Hlavní obsah

K protestům se připojí extremisté, varovaly kanadskou vládu tajné služby

Foto: Profimedia.cz

Již tři týdny blokují demonstranti dopravu v kanadské metropoli Ottawě.

Reklama

Kanadské tajné služby varovaly federální vládu před zapojením extremistů do protestů odpůrců očkování a vládních opatření. Policie mezitím v týdnu zadržela čtyři muže, kteří plánovali útočit na policisty i veřejnost.

Článek

Několik dní předtím, než takzvaný konvoj svobody dorazil do Ottawy a zahájil týdenní okupaci hlavního města Kanady, byla federální vláda varována, že extremistické skupiny mají své členy mezi demonstranty, uvádí deník The Guardian.

Zpravodajskou informaci, kterou získalo kanadské Integrované centrum pro boj s terorismem (ITAC), obdržela vláda koncem ledna. Zpráva měla varovat, že je „pravděpodobné“, že se do protestů proti vládním opatřením zapojí extremisté a rozsah protestů by mohl představovat „spouštěcí bod a příležitost pro potenciální osamocené útočníky, kteří by provedli teroristický útok“.

„Věděli jsme, že se tito lidé zapojí,“ řekl Guardianu zdroj z federální vlády, který uvedl, že kanadská bezpečnostní zpravodajská služba, jejíž součástí je ITAC, zmínila zapojení extremistických skupin a jednotlivců na několika oficiálních jednáních.

Zprávy tajných služeb také ukazují, že před příjezdem konvoje do hlavního města poslaly tajné služby ottawské policii „jasná varování“. Právě místní policie čelí tvrdé kritice a otázkám, zda neměla udělat víc, aby se na příjezd kolony připravila.

Zpráva ITAC uvádí, že lidé zapojení do konvoje svobody opakovaně vyzývali k násilí proti premiérovi Justinu Trudeauovi a protest měl podle nich sloužit „jako kanadský 6. leden“, s odkazem na útok na Kapitol ve Spojených státech v lednu loňského roku ze strany stoupenců Donalda Trumpa.

Ve zprávě z 27. ledna ITAC dospěl k závěru, že „koordinovaný, komplikovaný teroristický útok nebo plánovaný útok na parlament nebo jiná federální místa jsou však nepravděpodobné“. Zpravodajské služby ale nadále varovaly před rizikem propuknutí násilí.

„Zatímco organizátoři prohlásili, že se jedná o akt pokojného protestu, někteří ideologicky motivovaní stoupenci násilného extremismu v Kanadě se tohoto shromáždění chopili, aby obhajovali své vlastní ideologické cíle,“ píše se v dokumentu. „Extremisté a další jednotlivci podporující konspirační teorie o covidu-19 vyjádřili úmysl zapojit se do konvoje a protestu v Ottawě,“ píše se ve zprávě.

Zpráva například zmiňuje postavu konspiračního hnutí QAnon Romanu Didulovou, která se nazývá „královnou Kanady“. Svérázná kanadská aktivistka například vyzývá k popravám lékařů, již by chtěli očkovat děti. Didulová a někteří její stoupenci se objevili v Ottawě na demonstracích, kde mávali vlajkami jejího údajného království.

ITAC také upozornilo na řadu dalších demonstrací po celé zemi včetně například Québec City, kde „byla zpozorována vlajka hnutí QAnon a extremistická skupina La Meute uvedla, že se protestu zúčastnila přibližně stovka členů“. La Meute, v překladu „Smečka“, je jednou z nejvlivnějších krajně pravicových protiislámských organizací v Québecu.

Ve druhé zprávě, kterou zpravodajské služby vydaly, pak opět hodnotí pravděpodobnost akce ve stylu 6. ledna jako nepravděpodobnou. Varují ale před „jednotlivci nebo malými skupinami používajícími snadno dostupné zbraně a zdroje, jako je například nůž, střelné zbraně, podomácku vyrobené výbušniny nebo vozidla ve veřejných prostorách proti měkkým cílům, včetně opozičních skupin nebo členů široké veřejnosti“.

Začátkem tohoto týdne na hraničním přechodu Coutts v Albertě policie zatkla čtyři muže a obvinila je z plánů s cílem zabíjet policisty i civilisty. Ve středu ministr pro veřejnou bezpečnost Marco Medicino potvrdil, že někteří ze zatčených měli vazby na některé extremistické skupiny, píše Guardian.

Na příkladu reakce policie v Ottawě se ale podle Guardianu ukazuje, že strážci pořádku někdy neberou varování zpravodajských služeb vážně. Zástupce velitele ottawské policie na začátku února řekl, že se připravovali na „maximálně víkendovou demonstraci“ a byli zaskočeni, když se konvoj zastavil před parlamentem.

Zprávy ITAC z velké části pocházejí z otevřených zdrojů, což znamená, že informace jsou veřejně dostupné. Úkolem pracovníků centra je pak tyto informace poskytovat policii, řekla Guardianu bývalá analytička Kanadské bezpečnostní zpravodajské služby Stephanie Carvinová.

„Byl problém v tom, že neměli informace? Nebo byl problém v tom, že neberou vážně skupiny hlásající nadřazenost bílé rasy?“ uvedla k reakci policie Carvinová.

Podle ní zpravodajské agentury informovaly kanadskou vládu již koncem prosince o možné hrozbě, kterou konvoj představuje. „Vůdci protestů měli výjimečně jasno v tom, co chtějí udělat a jak to udělají,“ řekla Carvinová, která v současné době vyučuje na Carleton University v Ottawě.

Premiér Justin Trudeau v pondělí aktivoval zvláštní nouzový zákon, který dal policii dodatečné pravomoci. V Ottawě ve středu rezignoval šéf tamní policie, na nějž se v poslední době snášela hlasitá kritika.

Blokády se zrodily z takzvaného Konvoje svobody, který vyjel do hlavního města kvůli nesouhlasu s povinností očkovat se proti covidu-19 pro řidiče kamionů mířících do USA. Protestující se nicméně později začali zaměřovat na veškerá protiepidemická opatření a stále častěji se obraceli také celkově proti Trudeauově liberální vládě.

Reklama

Související témata:

Doporučované