Hlavní obsah

Jedno z dvojčat do izolace, druhé do školky. A rodiče bez nároku na test

Foto: ČTK

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle současných pravidel se očkovaní rodiče nakažených dětí jen obtížně domáhají testu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že chystá změnu pokynů, nejdřív ale příští týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Děti se nakazí ve škole, jejich rodiče ale nedostanou žádanku na test, protože jsou očkovaní. Kvůli blízkému kontaktu se ale velmi rychle nakazí i oni. Podobných případů v Česku přibývá. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že chystá změnu pravidel, nejdřív ale příští týden.

„Syn byl pozitivně testovaný. Při telefonickém kontaktu s hygienou jsem chtěla, aby mi vystavili žádanku na test s tím, že pracuji v potravinářství a potřebuji, abych měla doklad o tom, že jsme negativní, než se vrátím do práce. Ale protože jsem očkovaná a neměla jsem v tu chvíli příznaky, tak mi na hygieně řekli, že nemám na e-žádanku nárok. Musela bych uvést, že mám nějaké příznaky, a šla bych do karantény až do výsledku testu,“ popisuje matka dvou dětí.

Očkování ženu před nákazou neochránilo. „Samozřejmě se u mě postupem času příznaky rozjely. Teď čekám na výsledek testu, který jsem si nechala udělat sama. Měla jsem tento měsíc ještě jeden zdarma. Kdybych měla vypotřebované oba, asi bych zavolala praktické lékařce nebo hygieně, že mám příznaky a potřebuji žádanku,“ dodává.

Tento příběh se odehrál ve Středočeském kraji. Metodické pokyny hlavní hygieničky z 19. října 2021 jsou ale platné úplně stejně pro všechny hygienické stanice. Když se někdo dostane do „rizikového kontaktu“ s nakaženým, musí do karantény, kterou může po 5–7 dnech ukončit až vyšetření PCR testem.

Pokud ale nemá příznaky nemoci a má dokončené očkování nebo covid prodělal v posledních šesti měsících, karanténa ani PCR test se ho netýkají. A žádanku na test nedostane, ani když o to stojí.

„V říjnu měl náš syn ve třídě pozitivního spolužáka, celá třída šla kvůli tomu do karantény. Celá třída seděla dva týdny doma. Ale rodiče, kteří s pozitivním dítětem bydlí, chodili normálně do práce. Samozřejmě jim to nezazlívám, tak jsou nastavena pravidla,“ uvádí matka další případ zvláštního postupu hygieny.

Jedno z dvojčat do izolace, druhé do školky

Zkušenost se zmatenými pokyny z hygieny má i právnička Lucie Hrdá. Její malá dvojčata musela do karantény po kontaktu s pozitivním člověkem a pak na testy kvůli jejímu ukončení. Jedno dítě bylo negativní, u druhého PCR test potvrdil covid.

Pokyn z hygieny? „Negativní dítě může do školky a žádnou karanténu nemá, ač není očkované a s nakaženou sestrou sdílí všechno včetně pití,“ shrnula to tehdy Hrdá na svém Twitteru. Hygiena se jí nakonec ozvala a pokyn změnila. Ovšem až se šestidenním zpožděním.

Právě zkušenosti rodičů vypovídají o tom, že hygienické služby ve stejných případech rozhodují velmi různě – někde například pošlou do karantény celou třídu hned po zjištění pozitivity pomocí antigenních testů, jinde čekají na PCR potvrzení a do té doby děti chodí dál do třídy.

Jinde zase posílají do karantény jen některé žáky či studenty. „U nás už v některých školách posílá hygiena do karantény jen děti, které přímo sedí vedle dítěte s pozitivním PCR testem, nebo třeba jen spolutanečníka z tanečních, nikoli už další děti,“ uvedla matka tří teenagerů z jižní Moravy Lenka Valová.

Jak je možné, že se postupy hygieniků tak liší? A existuje nějaký web, ideálně pod záštitou ministerstva zdravotnictví nebo hlavní hygieny, kde by byl doporučený, nebo dokonce jediný možný správný postup? Ministerstvo zdravotnictví ani přes opakovanou prosbu o vyjádření se k postupům hygieny nereagovalo. Redakce se pokusila kontaktovat také hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou, na volání ani SMS ale nereagovala.

„Kolegové to aktuálně analyzují“

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí večer na dotaz novinářů řekl, že ministerstvo zváží úpravy karantény pro očkované proti covidu-19. Zřejmě budou muset na test, pokud mají pozitivně testovaného v domácnosti.

„Kolegové teď aktuálně analyzují, jak by bylo možné to nastavit,“ řekl po tiskové konferenci k jednání vlády Vojtěch. Podle něj nejsou pravidla definitivně nastavená, předložit by je chtěl příští týden. Doplnil, že je zřejmé, že očkovaní jsou před nákazou lépe chráněni a podle studií jsou i jako nakažení asi o 60 procent méně infekční.

Účinnost vakcíny závisí mimo jiné na tom, jak úzký je kontakt mezi lidmi. U lidí, kteří spolu bydlí, je samozřejmě velmi intenzivní. Mezi jinými na toto riziko upozorňuje i sociolog Daniel Prokop, který vede dlouhodobý výzkum chování lidí v době epidemie covidu-19.

„V Bavorsku se snaží testovat lidi, kteří mají nemocné dítě, ale jsou očkovaní. Přesto je otestují. My nemáme velkou povinnost testování a karantén. V našich datech se ukazuje, že jen minimum očkovaných, i když třeba mají symptomy nebo byli v kontaktu s nakaženým, prochází testováním. Myslím, že to začíná být problém, že spousta lidí už má vakcínu velice dlouho, že virus mohou šířit i očkovaní. Už to říká i řada epidemiologů. Tohle už bychom měli také zvážit,“ řekl minulý týden Prokop v rozhovoru pro Televizi Seznam.

S přispěním Radky Wallerové

Reklama

Doporučované