Hlavní obsah

Jeden pečovatel na 50 seniorů. V USA kvůli omikronu chybí personál

Foto: Profimedia.cz

V New Jersey se v některých domovech pro seniory stará jeden ošetřovatel o více než 50 lidí. Ilustrační fotografie.

Reklama

Spojené státy zápasí s nedostatkem personálu v pečovatelských domech i nemocnicích. Vyčerpané zaměstnance odstavuje covid i psychické problémy.

Článek

Spojené státy svírá další epidemická vlna způsobená koronavirovou variantou omikron. I když někteří experti odhadují, že země je již za vrcholem a průměrné počty nově nakažených zvolna klesají, dopady pociťují na těch nejzranitelnějších místech.

Vlna tvrdě zasáhla zejména pečovatelské domovy, kde se během posledních týdnů rekordním tempem šířila infekce jak mezi jejich obyvateli, tak personálem.

Podle údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí bylo minulý týden v domovech více než 40 tisíc pozitivních rezidentů. Od listopadu jde o téměř desetinásobný nárůst.

Počet případů mezi zaměstnanci pak dosáhl rekordního počtu více než 67 tisíc případů již první týden v lednu. Klesat číslo začalo minulý týden.

Mezi rezidenty vzrostl také počet úmrtí, ani zdaleka se ale nepřiblížil hodnotám, které instituce hlásily v měsících, kdy v zemi ještě nebylo k dispozici očkování. V prosinci roku 2020 například pečovatelské domovy během sedmi dnů zaregistrovaly přes 6 tisíc úmrtí, za minulý týden „jen“ necelou tisícovku.

„Velký počet úmrtí, kterého jsme byli svědkem v dřívější fázi pandemie, nyní nevidíme převážně proto, že naši rezidenti jsou z velké části naočkovaní,“ citovala americká NPR Katy Smithovou Sloanovou, prezidentku a generální ředitelku skupiny Leading Age, která zastupuje neziskové poskytovatele dlouhodobé péče o seniory.

Ta nicméně připomíná, že číslo by se v nadcházejících týdnech mohlo změnit. „Starší dospělí, kteří žijí v pečovatelských domovech, se potýkají se zdravotními problémy. Bývají křehcí a žijí na těchto místech, protože potřebují nepřetržitou pečovatelskou péči. Od začátku této pandemie víme, že jde o populaci, která je nejvíce ohrožena. A to se nezměnilo.“

S postupem času ale obavy o úmrtí mezi obyvateli domovů vystřídávají obavy o dostatek zaměstnanců. Výpadky personálu kvůli koronavirové nákaze jsou momentálně v USA horší než kdy dříve, a situace tak ovlivňuje kvalitu péče, které se rezidentům dostává.

Například v New Jersey se podle úřadu ombudsmanky pro dlouhodobou péči v některých domovech stará jeden ošetřovatel o více než 50 lidí.

Situace se samozřejmě liší zařízení od zařízení, problémy ale hlásí mnohem více míst než v první fázi pandemie.

Právě New Jersey je také jedním z několika amerických států, kde nejen v pečovatelských domovech pomáhají kvůli nedostatku personálu týmy Národní gardy.

Aktuální situace nejspíše odráží stav proočkovanosti pečovatelů. Očkování zaměstnanců v domovech pro seniory bylo v USA zpočátku velmi pomalé, později ale téměř dohnalo statistiky rezidentů, kterých je plně očkováno 87 %. Pozadu personál však zůstává v případě posilující dávky, kterou obdrželo jen 30 % lidí – méně než polovina z počtu seniorů se třetí dávkou.

Boj s covidem i vyhořením

Nedostatek personálu se podepisuje i na pracovnících, kterým se nákaze podařilo vyhnout. Kvůli tlaku, jemuž je přibývající práce vystavuje, hrozí zaměstnancům vyhoření či jiná forma psychické nepohody.

Některá zařízení částečně zavírají nebo snižují počty nových pacientů, tím ale pro změnu zvyšují tlak na nemocnice nebo pečovatele, kteří své služby poskytují v domácnostech.

„Je důležité starat se o zdravotnický personál a myslet na něj, protože jsou to lidé a záleží na nich. Ovlivňuje to i náš zdravotnický systém,“ cituje list The Guardian lékařku Rebeccu Hendricksonovou z Nemocnice pro válečné veterány v Seattlu, která se dopadem pandemie na zdravotníky zabývá. „Ve skutečnosti nejde chránit zdravotnický systém bez chránění jeho pracovníků.“

Za dlouhodobým nedostatkem zdravotníků tak nestojí pouze nákaza covidem, ale i psychické problémy nebo vyčerpání. Intenzivní poptávka po zdravotnickém personálu také láká například zdravotní sestry, aby se svou dosavadní prací skončily a přijaly lukrativnější nabídku jako „sestřičky na cestách“, podotýká list Washington Post.

Zdravotníků stále ubývá

Úbytek zaměstnanců v USA hlásí i některé nemocnice. Většina zdravotníků sice absolvovala očkování, po vystavení nákaze omikronem však zůstávají několik dní v izolaci i bez prokázaných příznaků. Jejich nedostatek pak stejně jako v uplynulých měsících dopadá například na odkládání některých zákroků.

Podle údajů amerického Ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb zveřejněných 20. ledna pociťuje kritický nedostatek zaměstnanců téměř 15 % nemocnic. Do hlášení stavu personálu se ovšem nezapojují všechny. Téměř 24 % jich ale očekává kritický nedostatek pracovníků v příštím týdnu.

Za poslední den ve Spojených státech s přibližně 330 miliony obyvatel přibylo více než 768 tisíc nových případů nákazy a přes 2500 úmrtí s covidem-19. Co se týče vakcinace, plně očkováno je za oceánem 63 % obyvatelstva.

Reklama

Doporučované