrtinu z více než 320 tisíc dávek, které zájemci na všech očkovacích místech dostali. „Z našeho pohledu to narůstá poměrně rychle. Je reálné, že se v brzké době dostaneme na 20 tisíc aplikací denně,“ sdělil národní koordinátor očkování praktiků Jakub Uher.

Praktici namítají, že jsou totálně zahlcení. Žádají po Ministerstvu zdravotnictví, aby jim v době nouzového stavu ulehčilo od některých povinností. Týká se to třeba pracovně-lékařských prohlídek, posudků zbrojních průkazů nebo řidičských oprávnění u seniorů. „Řešením by podle našeho názoru bylo prodloužení jejich platnosti alespoň o několik měsíců,“ napsalo vedení sdružení ministerstvu v dopise, který má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

Doktoři doufají, že vláda změny projedná v tomto týdnu. Reakci Ministerstva zdravotnictví redakce zjišťuje.

Opravdu na to nemám čas

Do boje s covidem se očkováním doposud zapojilo přes 2800 ordinací z přibližně 4400 registrovaných. Stovky však nevykázaly jedinou dávku. Třeba ostravská praktička Darina Muroňová od začátku roku využila 14 vakcín. „Opravdu na to nemám čas. Každý den pracuju do půlnoci. Dostanu i osmdesát mailů za den. Všechny se týkají covidu. Naočkování deseti pacientů zabere tak dvě hodiny telefonování,“ namítla.

Nyní ordinuje bez sestry, která se nakazila covidem. Zabývá se třeba posudky o způsobilosti řízení auta, prevencemi, prohlídkami firemních zaměstnanců. „Je to naprostá katastrofa. Musím vypsat několik invalidních důchodů. Pod pokutou dvacet tisíc korun měly být hotové do minulého týdne. Očkovat proti covidu nikdy nebudu a nechápu ty, kteří to zvládnou,“ zdůraznila. Podle ní je nejsložitější sehnat víc zájemců na podobný čas. Žadatele tak posílá do ostravského očkovacího centra Černá louka.

Praktici už mají k dispozici od pojišťoven seznamy svých neočkovaných pacientů. Za přesvědčení k vakcíně dostávají od září 380 korun. Při zahlcení však často nepomáhá ani finanční motivace.

Očkovací aktivita se přitom výrazně liší. Ordinace pražské praktičky Ludmily Bezdíčkové zvládá okolo stovky vakcín týdně. „Máme nyní v ordinaci asi sto kontaktů denně. Část pacientů přijde, část volá. Zátěž je obrovská. Řada lékařů říká, že to nezvládá. Chápu je. Ale myslím, že jsme měli dost času se náporu přizpůsobit. Třeba u nás jsme najali lékařku i sestřičku navíc,“ popsala. Zároveň pomáhá organizovat očkování imobilních pacientů přímo u nich doma.

Doktoři kvůli extrémní zátěži proto po ministerstvu žádají, aby zakročilo jako loni a zrušilo některé povinnosti. Apel shrnulo do osmi základních bodů. „Papírování by nemělo mít prioritu. Musíme omezit činnosti, které jsou zbytné. Prohlídky u nerizikových pacientů tři měsíce počkají,“ uvedl Uher.

Vadí jim, že musí vystavovat do ISIN žádanku na PCR test každému, kdo má pozitivní antigenní test. Jsou to tisíce žádostí z firem. „Každý s pozitivním testem musí volat praktikovi a ten má povinnost žádanku nadatlovat do systému, včetně uvedení IČO firmy. Opět hovory mrháme čas,“ řekl Uher.

Praktici v dopise navrhují, aby byl příznakový pacient s pozitivním testem automaticky považovaný za covidového. „Čekací doba na odběr na PCR test v mnoha částech republiky je delší než 1 týden,“ odůvodnili v žádosti.

Také píší, ať politici zvažují některá mediální vyjádření. Když se před pár dny premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nechal slyšet, že se čekání na třetí dávku zkrátí ze šesti měsíců na pět, netušeně spustil lavinu reakcí. „Do ordinací hned volaly desítky pacientů s dotazy. Každému pak vysvětlujete, že to ještě nejde,“ popsal Uher.

Distribuce vakcín oproti jarním problémům podle koordinátorů funguje spolehlivě. Praktiky však někdy odrazuje zkušenost ze startu roku, kdy se s desítkami domluvených pacientů vakcín často nedočkali. Nově vybraný distributor rozváží i menší balení po třiceti dávkách. „Lékaři si vakcíny objednávají zpravidla průběžně a v rámci nastavených podmínek pro nejmenší distribuovaná balení u jednotlivých vakcín,“ sdělil Martin Nesrsta ze společnosti Avenier.

Praktici připomněli, že se v předchozích měsících propásl ideální čas na očkování. Sezona respiračních nemocí je nyní v plném proudu. Nejžádanější vakcína od firem Pfizer/BioNTech se do většiny ordinací fakticky dostala až v listopadu. Ministerstvo zdravotnictví zbrzdily okolnosti s výběrem nového distributora i zřízení nových skladů. „Stalo se přesně to, co jsme nechtěli. Největší zájem je v době očkování proti chřipce. V říjnu bylo žadatelů dvacetinásobně míň,“ řekl Uher.

Největší problém nyní vidí v malých ordinacích, kde fungují jeden lékař a sestra. „Těžko můžeme chtít po sedmdesátiletém doktorovi, aby rozšiřoval ordinační hodiny, byť to někteří dělají,“ řekl.

Váš lékař neočkuje? Ozvěte se

Podle Bezdíčkové však musejí někteří kolegové ještě víc změnit přístup. Vybízí je, aby s vakcínou pomohli i svým nemobilním pacientům. Upozornila, že jsou stále regiony s horší zdravotnickou péčí. „Málo se tam testuje, není tam dost monoklonálních látek a také síť praktiků je prostě řidší,“ řekla.

Kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhl, že by praktici měli proti covidu očkovat povinně. „Moc si to v praxi neumím představit, pokud by jim nějaká činnost nebyla odebrána,“ namítl Uher.

„Také bych to nejdřív zkusila po dobrém,“ dodala Bezdíčková.

Podle ní by jako „páka“ na lékaře mohly zapůsobit zdravotní pojišťovny. „Mohly by oslovit neočkující a vybídnout je s nějakou pozitivní podporou. A pokud ani to nepomůže, určitě bych vyzvala klienty ke stížnostem, že jim praktik nezajistil přístup k vakcíně,“ dodala Bezdíčková.

Kvůli zahlceným ordinacím se v regionech znovu otevírají očkovací centra. Třeba v Plzni ho otevřeli v bývalém obchodním domě Prior, nedaleko vlakového nádraží. „Byli jsme připravení, že budou (praktici) hodně očkovat. Není to tolik, jak se čekalo, takže na základě rostoucího zájmu se minulý týden začalo řešit očkovací centrum. A našli jsme tento prostor,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Reklama

Doporučované