Hlavní obsah

Kdy skončí omezení pro neočkované? Možná už koncem března, řekl Válek

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chce rušení restrikcí koordinovat s Evropou.

Reklama

Výrazná omezení se týkají nejen neočkovaných, ale od února i těch, kdo mají více než devět měsíců od druhé dávky vakcíny proti covidu-19 a posilující dávku odmítají. Rozvolnění by mohlo přijít už koncem března.

Článek

Jakmile se přežene omikron, chce Ministerstvo zdravotnictví začít uvolňovat opatření, na která v současnosti doplácí zejména neočkovaní lidé. Pro Seznam Zprávy to uvedl ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Scénář podle něj připravuje tým pod vedením epidemiologa Romana Chlíbka.

„Mají scénář, který je podle mého nastavený velmi dobře. V půlce března bych s tím chtěl jít na vládu, předtím bych to chtěl prodiskutovat ve výboru pro zdravotnictví. Když dospějeme ke shodě, která bude funkční, tak bych chtěl, abychom tu změnu udělali někde na konci března, začátku dubna,“ řekl Válek.

Na dotaz, zda budou muset mít neočkovaní lidé negativní test, aby mohli třeba do restaurace, uvedl, že tímto směrem jít nechce, protože by se opět jednalo o formu selekce. „Já bych v podstatě chtěl ta opatření téměř úplně uvolnit,“ oznámil.

K ukončení „diskriminace neočkovaných“ vyzvala Válka tento týden otevřeným dopisem skupina studentů medicíny. Podle nich je nepřijatelné, že neočkovaní nemohou například do restaurace nebo na koncert. Válek uvedl, že dopis zatím nečetl, a nemůže ho tedy komentovat.

Ministr ještě doplnil, že ukončení restriktivních opatření chce česká vláda koordinovat s ostatními zeměmi Evropské unie a zbytkem světa. Pokud by totiž Česko zrušilo covidové certifikáty pro restaurace či služby, hrozilo by podle něj, že sem začne jezdit víc lidí ze zemí, kde opatření jsou.

„Musíme si uvědomit, že nejsme ostrov. My jsme součást Evropy. Já úplně nechci, abychom se stali centrem, kam se budou stahovat všichni neočkovaní, odpírači a lidé, kteří budou mít třeba nějaké mutace,“ varoval ministr.

Uvolňování opatření totiž bude muset platit pro všechny, není možné pravidla nastavit třeba jen pro obyvatele schengenského prostoru, upozornil Válek. Ideální situace podle něj bude, když Evropa najde konsenzus.

Takovou diskuzi chce proto zapojit i do blížícího se českého předsednictví. Chystá se na pracovní cestu do Francie, která unii předsedá před Českou republikou, aby o společném postupu už začal diskutovat.

„V našem předsednictví jsem požádal o zařazení některých akcí. Požádal jsem také tým profesora Chlíbka, ať to iniciují i v rámci evropských odborných společností.“

Dlouhodobý plán pro covid

Ministerstvo zdravotnictví nyní rovněž připravuje přechod z krizových opatření k systémovým. Zjednodušeně řešeno to znamená, že by se ke covidu přistupovalo podobně jako ke chřipce. Tedy že by očkování bylo naplánováno na určité časové období roku tak, aby naočkovaní lidé měli nejvyšší hladinu protilátek v době, kdy přijde podzimní vlna nákaz.

Spolu s praktickými lékaři proto už nyní připravuje strategii. „Já budu mít naprosto jasný režim strategie někdy na přelomu března a dubna. Pak to budu konzultovat s kraji a do konce dubna s ním snad půjdu do široké diskuze,“ dodal ministr zdravotnictví.

Lidé bez certifikátu v současnosti nemohou využívat služby –⁠ nemohou ke kadeřníkovi, na masáž ani do divadla či kina, vstup mají zakázaný i do stravovacích zařízení, respektive mohou si pouze objednat jídlo či pití s sebou. Problém mají lidé neočkovaní, ale od února se dotkne i skupiny lidí, kterým uplynulo od druhé dávky očkování více než devět měsíců a rozhodli se, že posilující dávku vakcíny už nechtějí. Jejich certifikát přestane platit.

Podle studentů, kteří se na Válka otevřeným dopisem obrátili, v současnosti chybí racionální vysvětlení pro to, že jedinec s negativním PCR testem nemůže navštívit restaurace, sportovní zařízení nebo kadeřnictví. „To je pro nás zcela nepřijatelné a vyzýváme vás k urychlenému zrušení diskriminace občanů na základě jejich svobodného rozhodnutí nepodstoupit medicínský zákrok podmínečně schválenou vakcínou,“ napsali. Řada studií podle nich ukazuje, že plošná opatření na epidemii nemají zásadní efekt.

Dopis podepsalo 29 studentů lékařských fakult v Praze, Plzni, Hradci Králové, Brně a Olomouci. Podpořilo je dalších 23 studentů jiných oborů. Na lékařských fakultách v ČR studuje zhruba 22 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované