Hlavní obsah

Jen čtyři státy v Evropě mají volnější covidová pravidla než Česko

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nechce jít cestou svého předchůdce Adama Vojtěch (za ANO) a prodlužovat nouzový stav.

Reklama

Covidová opatření na svátky připravujeme a dozvíte se je ve středu, ujišťují členové nové vlády. Do té doby nechtějí nic prozradit ani poradci ministra zdravotnictví, zaznělo však, že na zrušení nouzového stavu shoda není.

Článek

Článek si také pusťte v audioverzi.

V Evropě jsou jenom čtyři státy, které mají nastavena volnější protiepidemická pravidla než Česko, a to Švédsko, Bělorusko, Maďarsko a Lichtenštejnsko. Naprostá většina zemí včetně všech našich sousedů přistoupila ke zpřísnění už dříve nebo kvůli rozšíření nové varianty covidu-19 omikron. Vychází to z indexu odborníků z Oxfordské univerzity, kteří průběžně sledují opatření vlád po celém světě.

Česko jde ale opačnou cestou. Nová vláda Petra Fialy (ODS) odmítla prodloužit nouzový stav a apeluje na střízlivé chování všech občanů. Z pohledu platných opatření to ale fakticky znamená, že se 25. prosince uvolní i řada opatření, která dosud platila. Například restaurace, bary a noční kluby budou smět fungovat opět i po 22. hodině. Právě z toho důvodu před rušením nouzového stavu mnozí odborníci varují.

Nizozemsko přitom oproti tomu vyhlásilo dokonce lockdown a sociální kontakty omezují i další země – třeba Německo, Itálie nebo Dánsko. Situaci v Evropě jsme popsali zde.

Kterým směrem se vydá Česko, ale zatím ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nechce říct.

„Informace o plánovaných opatřeních se vždy dozvíte po jednání vlády na tiskové konferenci. Jindy ne,“ odpověděl na otázku Seznam Zpráv Válek. Vláda zasedá ve středu, dva dny před Vánoci.

Neprodloužit nouzový stav? Mám trochu obavy

Nastolené rádiové ticho dodržuje i šéf Válkova odborného týmu, vakcinolog Roman Chlíbek. „Jsme domluvení s panem ministrem, že si všechno bude komunikovat sám,“ vysvětluje Chlíbek.

Jeho odborný tým s oficiálním názvem Národní institut pro zvládnutí pandemie tak sice pro ministra zdravotnictví vypracoval i sérii doporučení v souvislosti s novou omikronovou vlnou, komentovat je ale nechce. Zhruba třicítka odborníků je rozdělena do několika skupin, jejichž vedoucí pak v užším kruhu vedení debatují jednotlivé návrhy. Jednání vedení probíhá každý týden.

„Veškeré naše výstupy jsou předávány panu ministrovi cestou jednotlivých dílčích sekcí. Řeší se celá řada nových poznatků – včetně omikronu, plánů dalšího postupu po Novém roce, školního testování nebo pomoci KHS s trasováním. Já osobně jsem byl pro prodloužení nouzového stavu, mám poněkud obavy, ale rozhodnutí vlády respektuji,“ napsal Seznam Zprávám ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Michal Bartoš, který je rovněž členem odborného orgánu.

Zatím ale epidemie pokračuje ve zpomalování. V neděli přibylo v Česku 3 740 případů nemoci covid-19, což je skoro o desetinu méně než před týdnem. Jedná se o nejnižší nedělní nárůst počtu nakažených od 7. listopadu. Dále ubývá i hospitalizovaných. Za poslední týden klesl počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, téměř o čtvrtinu na 4 568. Z toho 838 lidí je ve vážném stavu.

To ale neznamená, že zátěž nemocnic nezůstává vysoká. Navíc někteří pacienti sice už v datech figurují jako uzdravení, v nemocnicích ale dál zůstávají kvůli postcovidovým obtížím. Čísla ohledně hospitalizací se navíc mohou ještě zvýšit, protože je nemocnice dohlašují i zpětně.

„V rámci intenzivní péče dochází ke kumulaci pacientů s potřebou ventilační podpory i postCOV (po prodělání covidu, pozn. red.). Vypadávají z oficiálních statistik, ale stále blokují lůžka vyšší intenzivní péče,“ píše se například v aktuální datové zprávě Národního dispečinku lůžkové péče ohledně situace v Plzeňském kraji.

I proto na vládu apelují odborníci, aby preventivně zavedla přísnější opatření. Naposledy v pondělí se na premiéra Fialu obrátila v otevřeném dopise Učená společnost ČR. Nový předseda vlády už dříve uvedl, že o případných dalších opatřeních bude kabinet jednat 29. prosince na základě čerstvých dat o variantě omikron z Velké Británie.

„Čekat na vyhodnocení dat z Velké Británie a až poté zasahovat do již opět zhoršené situace, znamená vystavovat společnost nadbytečnému riziku. Součástí preventivních opatření je totiž jejich včasné přijetí,“ apeluje ale Učená společnost ČR. Prodloužení stavu nouze vládě už dříve doporučili také odborníci ze skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala.

Vláda však chce jít cestou opatření vyhlašovaných podle pandemického zákona. Prozatím ministr zdravotnictví Válek navrhl pouze jedno konkrétní opatření, a to omezení otevírací doby na Štědrý den do 12:00 a uzavření obchodů 25. prosince.

Reklama

Doporučované